Alimentació i Nutrició

Quan cal anar a l’endocrinòleg o al nutricionista

Cuándo ir al endocrino

Malgrat que es parla habitualment d’endocrinologia i nutrició sense separar els termes, cal assenyalar que són especialitats diferents. L’endocrinòleg és un metge especialista que tracta tot els aspectes relatius a les hormones, el metabolisme i els problemes nutricionals.

Per la seva banda, un nutricionista és un especialista, no necessàriament mèdic, en nutrició i dietètica.

És ben clar, per tant, que l’endocrinòleg té determinats coneixements que no té un nutricionista, incloent-hi els problemes derivats de la nutrició. Al seu torn, el darrer pot tenir un enfocament més específic en temes de nutrició i dietes que potser l’endocrinòleg no té.

Convindria fer notar que, des del punt de vista legal, totes dues especialitats es classifiquen per separat. Tot seguit les descriurem de manera succinta.

[mautic type=”content” slot=”ebook-02-ca” /]

L’endocrinologia

Tal com hem dit, és una especialitat mèdica que tracta:

1. Els problemes metabòlics, com ara la diabetis, la hipercolesterolèmia (el colesterol elevat) o la hipertrigliceridèmia (l’excés de triglicèrids).

2. Els problemes hormonals, com ara els de la glàndula tiroide (hipotiroïdisme o hipertiroïdisme), els problemes de creixement, la infertilitat o la hipertensió.

3. Els problemes nutricionals, com ara l’obesitat o la desnutrició.

Hi ha aspectes de l’endocrinologia en estudi constant perquè, encara avui, són poc coneguts, per exemple: el metabolisme de les vitamines i oligoelements o el balanç hidroelectrolític, determinats problemes de creixement i desenvolupament, l’equilibri acidobàsic o la nutrició enteral i parenteral.

La nutrició

Ja hem apuntat que el nutricionista no és necessàriament un metge. És un especialista en alimentació, nutrició i dietètica, uns camps als quals cada cop se’ls atribueix més importància, perquè representen un paper fonamental en la salut global.

El nutricionista pot controlar l’alimentació i adaptar-la a les necessitats de cadascú, sigui des del punt de vista fisiològic com des de l’equilibri nutricional.

En resum

Si vols:

  • Aprimar-te
  • Millorar la dieta
  • Informar-te sobre si segueixes una alimentació equilibrada o si es pot fer més compensada,

l’especialista que hauràs de consultar és el nutricionista. Si ell o ella detecta que tens un problema que cau fora del seu àmbit professional, ja et recomanarà que visitis un endocrinòleg.

Si penses que pots tenir problemes metabòlics, hormonals o que es deriven de l’alimentació (com ara l’obesitat o la pèrdua de pes inexplicable), primer de tot recomanem d’anar al metge de família, el qual, si cal, et derivarà a l’especialista en endocrinologia.