Salut i medicina, Salut i medicina

Què passa quan ens fa “un tomb” el cor?

Vuelco al corazón

Gairebé a tots ens ha passat alguna vegada: sentim que el cor se’ns atura, ens puja com a la gola i es produeix una cosa semblant a una sensació momentània de buit. Pot ocórrer després d’una sorpresa, un ensurt o sense motiu aparent, i molts ho definim per “un tomb al cor”. En realitat aquesta sensació, que pot ser angoixant, es correspon amb un tipus d’arrítmia anomenada “extrasístole” i que, en principi, no ha de preocupar-nos. Per què passa?

L’extrasístole o la sensació que el cor ens fa un “tomb”

El cor té un mecanisme que manté un ritme estable i constant de bombament de la sang o batec segons les nostres necessitats de cada moment. No obstant això, de vegades pot ser que un dels batecs es descol·loqui i s’avanci, cosa que crea una alteració del ritme del bombament. En aquest moment, el mecanisme del cor s’ha d’ajustar i fa una petita pausa per recuperar la freqüència normal, i és aquest procés el que ens causa aquesta sensació de “salt” o “bolcada”.

En realitat és un fenomen natural que mèdicament s’anomena “extrasístole”. Pot ser auricular i ventricular, tot i que generalment el que es produeix és una extrasístole auricular. Les aurícules són les càmeres del cor que reben la sang per enviar-la als ventricles. Si per raons externes es contrauen a deshora, la sang no pot arribar als ventricles, perquè les vàlvules auriculoventriculars es troben tancades, i s’origina una ona de pressió cap a les venes, que és el que causa aquesta sensació d’angoixa o palpitacions.

Vuelco al corazón

Les extrasístoles són un fenomen molt comú: una de cada dues persones pot patir-les ocasionalment al llarg de la seva vida, des de nens fins a gent gran, encara que és probable que la freqüència augmenti amb l’envelliment. Poden apareixen de forma aïllada, en parelles o en ratxes i no solen ser indicatiu de cap problema cardíac. Tot i que la majoria de les extrasístoles passen inadvertides, quan les notem podem sentir alguna sensació al tòrax, la zona del cor o al coll.

Què les origina?

Encara que es desconeixen molts aspectes sobre la naturalesa de les extrasístoles, per què es produeixen i per què desapareixen, se solen associar a certs factors com ara el tabac, l’alcohol, i a excitants com ara el cafè o el te, encara que també poden estar vinculades a l’estrès i a trastorns d’ansietat.

Com hem d’actuar?

Per a pacients sense problemes cardíacs no solen suposar cap problema per a la salut. Però si les extrasístoles es produeixen sovint o ocasionen ansietat i preocupació, sempre és recomanable visitar el nostre metge perquè ens ofereixi un diagnòstic i pugui descartar que són símptomes d’altres patologies. Normalment es fa un electrocardiograma per detectar els batecs addicionals del cor, com es distribueixen i si hi ha algun factor que els origina. També es pot fer un Holter (electrocardiograma de llarga durada: 24 h o més) i una prova d’esforç. Si les extrasístoles desapareixen durant l’exercici, en general se les considera inofensives.

Vuelco al corazón

En general, i si no suposen cap problema relacionat amb el cor, podem controlar aquestes “bolcades al cor” mantenint hàbits saludables: eliminar de la dieta aliments i begudes excitants (cafè, te…), fer exercici i aplicar tècniques per reduir l’ansietat i l’estrès (ioga, relaxació…), així com anar amb compte amb alguns fàrmacs que puguin causar aquesta irregularitat en el batec cardíac. Saber la nostra freqüència cardíaca normal pot ajudar-nos a detectar si en determinats moments el ritme del cor és més ràpid o més lent i a detectar possibles problemes de salut.