Hàbits Saludables, Vida Sana

Què vol dir tenir bona salut?

buena salud en familia

Estar sa no vol dir únicament no patir cap malaltia, sinó que implica gaudir d’un benestar físic, mental i social. Tot i que el concepte de salut pot diferir en cada persona segons les seves circumstàncies, la base d’una bona salut parteix d’uns hàbits nutricionals correctes i el nostre paper és fonamental a l’hora de la prevenció.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS), en la constitució aprovada el 1948, defineix la salut com: “un estat de complet benestar físic, mental i social, i no solament l’absència d’afeccions o malalties”. El 1992 també es va afegir a aquesta descripció “i en harmonia amb el medi ambient”.

Cada persona és diferent i en funció de les seves circumstàncies personals, com l’edat o l’estil de vida, tenir bona salut pot implicar uns aspectes o altres. Per exemple, una persona sana de la tercera edat no comparteix les mateixes condicions que un esportista d’elit sa. Tot i que els avenços en la investigació mèdica han permès que avui dia tinguem disponible una multitud de tractaments de tot tipus per evitar, controlar i prevenir malalties, el nostre paper a l’hora de cuidar la nostra pròpia salut és molt important: tots els professionals mèdics coincideixen que per tenir una bona salut cal partir d’uns bons hàbits nutricionals i per a això la prevenció i l’educació són pilars fonamentals.

Com podem cuidar la nostra salut?

Amb una dieta equilibrada. L’alimentació saludable és aquella que aporta a l’organisme els nutrients essencials i l’energia necessària per mantenir el benestar físic i prevenir les malalties. És rica en fruites, verdures, hortalisses, cereals, llegums i baixa en greixos. Es recomana menjar com a mínim 5 porcions diferents de fruites i verdures al dia, productes frescos i de temporada i reduir en la mesura possible el consum de sucres i sal. Perquè la dieta sana no es faci avorrida, hi ha moltes possibilitats d’escollir aliments i formes de cuinar que ens garanteixen que la nostra alimentació, a més de sana, pot ser agradable. I com que es tracta de gaudir, podem donar-nos un caprici de tant en tant sense remordiments.

subir escaleras

Evitar el sedentarisme i realitzar exercici de forma regular, adaptat a les condicions de cada persona. L’activitat física ens ajuda a cremar l’excés de calories ingerides i a tonificar els músculs i els ossos de cara a la vellesa. Pràctica-ne redueix el risc de patir les malalties de cor i les relacionades amb la pressió arterial i el colesterol, ens manté en forma i allunya l’estrès. Fer exercici no vol dir picar al gimnàs o deixar-se l’alè corrent. Hi ha moltes activitats, com ara caminar a l’aire lliure, ballar, esports de tota mena, en equip, etc., que a més de cuidar la nostra salut fomenten les relacions socials.

Evitar els tòxics al nostre organisme, com ara l’alcohol, el tabac i les drogues.

Descansar de forma adequada. Mantenir una bona higiene del son és fonamental per recarregar l’energia física i mental que gastem durant el dia. Cal gaudir d’un bon descans i, encara que les hores de son necessàries poden dependre de cada persona, s’ha de procurar que sigui un son reparador.

Realitzar les revisions mèdiques pertinents segons l’edat i la condició física. Detectar algun tipus de problema de salut de forma prematura pot ajudar-nos a minimitzar els riscos i a tractar la patologia d’una manera més efectiva.

Tenir una bona higiene. Mantenir la neteja del cos, els cabells i les dents prevé infeccions i malalties.

vida social activa

Evitar l’estrès, que danya la salut física i mental a mig i llarg termini.

– És molt important tenir cura també de la salut emocional, per la qual cosa s’han de fomentar les relacions socials: compartir experiències, exterioritzar sentiments, acceptar-se a un mateix, gaudir dels amics i la família, somriure i riure sovint. No vol dir que sigui necessari tenir una vida social hiperactiva ni ser els reis de la festa, però la nostra vida social ha de ser suficient per estar a gust amb el nostre entorn, tot i que també hem d’estar oberts a conèixer noves persones que ens aportin experiències i coneixements diferents.