Salut i medicina

Palpitacions: El cor em batega molt fort!

Les palpitacions són un símptoma bastant freqüent de consulta mèdica. Poden definir-se com la percepció, sovint molesta o incomoda, que el pacient nota del batec cardíac. El Dr. Eduard Homs i Espinach, especialista en Cardiologia del Centre Mèdic MGC , ens explica les causes d’aquests batecs forts del cor estant en repòs i el seu tractament.

Què són les palpitacions cardíaques o batecs forts del cor?

Les palpitacions, conegudes generalment com a batecs forts del cor, són un símptoma bastant freqüent de consulta mèdica i estan definides com la percepció, sovint molesta o incomoda, que el pacient nota del batec cardíac. El pacient pot notar com una tombarella que li fa el batec cardíac, o com una pausa. Habitualment són benignes i acostumen a ser produïdes per una sèrie de factors.

Per què el cor batega més fort i quina causa aquestes palpitacions?

Cal comprovar que no siguin fruit d’un ritme cardíac anormal i ens trobem enfront d’una arrítmia. El 90 per cent o més de les palpitacions tenen la seva causa en factors que anomenem excitants. És a dir, tot allò que accelera el ritme cardíac i la seva freqüència: el tabac, el cafè, el te vermell i te negre, l’alcohol a dosis molt altes…

Quan aquests es consumeixen o quan es practica exercici d’alta intensitat, el ritme cardíac pot accelerar-se, produint la sensació de les palpitacions, que es perceben tant en el coll com en la gola o en el pit. No obstant això, encara que acostumen a ser una conseqüència normal del propi ritme cardíac, és important analitzar els seus símptomes per a descartar que es tracti d’una arrítmia. Però, a més dels esmentats, quines altres causes trobem a les palpitacions de cor?

Hipertiroïdisme

L’hipertiroïdisme apareix quan la glàndula tiroides produeix més hormona tiroidal del normal, que és la que s’encarrega de regular el metabolisme, així com la temperatura o el rellotge biològic intern. Les persones més afectades són dones entre els 20 i els 40 anys. Encara que presenta multitud de símptomes com a set constant, irritabilitat, problemes amb el son o sudoració excessiva, els batecs irregulars del cor també solen ser presents.

Embaràs

Des del primer trimestre poden aparèixer les palpitacions en el cor, en particular després de fer algun esforç o quan s’està cap per amunt. L’explicació en aquest cas es troba en què durant la gestació el volum sanguini augmenta per a proveir a la mare i al bebè. El cor treballa un 50% més que en situacions normals i es contreu amb major força, per la qual cosa pot donar lloc a taquicàrdia.

Anèmia

L’anèmia és una afecció en la qual la concentració d’hemoglobina en els glòbuls vermells és baixa. Aquests són els encarregats de subministrar oxigen i el ferro que conté l’hemoglobina és la que li dóna color a la sang. A més d’altres símptomes com a feblesa i marejos, les palpitacions també solen ser presents.

Estrès

Patir estrès, especialment quan es prolonga en el temps i es *cronifica, suposa un augment dels nivells de cortisol en la sang. Quan això succeeix, la pressió arterial també es veu augmentada i el cor pot bategar fora del seu ritme habitual.

cardio

Són perilloses les palpitacions?

Habitualment aquests batecs forts no són perillosos. Hem de tenir en compte que les palpitacions que tenen un risc de complicació són un percentatge molt petit i són les que es manifesten, per exemple, fent exercici físic, en fer esforços, que es toleren molt malament, s’acompanyen de dolor toràcic, esbufecs, i fins i tot de síncope. Per tant, la gravetat de les palpitacions ve associada, sobretot, a la tolerància de les palpitacions i després, bàsicament, a si tenim un cor estructuralment sa o si té alguna alteració morfològica. Les arítmies en aquest cas sempre serien la conseqüència de la cardiopatia estructural, no la causa.

No obstant, la immensa majoria són benignes. Són molt tolerades, són aïllades i esporàdiques. És a dir, tenen un inici i un final gradual i es toleren molt bé. La freqüència cardíaca, la taquicardització, de vegades, de les palpitacions, no és molt alta. En definitiva, per sort, la majoria de vegades el pacient no s’ha de preocupar en aquest sentit.

Noto els batecs del cor molt forts: Quan haig d’acudir al metge?

En principi el pacient acudirà al metge de capçalera i li explicarà els símptomes: els batecs forts, fins i tot algunes punxades que no són palpitacions. En aquest cas el metge farà un diagnòstic bàsic per determinar si cal derivar-lo al cardiòleg, que serà el que farà un estudi ampliat per determinar el tractament. O si no, el pacient pot acudir directament al cardiòleg.

Com es diagnostiquen les palpitacions?

Ja que les palpitacions són una activitat elèctrica del cor, l’eina principal de diagnòstic és un electrocardiograma, que és com una fotografia del cor. Si en aquesta prova surt alguna alteració derivem el pacient directament al cardiòleg. Però, tenint en compte que les palpitacions són un símptoma que pot aparèixer al llarg de tot el dia o la nit, necessitem una eina que mesuri el batec cardíac durant un temps continuat. Com ho fem? Amb un holter: un dispositiu que registra el batec cardíac de forma continuada, normalment durant 24 hores. Seria com una pel·lícula del cor. El pacient el porta posat i pot fer vida normal, excepte fer esport i dutxar-se. Si nota palpitacions durant aquest temps, ho apunta juntament amb l’hora i després es fa una comparativa amb el que ha registrat el holter per veure si hi ha correlació.

Com hem comentat abans, també és important conèixer si tenim el cor estructuralment sa i per això fem una ecografia cardíaca acompanyant al holter. En resum: amb l’historial clínic, l’exploració física i l’electro hem de ser capaços de determinar si les palpitacions són de risc alt o no tenen major importància.

Com es tracten les palpitacions?

La majoria de vegades no cal un tractament específic per aquests batecs forts al cor. Perquè, si jo sé, per exemple, que hi ha gent que beu una galleda de cafè al dia, aleshores, disminuint el consum de cafè, les palpitacions acostumen a desaparèixer. Per tant, si sabem quins excitants són els que precipiten, fent una reducció d’aquests excitants ja ho tenim resolt. Tot i això, hi ha casos en què les palpitacions, sent benignes, poden interferir en la rutina diària. Llavors podem fer un tractament específic per disminuir el to enèrgic unit a un tractament d’ansiolítics. En el cas que les palpitacions siguin més importants, realitzarem altres tractaments adaptats a la gravetat i els requeriments específics.

Alguns consells per a reduir aquestes pulsacions o batecs forts de cor

Per a reduir les palpitacions del cor, el primer que s’ha de fer és identificar quina és la causa d’aquestes. Encara que com ja hem indicat no solen ser greus i sovint estan relacionades amb substàncies excitants, la qual cosa sí que podem fer és introduir una sèrie d’hàbits saludables que redueixin la probabilitat de la seva aparició. En el cas que es deguin a anèmia, la tiroides o un altre tipus de patologies, és necessari consultar amb un especialista.

Practica exercici amb regularitat

No és necessari córrer una marató ni apuntar-se a un gimnàs per a aixecar pesos. Del que es tracta és de trobar alguna activitat que ens permet desconnectar de la nostra rutina i dels nostres pensaments. A més, quan l’exercici té una certa intensitat, s’aconsegueix descarregar adrenalina, la qual cosa serà molt efectiva per a reduir els nivells d’estrès i, per tant, el risc d’aparició de palpitacions.

Medita

La meditació s’ha posat de moda i és que els seus beneficis per a l’organisme són indubtables. Deixar que els pensaments circulin sense interferir ens ajuda a distanciar-nos dels nostres problemes. A més, redueix el ritme cardíac i ens ajuda a entrar en un estat de relaxació.

Redueix l’estrès

Encara que resulta més fàcil dir-ho que fer-ho, és convenient aprendre a relativitzar els nostres problemes i a viure en el moment present. Això és, ni recordant el passat ni avançant-nos al futur.

Si hi ha persones o situacions que sabem que ens produeixen estrès, és convenient allunyar-se de tots dos. I l’estrès es deu al treball o a circumstàncies familiars, la cerca d’ajuda professional per a aprendre a gestionar les emocions també pot ser eficaç.

Evita els estimulants

Prendre’s un cafè al matí pot ajudar-te a despertar i a enfrontar-te al dia amb energia. No obstant això, abusar d’aquest i altres substàncies com el te o les begudes energètiques aconsegueix un efecte contrari. Augmenta l’ansietat, dificulta el pensament i propícia l’aparició de palpitacions.