Salut i medicina

Què són els penellons i com afecten l’estiu

L’estiu evoca a dies assolellats, altes temperatures i activitats a l’aire lliure. Tot i això, hi ha una afecció cutània que associem al fred hivern, però que pot afectar-nos fins i tot en aquesta època de l’any: els penellons. Atès que en general s’associen a l’hivern i les baixes temperatures, sorprenentment es poden presentar també durant els mesos més càlids. Si t’han enxampat per sorpresa i no saps com tractar els penellons a l’estiu, en aquest article et deixem algunes indicacions que et seran d’ajuda.

Què són els penellons?

Els penellons, coneguts també com a perniosi o eritema perni, són una afecció cutània inflamatòria que afecta principalment les extremitats, com els dits de les mans i els peus. Tanmateix, també poden aparèixer al nas i a les orelles, ja que són totes les zones que solen quedar exposades quan sortim al carrer.

Aquesta afecció tan poc estètica, i de vegades dolorosa, es produeix com a resposta del cos davant l’exposició a temperatures molt baixes o a canvis bruscos de temperatura. Quan ens exposem a un clima fred, els nostres vasos sanguinis s’estrenyen per a conservar la calor corporal i protegir els òrgans vitals. No obstant això, en algunes persones, aquesta resposta vascular pot ser anormal, com en la malaltia de Raynaud, que produeix una mala circulació sanguínia en les extremitats i a la formació de penellons.

Encara que la majoria dels casos es donen, per tant, durant els mesos de l’hivern pel fred, també pot passar que tinguem penellons a l’estiu. La raó, com veurem en el següent apartat, es troba en els canvis bruscos de temperatura, en l’exposició directa a temperatures fredes en piscines o en altres espais o en els aires condicionats excessius, entre altres causes.

Els penellons es caracteritzen per la inflamació dels vasos sanguinis de la pell, i això es tradueix en un enrogiment de la pell, picor, sensació de coïssor i, en alguns casos, la formació de petites butllofes.

És per aquest motiu que els penellons a l’estiu resulten tan antiestètics, ja que solem utilitzar calçat obert que els deixa exposats. Sobretot les dones, que al costat dels nens i les persones d’edat avançada, són els qui més tendeixen a patir aquesta afecció, tant per tenir una tensió arterial baixa com pels canvis hormonals.

Com ens afecten a l’estiu

Encara que sembli sorprenent, els penellons poden afectar a l’estiu de diferents maneres. Com hem indicat, un dels factors que contribueixen a això és l’exposició a temperatures fredes en llocs com ara piscines. Quan estem gaudint de la calor de l’estiu, pot resultar temptador submergir-se en elles o en la mar per a refrescar-se.

Tanmateix, l’aigua a molt baixes temperatures pot provocar una constricció dels vasos sanguinis en les extremitats, especialment si hi ha una exposició prolongada. Això pot desencadenar l’aparició de penellons a l’estiu.

D’altra banda, l’ús excessiu d’aires condicionats en llocs tancats pot generar una diferència significativa de temperatura entre l’ambient i l’exterior. Quan sortim d’un lloc fresc i ens exposem a la calor de l’estiu, especialment si hi ha humitat, els nostres vasos sanguinis poden reaccionar de manera anormal i provocar també l’aparició d’aquesta molesta afecció.

És important destacar que les persones amb mala circulació sanguínia, diabetis o malalties autoimmunes són més propenses a desenvolupar penellons en qualsevol època de l’any, inclòs l’estiu. A més, aquelles que fumen o tenen antecedents familiars de penellons també tenen un major risc de sofrir-los.

Què fer per a tractar-los

Si experimentes els símptomes dels penellons a l’estiu i acaben per aparèixer a les teves mans o als teus peus, és fonamental prendre mesures per a tractar-los adequadament i evitar complicacions. A continuació et contem alguns consells recomanats:

Evita l’exposició prolongada a temperatures fredes

Si saps que estaràs en un entorn amb aigua freda com els que hem esmentat, tracta de limitar el temps que passes allí i mantingues les teves extremitats calentes i seques. Pots utilitzar mitjons, guants o sabates tancades per a protegir els teus peus i mans.

Mantingues una bona circulació sanguínia

Atès que una de les raons per les quals apareixen els penellons a l’estiu és per problemes de circulació, pots contribuir a millorar-la amb exercicis d’estirament i mobilitat, ja que aquests l’activaran en les teves extremitats. També pots optar per fer un massatge suau a les àrees afectades per a promoure el flux sanguini.

Evita canvis bruscos de temperatura

Procura mantenir una transició gradual entre llocs amb temperatures molt diferents. Si surts d’un ambient amb aire condicionat, per exemple, no t’exposis immediatament a la calor intensa de l’exterior. Permet que el teu cos s’aclimati a poc a poc.

Consulta a un dermatòleg

Els penellons haurien de desaparèixer en un màxim de set dies. Si persisteixen o empitjoren, és important buscar atenció mèdica. Un dermatòleg o un podòleg podran avaluar la teva condició i recomanar-te tractaments específics, com ara cremes tòpiques o medicaments orals, tant per a alleujar els símptomes com per a prevenir complicacions.

Si vols mantenir el teu benestar passi el que passi i enfront de qualsevol imprevist, no dubtis a contractar una assegurança de salut que et doni la cobertura adequada. A MGC Mútua comptem amb una àmplia gamma de serveis que inclouen accés a especialistes dermatològics, tractaments mèdics i recepta de medicaments. Contacta amb nosaltres per a més informació.

Bibliografía

https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/chilblains/diagnosis-treatment/drc-20351103

https://medlineplus.gov/spanish/raynaudsdisease.html#:~:text=La%20enfermedad%20de%20Raynaud%20es,persona%20siente%20fr%C3%ADo%20o%20estr%C3%A9s.

https://medlineplus.gov/spanish/raynaudsdisease.html#:~:text=La%20enfermedad%20de%20Raynaud%20es,persona%20siente%20fr%C3%ADo%20o%20estr%C3%A9s.