Salut i medicina

Olor de peus? Què pots fer per evitar-la

Olor de pies

Et treus les sabates, els mitjons i… l’horror: una olor insuportable procedent dels teus peus. Amb sort, et passarà en la soledat de la teva habitació o, millor encara, de la teva cambra de bany. Però també pot succeir en un gimnàs o al vestuari de la piscina, envoltat de gent.

Sabies que en termes mèdics el problema s’anomena bromodosi? Això significa que el trastorn està descrit i també que hi ha coses que es poden fer per prevenir-lo. Llegeix aquí quins.

Què causa l’olor de peus?

Els peus tenen més glàndules sudorípares que qualsevol altra part del cos; sí, més encara que les aixelles, i al llarg del dia s’estima que poden produir més de mig litre diari de suor.

El fet curiós és que no és la suor allò que fa pudor, contràriament al que es creu. Quan comença a aparèixer l’olor, el que realment fa olor són els bacteris que colonitzen la pell dels peus. El procés que es produeix quan els bacteris es “mengen” la suor genera components químics i, entre ells, l’àcid isovaleriànic, que es creu que és el causant de l’olor.

Es pot prevenir?

El problema no és quant sui el peu, sinó la suor que es queda “atrapada” a les teves sabates si els peus no estan ventilats; la suor no té a on anar i s’hi queda. A l’hivern, quan ens posem sabates més aïllades i mitjons més gruixuts, i per tant menys ventilació del peu, permetem que els bacteris proliferin i és quan amb més probabilitat pot aparèixer el problema.

La bromodosi es pot presentar si et poses les mateixes sabates a diari, les lligues perquè t’estrenyin bé o les portes molt de temps posades.

També hi ha determinats canvis hormonals que es produeixen durant la pubertat i durant l’embaràs que poden provocar que els peus suïn més. També existeix un trastorn anomenat hiperhidrosi que causa una quantitat de suor anormal en les persones que el pateixen. Acostuma a presentar-se als palmells de les mans i a les plantes dels peus.

Causes mèdiques de l’olor de peus

La mala olor pot ser un símptoma d’alguns problemes no gaire freqüents, entre els quals hi ha:

  • Peu d’atleta

És una infecció fúngica que acostuma a produir clivelles, escates, ampolles i coïssor i pot contribuir a l’olor dels peus.

  • Queratolisi punctata

És un trastorn en el qual els bacteris “es mengen” la pell de la planta del peu. Causa una olor que pot recordar el formatge i la planta que mostra punts blancs.

  • Medicació

Alguns medicaments poden produir mala olor, com, per suposat, el fet de descuidar la higiene.

Però, malgrat aquestes possibles causes, el principal culpable és habitualment el fet de portar les mateixes sabates, sense donar-les temps per ventilar-se adequadament.

Com tractar i prevenir la mala olor de peus

Pots provar el següent:

Extrema la higiene dels peus, eixugant-los bé, sobretot entre els dits.

No facis servir les mateixes sabates dia sí dia també. Alterna’n diferents parells i procura evitar aquelles que estan fetes de materials sintètics.

Si no pots alternar-ne diferents parells, treu-te-les quan arribis a casa, mitjons inclosos, i procura que les sabates es ventilin bé.

No facis servir mitjons sintètics (niló, etc.). La millor opció és el cotó o la llana, que absorbeixen i eliminen la humitat.

Prova un desodorant o un antitranspirant de peus.

Existeixen altres productes per a l’excés de suor als peus, com plantilles especials, pols per als peus o mitjons especials. Tots ells poden ser d’ajuda.

Quan s’ha d’anar al metge

Normalment, ningú va al metge perquè li facin mala olor els peus, això està clar. Però si res d’allò esmentat abans funcions, o tens una erupció als peus, o ampolles o dolor cutani, pot valer la pena la visita al metge de família.

Podria tractar-se com si fos una hiperhidrosi o una infecció bacteriana o fúngica, i determinar els tractaments necessaris. A més, no tractar a temps les infeccions fúngiques pot causar que s’infecti alguna ungla, fet que, a part de dolorós, és llarg de solucionar.