Salut i medicina

Que les al·lèrgies no et treguin el son

Amb la primavera apareix un dels problemes més típics d’aquestes dates: la rinitis al·lèrgica. Has notat que t’aixeques amb el nas tapat o esternuts quan intentes dormir? Si ets dels que pateix al·lèrgies estacionals, a hores d’ara ja sabràs que són molestes, inoportunes i impacten directament la qualitat del nostre descans.

De fet, s’estima que entre el 20 i el 40% de la població mundial pateix rinitis al·lèrgica. Els símptomes inclouen esternuts, picor o secreció nasal, vertigen i ulls plorosos. I, per a moltes persones, també insomni. Les persones amb al·lèrgies tenen més del doble de probabilitats de patir insomni que les que no conviuen amb alguna al·lèrgia. Per no dir que les al·lèrgies no només afecten l’inici del son, sinó que també interfereixen en la capacitat per mantenir-lo al llarg de la nit.

Per què les al·lèrgies m’alteren el son?

La presència d’al·lèrgens al nostre entorn, com el pol·len, irriten les membranes de la mucosa nasal i provoquen símptomes que afecten la capacitat per respirar amb facilitat. Aquests símptomes tendeixen a empitjorar a la nit. Hi ha dues raons per les quals les al·lèrgies habitualment condueixen a una mala qualitat del son: la irritació i la congestió.

Sense un descans de qualitat podem anticipar que et sentiràs esgotat i molest,  i molt probablement, que tindràs mal de cap (cefalees). A més, la sensació de cansament pot perjudicar el teu rendiment acadèmic i laboral, cosa que afectarà negativament la teva salut i benestar a llarg termini. Dormir malament també augmenta l’ansietat i l’estrès, cosa que fa que sigui més difícil agafar el son.

Els nens tampoc no són l’excepció: si pateixen al·lèrgia i, per tant, dormen malament, pot ser especialment perjudicial per al seu rendiment acadèmic, ja que es relaciona amb la pèrdua de dies lectius, els trastorns del comportament i la dificultat per memoritzar contingut o concentrar-se.

Consells per dormir millor amb al·lèrgies

Dormir amb al·lèrgies pot ser difícil, però és possible! Aquí et presentem 6 consells per fer-hi front:

• Fes servir un purificador d’aire mentre descanses.

• Tanca portes i finestres per mantenir els al·lèrgens fora i lluny del dormitori.

• Mantingues els mobles tan lliures de pols com sigui possible.

• Deixa les mascotes fora del dormitori, ja que els cabells i la caspa són dos al·lèrgens comuns.

• Canvia la teva rutina d’higiene i dutxa’t abans de ficar-te al llit per eliminar els al·lèrgens que hi pugui haver a la teva pell.

• Demana una visita amb el teu metge de referència per plantejar alguna opció terapèutica.

Article elaborat per Ad Salutem, Instituto del Sueño