Salut i medicina

Migranyes? Sis consells que t’ajudaran a combatre-les

Tens migranyes? Les migranyes són mals de cap intensos amb causes molt diferents, que comprenen des dels condicionants genètics a les intoleràncies alimentàries, les al·lèrgies, els estils de vida, l’entorn, etc. Normalment s’associen a una reacció sensible als sorolls o a la llum, als vòmits, a la manca de concentració i a altres problemes. El dolor pot ser molt agut i els efectes que té poden durar hores, i fins i tot uns quants dies. Les dones són fins a tres cops més propenses a patir-ne, segons sembla per motius hormonals.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) les ha incloses entre els vint trastorns més incapacitants. Són molt comunes al nostre país: fins a cinc milions d’adults en té, segons la Societat Espanyola de Neurologia.Tot seguit, us donem sis consells per evitar les migranyes o combatre-les.

Revisa l’estil de vida

Si tens mal de cap sovint i de manera constant, hauries d’analitzar factors com ara l’estrès, l’ansietat, la son, l’exercici, la dieta i l’estat hormonal.

  • Per minimitzar les migranyes, procura de canviar l’estil de vida de manera que redueixis l’estrès i l’ansietat i dormis més i amb un son de més qualitat. Beu més aigua per limitar-ne l’aparició i, en darrer terme, per eliminar-les.
  • Molta gent se’n surt amb teràpies alternatives, com ara la quiropràctica, l’acupuntura o d’altres; per tant, potser val la pena de provar-les.

Porta un diari dels símptomes

Un diari amb el control de les migranyes t’ajudarà, quan toqui, a fer les revisions mèdiques. Apunta-hi les dades següents:

  • Intensitat del dolor (de l’1 al 10).
  • Localització del dolor.
  • Tipus de dolor.
  • Durada: nombre d’hores i canvis experimentats durant el període.
  • Símptomes (vòmits, sensibilitat als sorolls o a la llum, problemes a l’hora de fer coses, incapacitat per treballar, caminar i, fins i tot, dificultat de visió).
  • Cicle menstrual (quan correspon).

Controla amb un diari què menges

Encara que sembli que no hi ha cap relació, pot passar que les intoleràncies o al·lèrgies alimentaries, el grau d’hidratació, menjar massa de pressa o el desordre en els àpats originin episodis de migranya. Altres possibles desencadenants són el cafè, les begudes carbòniques, l’alcohol, els cítrics, el formatge, les nous i la xocolata. Anota què menges, afegint-hi les quantitats, i els horaris de cada àpat.

En tens antecedents familiars?

Esbrina-ho. Bona part de les migranyes està causada per una predisposició genètica, per la qual cosa recomanem de saber-ne com més millor a fi de determinar-ne les circumstàncies i els tractaments. Els símptomes, els medicaments, quins tractament et van funcionar i quins no, entre d’altres, contribuiran molt a decidir què és més adequat per a tu.

Ves al metge

Ben probablement el metge de família et farà una exploració per determinar la funció nerviosa, la pressió arterial, la salut de la vista, etc. Prendrà nota de la medicació actual, de l’historial de medicació i altres factors que l’ajudaran a fer-ne el diagnòstic. Els factors que hem exposat (diari de migranyes, àpats, antecedents familiars) li faran molt de servei.

Si arriba el cas, et pot prescriure medicaments pal·liatius o derivar-te a un neuròleg o a altres especialistes.

Estigues preparat

Hi ha pacients amb migranya que la intueixen: tenen una mena de premonició, com una ‘aura’, abans de l’atac. Aquests avisos poden incloure distorsió de la visió, punts cecs o espurnes de colors en el camp visual, entumiment, mareigs o pessigolleig.

Si perceps cap aura, et recomanem que et preparis per a la migranya. I, encara que no rebis aquest avís, val més estar previngut, perquè això et pot ajudar a suavitzar-ne els símptomes.

La preparació inclou:

  • Tenir aigua ben a l’abast, perquè cal mantenir una bona hidratació.
  • Tenir igualment disponibles els analgèsics que prens. Com més aviat els prenguis, més ràpid et faran efecte.
  • Preparar l’habitació perquè no hi hagi soroll i sigui a les fosques, si t’hi vols estirar.
  • Tenir a mà els telèfons imprescindibles.

Tractament de la migranya

En la majoria dels casos els analgèsics, com ara l’ibuprofèn o el paracetamol, calmen convenientment el dolor de la migranya (parla’n amb el farmacèutic), però sovint no n’hi ha prou i calen medicaments més potents, com són els triptans. Aleshores el metge indicarà què és més apropiat.