Salut i medicina

Palpitacions: El cor em batega molt fort!

Les palpitacions són un símptoma bastant freqüent de consulta mèdica. Poden definir-se com la percepció, sovint molesta o incomoda, que el pacient nota del batec cardíac. El Dr. Eduard Homs i Espinach, especialista en Cardiologia del MGC Centre Mèdic, ens explica les seves causes i el seu tractament.

Què són les palpitacions cardíaques, Dr. Homs? Les palpitacions són un símptoma bastant freqüent de consulta mèdica i estan definides com la percepció, sovint molesta o incomoda, que el pacient nota del batec cardíac. El pacient pot notar com una tombarella que li fa el bateig cardíac, o com una pausa. Habitualment són benignes i acostumen a ser produïdes per una sèrie de factors.

Què causa les palpitacions? El 90 per cent o més de les palpitacions tenen la seva causa en uns factors que diem excitants. És a dir, tot allò que accelera el ritme cardíac i la seva freqüència: el tabac, el cafè, el te vermell i el te negre, el alcohol a dosis molt altes…També hi ha una sèrie d’estats hiperdinàmics, com per exemple l’embaràs, en el qual pot haver una mica d’anèmia. Això fa que en el període de gestació hi hagi embarassades que poden notar palpitacions, però no passa res. O si hi ha una alteració del tiroides en forma d’hipertiroidisme el cos s’accelera i es poden notar palpitacions. O quan tenim febre…Però, avui dia, jo diria que la epidèmia de les palpitacions és a causa de l’estrès. L’estrès laboral primer i després l’estrès familiar.

cardio

Són perilloses les palpitacions? Habitualment no. Hem de tenir en compte que les palpitacions que tenen un risc de complicació són un percentatge molt petit i són les que es manifesten, per exemple, fent exercici físic, en fer esforços, que es toleren molt malament, s’acompanyen de dolor toràcic, esbufecs, i fins i tot de síncope. Per tant, la gravetat de les palpitacions ve associada, sobretot, a la tolerància de les palpitacions i després, bàsicament, a si tenim un cor estructuralment sa o si té alguna alteració morfològica. Les arítmies en aquest cas sempre serien la conseqüència de la cardiopatia estructural, no la causa.

No obstant, la immensa majoria són benignes. Són molt tolerades, són aïllades i esporàdiques. És a dir, tenen un inici i un final gradual i es toleren molt bé. La freqüència cardíaca, la taquicardització, de vegades, de les palpitacions, no és molt alta. En definitiva, per sort, la majoria de vegades el pacient no s’ha de preocupar en aquest sentit.

Quan és convenient acudir al metge? En principi el pacient acudirà al metge de capçalera i li explicarà els símptomes: els batecs forts, fins i tot algunes punxades que no són palpitacions. En aquest cas el metge farà un diagnòstic bàsic per determinar si cal derivar-lo al cardiòleg, que serà el que farà un estudi ampliat per determinar el tractament. O si no, el pacient pot acudir directament al cardiòleg.

Com es diagnostiquen les palpitacions? Ja que les palpitacions són una activitat elèctrica del cor, l’eina principal de diagnòstic és un electrocardiograma, que és com una fotografia del cor. Si en aquesta prova surt alguna alteració derivem el pacient directament al cardiòleg. Però, tenint en compte que les palpitacions són un símptoma que pot aparèixer al llarg de tot el dia o la nit, necessitem una eina que mesuri el batec cardíac durant un temps continuat. Com ho fem? Amb un holter: un dispositiu que registra el batec cardíac de forma continuada, normalment durant 24 hores. Seria com una pel·lícula del cor. El pacient el porta posat i pot fer vida normal, excepte fer esport i dutxar-se. Si nota palpitacions durant aquest temps, ho apunta juntament amb l’hora i després es fa una comparativa amb el que ha registrat el holter per veure si hi ha correlació.

Com hem comentat abans, també és important conèixer si tenim el cor estructuralment sa i per això fem una ecografia cardíaca acompanyant al holter. En resum: amb l’historial clínic, l’exploració física i l’electro hem de ser capaços de determinar si les palpitacions són de risc alt o no tenen major importància.

Com es tracten les palpitacions? La majoria de vegades no cal un tractament específic. Perquè, si jo sé, per exemple, que hi ha gent que beu una galleda de cafè al dia, aleshores, disminuint el consum de cafè, les palpitacions acostumen a desaparèixer. Per tant, si sabem quins excitants són els que precipiten, fent una reducció d’aquests excitants ja ho tenim resolt. Tot i això, hi ha casos en què les palpitacions, sent benignes, poden interferir en la rutina diària. Llavors podem fer un tractament específic per disminuir el to enèrgic unit a un tractament d’ansiolítics. En el cas que les palpitacions siguin més importants, realitzarem altres tractaments adaptats a la gravetat i els requeriments específics.