Hàbits Saludables, Vida Sana

Mastegar bé els aliments ajuda en les dietes

Anticipa la sensació de sacietat i ajuda a realitzar una bona digestió. És molt important mantenir un hàbit correcte i saludable d’alimentació.

Mastegar els aliments un nombre determinat de vegades, a més de contribuir a la bona digestió, anticipa la sensació de sacietat. Això fa que mengem menys i, per tant, que la ingesta de calories innecessàries sigui menor. El resultat: ens aprimem.

Les festes de Nadal ja han passat i el més probable és que ens haguem excedit amb els àpats. Al gener cobren més força els bons propòsits per a l’any nou i ens preocupem per recuperar la figura. És llavors un bon moment per a no deixar-nos enlluernar per les promeses de pèrdua fàcil de pes amb dietes miraculoses ja que, el que és important és adquirir un hàbit correcte d’alimentació i mantenir-lo en el temps, i mai és tard per començar.

La primera digestió es fa a la boca

Aprofitant la motivació extra les bones intencions per aprimar-nos, potser sigui ara el millor moment per habituar-nos a menjar correctament. Entre els hàbits correctes, a més de la repetida dieta equilibrada, mereix una consideració especial el fet de mastegar bé els aliments i fer-ho un nombre determinat de vegades. Està comprovat que “la primera digestió es fa a la boca”, com s’acostuma a dir.

La masticació i la saliva juguen un paper molt important per a una bona digestió dels aliments. La masticació és rellevant perquè permet compactar el bol alimentari, estimula la secreció de saliva i envia informació al cervell que fa que s’estimuli l’activitat contràctil i secretora del tracte intestinal. Són aquests senyals que rep el cervell, quan la masticació és prolongada, les que anticipen la sensació de sacietat. Quan mengem molt de pressa els senyals arriben quan hem acabat de menjar -normalment més quantitat de la que necessitavem-, i és quan apareix la (desagradable) sensació de digestió pesada.

Per altra banda, tenim més sensació de sacietat quan mengem proteïnes, que són més saciants que els greixos. Així mateix, els productes rics en fibres al inflar-se a l’estómac quan es barregen amb líquids produeixen una pressió estomacal que augmenta transitòriament la sensació de sacietat.

Mastegar correctament i el temps necessari ens permet, a més, assaborir els aliments i ens ajuda a calmar el sistema nerviós, augmentant la quantitat d’oxigen al cos, el que redueix l’ansietat durant el menjar i ens evita una digestió difícil.

Els macrobiòtics diuen que cada mos s’hauria de mastegar un mínim de 50 vegades, tot i que els metges no parlen tant de nombre sinó de de la necessitat de reduir la mida de les partícules dels aliments per tal de facilitar l’inici de la digestió.

La correcta masticació dels aliments juntament amb la salivació facilita la digestió de la següent manera:

  • L’amilasa salivar (l’enzim que es produeix a les glàndules salivals) inicia el procés químic de la hidròlisi del midó. És a dir, trenca en cadenes més curtes les cadenes de glucosa que formen aquest midó, el que comporta una bona absorció a l’intestí.
  • El mateix passa amb la lipasa salivar, l’enzim que ataca els lípids.
  • La saliva, a més, no només lubrifica els aliments, sinó que permet contrarestar l’acidesa que ataca l’esmalt dental.

En persones amb problemes de masticació, degut a patologies mandibulars, s’ha comprovat que una part important pateix trastorns digestius, com ara coragre, distensió abdominal, diarrea o estrenyiment. La correcció del problema amb pròtesis dentals fa que en la major part dels casos desapareguin les molèsties digestives.

Facilitar les digestions

Altres pautes per tenir cura del nostre estómac i afavorir les digestions, a més d’una correcta masticació són:

  • No abusar dels condiments, espècies o picants.
  • Evitar situacions de nerviosisme o d’estrés, ja que causen contraccions gàstriques.
  • No anar a dormir o practicar exercici físic immediatament després de menjar.
  • Portar una dieta rica en fibra, fruita i vegetals.
  • Moderar el consum d’alcohol.
  • Cal recordar que alguns fàrmacs resulten gastroagressius, com l’aspirina o els antiinflamatoris.
  • Com ja hem apuntat abans, no atipar-se: menjar de forma lleugera i mantenir uns horaris regulars

En definitiva, una correcta masticació, a més de facilitar la digestió, contribueix a ingerir menys calories, el que resulta clarament favorable per seguir una dieta d’aprimament. Cal tenir present, a més, que a mida que envellim les necessitats calòriques són menors i, per tant, és immensament convenient adquirir el bon hàbit d’aixecar-se de la taula sense la molesta sensació de plenitud gàstrica, quelcom completament incompatible amb una dieta saludable.