Salut i medicina

Nadar en aigua freda: és bo o dolent?

Pot semblar que nadar en aigua freda és una cosa ben estranya per als profans. Indubtablement, ens podem demanar si és convenient o no, però hi ha estudis que demostren els beneficis, tant físics com mentals, per als qui neden en aigua freda.

No cal dir que hem d’actuar amb seny, perquè és innegable que també és perillós.

Tot seguit n’exposem els pros i els contres.

Els beneficis de nadar en aigua freda

Si parles amb un amant de l’aigua freda, potser es desfà en lloances i et canta les meravelles de submergir-se en aigües fredes, obertes i, fins i tot, en llocs com ara rius o estanys. Això no vol dir pas que te n’hagis d’anar fins a l’Àrtic per fer una immersió: qualsevol piscina et pot procurar els beneficis que descriurem.

  • Accelera el metabolisme

Quan nedes en aigua freda, el cos ha de treballar de valent, simplement perquè s’ha de mantenir calent. Per tant, es cremen més calories que en una sessió de natació en aigua climatitzada. Com més freda és l’aigua, més s’ha d’esforçar el cos a convertir el greix en energia. Si, a més hi nedes, la despesa calòrica es multiplica.

  • Millora la circulació

Quan ens capbussem en aigua freda, el cos mana al cor de bombar més sang als òrgans pel canvi extrem de temperatura. Això fa que millori la circulació i s’eliminin més ràpidament les toxines, cosa que afavoreix tenir la pell més radiant i saludable.

  • Redueix l’estrès i fa estar de més bon humor

No ens ve de nou que l’exercici —independentment de quin es tracti— fa augmentar la producció d’hormones del benestar, o dels neurotransmissors anomenats endorfines, que contribueixen al bon humor i a eliminar l’estrès i l’ansietat.

El moviment rítmic de la natació pot fer fugir els sentiments de neguit, perquè es manté l’atenció en el moviment del cos. És gairebé com fer un exercici de meditació mentre es llisca per l’aigua. A més a més, en submergir-te en aigua freda, sents una mena de picor que el cos neutralitza segregant més endorfines. I, per això, experimentes certa eufòria quan surts de l’aigua.

  • Millora la qualitat del son

Quan nedem en aigua freda amb regularitat, dormim més bé. Això és perquè l’aigua freda estimula el sistema nerviós parasimpàtic, que ajuda el cos a reposar i a autoreparar-se. Així doncs, aconseguim una sensació de benestar i de calma que té com a resultat un son més efectiu.

  • Reforça el sistema autoimmunitari

Tan bon punt ens capbussem en l’aigua freda, experimentem una mena de xoc tèrmic que descriurem més endavant. Aquest impacte activa el sistema immunitari i, en conseqüència, augmenta el flux de cèl·lules sanguínies i d’antioxidants que ajuden a combatre malalties com ara el refredat comú o les cardiopaties.

L’eufòria que causa nedar en aigua freda supera, amb escreix, la sensació, desagradable en general, que tenim quan ens hi subrmergim, segons els experts.

Els perills de nadar en aigua freda

Sens dubte els beneficis són temptadors, però abans de fer una immersió, cal tenir-ne ben clars els perills, sobretot en aigües obertes, com ara el mar, els rius o els estanys.

Únicament aconseguirem els beneficis esmentats si nedem amb seguretat, sabent els propis límits i les conseqüències que té voler córrer massa.

Fins i tot ens podem trobar amb aquests perills abans de la immersió:

  • Hipotèrmia

Parlem d’hipotèrmia quan la temperatura del cos davalla per sota dels 35 ºC (la temperatura normal del cos se situa entre 36,5 i 37 ºC), i és greu si no es detecta i es tracta a temps. És un perill real per als nedadors d’aigües fredes, especialment durant els mesos més freds.

El cos es comença a refredar així que l’exposem al fred, és a dir en despullar-nos. Quan ens banyem, el cos es continua refredant i, en sortir de l’aigua, mentre ens eixuguem, persisteix la baixada gradual de la temperatura. El temps que el cos triga a tornar-se a escalfar dobla el temps de refredament.

Els símptomes d’hipotèrmia són:

  • Tremolor
  • Pell freda i pàl·lida
  • Llavis blaus
  • Cansament
  • Confusió
  • Respiració convulsa
  • Ineptitud per parlar

El tractament de la hipotèrmia comença per escalfar el cos, però no gaire ràpidament. T’has de treure el banyador, eixugar-te i vestir-te de seguida, i, aleshores, embolcallar-te amb mantes. També hauries de prendre una beguda calenta i menjar alguna cosa ensucrada. Si els símptomes no remeten, val més que truquis al 112.

  • Xoc d’aigua freda

És la resposta involuntària del cos quan es troba submergit en aigua freda. Primer es contreuen els vasos sanguinis i el cor batega més de pressa i, després, comencem a panteixar i s’accelera la respiració.

Cal prendre-s’ho amb calma, però, perquè el xoc dura amb prou feines un minut i mig. La millor manera d’evitar-ho és entrar a l’aigua de mica en mica. En tot cas, no ens hi hem de capbussar mai de cop.

  • Penellons

Els penellons no són causats per un bany en aigua freda, però poden aparèixer si t’escalfes massa ràpidament. Aquestes petites butllofes que surten a les extremitats, com els dits de les mans i dels peus, i fins i tot a les orelles, després d’exposar-les al fred, no són greus, però potser fan coïssor i són incòmodes.

Per evitar-los, mira de no escalfar-te gaire de pressa quan surtis de l’aigua: per exemple, no posis les mans damunt d’un radiador. Si se’n formen, no cal patir-hi, perquè acaben desapareixent per si sols; però procura de no gratar-te, perquè els podries irritar i empitjorarien les coses.

  • Ofegar-se

És ben clar que sempre correm el perill d’ofegar-nos quan ens fiquem a l’aigua; fins i tot pot passar als nedadors més bregats si no vigilen prou. Llegeix l’apartat següent sobre seguretat per minimitzar el perill i protegir-te en tot moment.

Nadar en aigües obertes: la seguretat

En aquest cas cal tenir en compte un seguit de factors de seguretat: de saber bé on nedes, o protegir-te de manera convenient contra el fred, fins a tenir clar quan has de sortir de l’aigua.

Si prens aquestes precaucions, podràs triar les millors estratègies disponibles per garantir la teva seguretat (i la dels altres).

  • Pensat-t’hi abans de banyar-te

No entris mai a l’aigua sense pensar-t’hi primer, per més temptadora que sigui la capbussada. Això és molt important a les zones on hi poden haver marees, corrents i altres fenòmens determinants. Abans de tot, sospesa on et sembla més segur el bany i en quins llocs pots sortir de l’aigua.

  • Considera si et cal un vestit de protecció

Com ara un de neoprè. Naturalment és cosa teva; hi ha nedadors que els odien i no els volen ni per capbussar-se en aigües per sota dels 5 ºC. Ara bé, és indubtable que mantenen més bé la temperatura del cos en aigua freda i, a més, contribueixen a la flotabilitat, de manera que costa menys de surar.

La teoria és que entre el vestit i la pell es forma una pel·lícula d’aigua que s’escalfa ràpidament i proporciona un aïllament complementari. Cal parar compte, però, que no et tornis insensible a la hipotèrmia.

  • No nedis mai si has begut

O si has consumit droga. No caldria dir-ho, però has de saber que la capacitat de raonar és molt inferior en aquestes circumstàncies.

  • Neda sempre en companyia

Procura de nedar sempre acompanyat. I recorda que has d’avisar a qui més convingui d’on aniràs a nedar, sobretot si és en un espai no vigilat.

  • Entra a l’aigua a poc a poc

Tal com hem explicat, entrar a poc a poc dins l’aigua et pot estalviar el xoc tèrmic de la fredor. Un cop dins, fes el mort una estona, surant amb l’esquena per compassar la respiració i relaxar-te abans de començar a nedar.

  • Fes servir un flotador

Un de colors, si pot ser, que et puguis endur a remolc. Pot ser clau si t’agafa rampa, i et fa més visible dins de l’aigua per als altres.

  • Pren consciència dels teus límits

També sembla que no caldria dir-ho, però hi ha gent amb poc seny que comença a nedar sense saber quan hauria de girar cua i, aleshores, té problemes.

No t’estiguis mai a l’aigua si no t’hi trobes del tot còmode, encara que el teu acompanyant no ho vulgui. Una regla d’or és sortir-ne quan encara t’hi trobes a pler. Si en surts tremolant, voldrà dir que has fet tard.

En realitat, tot es basa en el sentit comú. Neda amb gent que sàpiga què es fa. Sempre és aconsellable de fer servir un vestit de neoprè, calçat adequat, guants i casquet (perquè evita que perdis calor pel cap). Pensa, també, que el fred afecta la respiració. En conclusió, no t’estiguis gaire estona dins l’aigua, atès que la temperatura del cos hi cau de manera irremissible.