Salut i medicina

Per què algunes persones mai no es posen malaltes

 Mujer en hamaca

Segons diversos estudis, elaborats al llarg de molt temps, cadascun de nosaltres es refredarà prop de 200 vegades durant la seva vida. Molt o poc, és cert que unes persones es posen malaltes més que d’altres. I també és cert que hi ha un tercer grup de persones que sembla que mai no es posen malaltes. Sempre estan bé. Mentre nosaltres no parem d’esternudar, moquejar i tossir, ells es mostren simpàtics i sol·lícits amb nosaltres, respirant tranquil·lament l’aire fresc de l’hivern.

Tenen un secret?

No se sap si hi ha cap secret, però, si n’hi ha, és ben amagat, perquè la ciència no l’ha trobat pas. No hi ha cap indici que hi hagi factors quantificables als quals es pugui atribuir aquest “estar sempre sa”. De la mateixa manera que resulta cada cop més clar que els suplements dels quals s’afirma que reforcen el nivell d’immunització no serveixen de gaire.

Algunes persones hereten determinats gens del sistema immunitari que els permeten mantenir a ratlla certs virus. Això no vol dir que tinguin sistemes immunitaris millors, sinó que simplement responen millor enfront d’aquests virus. És una qüestió de diversitat, i és precisament la diversitat dels sistemes immunitaris el que ens protegeix com a espècie de la malaltia.

Un estil de vida sa

En tot cas, el que sí que sap la ciència és que hi ha estils de vida sans i d’altres que no ho són tant. I que els estils de vida sans són un ajut impagable davant la malaltia, davant la lluita contra aquell refredat que inquieta mitja oficina o que té tota la família amb unes dècimes. Suggerim algunes estratègies que poden ajudar a enfortir el sistema immunitari.

Cal no obsessionar-se amb els gèrmens

En realitat, aquest consell l’adrecem als adults, però pensant en els seus fills. Si durant el creixement dels infants els tenim entre cotons, sense exposar-los a l’“entorn” més del necessari…, ens podem trobar que quan creixin una mica estiguin poc immunitzats. És millor que s’exposin aviat als gèrmens, perquè això els anirà immunitzant. Per exemple, podrien ser menys sensibles a algunes al·lèrgies. Això rep el nom d’hipòtesi de la higiene, i recolza sobre moltes investigacions: abusar de desinfectants i productes antibacterians i evitar com sigui cert grau de brutícia és nociu.

No es tracta que s’hagi d’animar els fills a menjar qualsevol cosa dubtosa o a rebolcar-se pel carrer; ara bé, jugar al carrer sí que els ajudarà, com també que facis els ulls grossos si hi ha una mica de brutícia quan arribin a casa.

L’exercici

En aquest web, ja ho hem dit moltes vegades. La recomanació global de l’OMS (Organització Mundial de la Salut) és fer dues hores i mitja setmanals d’exercici moderat, és a dir, mitja hora al dia, cinc dies a la setmana.

De nou, són nombrosos els estudis que avalen els avantatges de l’exercici amb relació al sistema immunitari. I no cal dir-ho, els múltiples avantatges que aporta tant físicament com corporalment.

Dormir

La influència del bon son és determinant en el sistema immunitari. Per exemple, un estudi assevera que la probabilitat d’agafar un refredat és quatre vegades i mitja més gran entre els qui dormen cinc hores i mitja que entre els que en dormen set.

L’estrès

Definitivament, sembla que l’estrès és el factor més sòlid contra el sistema immunitari. Es considera que, en part, això és degut al fet que l’estrès fa que s’alliberi una hormona, el cortisol, que neutralitza les cèl·lules del sistema immunitari i els envia el missatge que deixin de lluitar contra qualsevol agent patogen (un bacteri o un virus) que penetri en el cos.