Salut i medicina

Què és un aneurisma d’aorta?

L’aneurisma d’aorta és una dilatació de l’artèria principal del cos deguda a una debilitat de la paret normalment relacionada amb l’envelliment i amb l’arteriosclerosi. El Dr. Marc Sirvent, especialista en angiologia i cirurgia vascular del Centre Mèdic MGC, ens parla del aneurisma d’aorta i de com prevenir aquesta malaltia.

Què és un aneurisma d’aorta abdominal?

L’aorta és l’artèria principal del cos a partir de la qual neixen tota la resta de les artèries. Irriga sang oxigenada a tot l’organisme i s’estén des del cor, pel centre del pit, fins a l’abdomen. Un aneurisma d’aorta abdominal és una dilatació o eixamplament de la part baixa o porció abdominal de l’aorta. Podem dir que la dilatació del vas es considera aneurismàtica quan fa més de 3 centímetres.

Què pot causar l’aparició d’aquest tipus d’aneurisma?

La paret de l’aorta es pot debilitar i dilatar al llarg del temps. La majoria dels aneurismes d’aorta abdominal estan relacionats amb l’envelliment de la persona i amb l’arteriosclerosi.

Quins símptomes té i quan hem d’acudir a l’especialista?

Habitualment els aneurismes de l’aorta abdominal creixen de manera lenta al llarg dels anys, per la qual cosa sol ser una malaltia asimptomàtica. No obstant això, la situació pot complicar-se a mesura que s’engrandeix l’aneurisma, perquè augmenten les possibilitats que es trenqui.

En aquestes situacions d’urgència és quan els símptomes són més evidents: dolor d’abdomen i d’esquena, que pot ser intens i persistent i irradiar-se pels glutis i les cames; suor fred; marejos o sensació de vertigen; nàusees i vòmits; freqüència cardíaca ràpida; falta d’alè o pressió arterial baixa.

La ruptura o l’esquinç d’un aneurisma és una situació perillosa, perquè és mortal fins a un 80% dels casos. Moltes d’aquestes morts es produeixen abans que el pacient pugui arribar a l’hospital, per la qual cosa, quan es detecten símptomes que poden ser d’un aneurisma d’aorta abdominal, és convenient requerir ràpidament atenció mèdica perquè els valori un especialista.

Com es pot detectar?

La detecció de l’aneurisma d’aorta abdominal és relativament senzilla i pot realitzar-se a través d’una ecografia abdominal. En tractar-se d’una malaltia asimptomàtica, moltes vegades els pacients venen derivats d’altres especialistes que, en l’estudi de la seva patologia i mitjançant la realització d’altres proves, han detectat de manera casual l’aneurisma.

Quin és el tractament?

El tractament de l’aneurisma depèn bàsicament de dos factors: del diàmetre que assoleix i de si presenta o no símptomes.Habitualment, si no presenta símptomes i si el diàmetre de la dilatació no és superior a 5,5 centímetres, se sol optar per un tractament conservador: una vigilància periòdica mitjançant la realització d’ecografies i un control estricte dels factors de risc cardiovascular, sobretot el tabac i la tensió arterial. També és essencial la prescripció d’una medicació de protecció vascular, que sol ser un antiagregant (tipus aspirina) i estatines, que tot i que habitualment es prescriuen per al colesterol alt, també serveixen en aquest cas.

D’altra banda, quan apareixen símptomes o la dilatació de l’aorta supera els 5,5 centímetres de diàmetre, es considera necessària una intervenció quirúrgica, que pot ser de dos tipus. Una és la convencional, amb cirurgia oberta per a substituir la porció danyada de l’aorta per un empelt sintètic. L’altra alternativa és la cirurgia endovascular, una intervenció molt menys invasiva i freqüent per reparar l’aneurisma. Consisteix en la col·locació d’una endopròtesi endovascular a la zona danyada que separi l’aneurisma del flux sanguini i que està dissenyada per a fixar-se sense obrir quirúrgicament l’aorta.

Es pot prevenir?

Com que l’aneurisma és una malaltia relacionada amb l’envelliment de la persona i amb l’arteriosclerosi, actualment l’únic mètode de prevenció és fer una vida sana, fer exercici regular i, sobretot, controlar bé els factors de risc cardiovascular com ara el tabac, el colesterol, la tensió arterial i la diabetis.