Salut i medicina

Malalties de la retina: la detecció precoç és clau

De totes les parts de l’ull, podríem dir que la retina és la que realment “veu”. La retina és una fina membrana composada per fins a deu capes cel·lulars que entapissen la part interna i posterior del globus ocular.

D’aquesta delicada i complexa estructura, surten milions de fibres que recullen tota la informació visual que arriba al nostre ull i que conformen el nervi òptic. Aquest nervi és realment una extensió del cervell, ja que aquestes fibres que conté al seu interior són neurones i aquest nervi està recobert del mateix teixit del cervell, les meninges.

És fàcil imaginar, sabent tot això, que qualsevol alteració que afecti la funció o l’estructura d’aquesta part de l’ull pot comportar serioses complicacions per a la visió. Per aquest motiu és important poder detectar, quan abans millor, qualsevol problema que pugui patir la retina per intentar, en els casos que sigui possible, aturar aquests processos per tal d’evitar una pèrdua de visió que en molts casos pot ser irreversible.

Les malalties que afecten més freqüentment a la retina poden ser detectades a temps amb les revisions oftalmològiques i consultant l’oftalmòleg si notem alteracions en la visió, encara que en un primer moment no ens semblin greus.

Retinopatia diabètica

La diabetis mellitus, ja sigui per mal control dels nivells de glucosa a la sang o bé per molts anys d’evolució de la malaltia, afecta les petites artèries i venes que fan arribar l’aport sanguini a la retina. Això fa que no hi arribi prou sang per nodrir-la, provocant una isquèmia d’aquesta part de l’ull. Aquesta isquèmia comporta canvis a l’estructura i funció de la retina que acaben, en la major part del casos, provocant una disminució de l’agudesa visual i en ocasions provocant la pèrdua total de visió de l’ull afectat. Podem evitar o minvar aquests efectes, potencialment molt greus, mantenint un bon control dels nivells de glucosa en sang i demanant visita amb l’oftalmòleg un cop l’any, de forma preventiva, per explorar el fons de l’ull i vigilar que no apareguin aquests canvis a la nostra retina. Si es detecten lesions a la retina, l’oftalmòleg pot aplicar tractaments per aturar o frenar l’avanç d’aquestes lesions. Aquests tractaments són, generalment, l’aplicació de làser, la injecció intraocular de medicacions especifiques i, en alguns casos, cirurgia de la retina. Quan abans es detectin les lesions i es puguin aplicar els tractaments adients, més grans són les possibilitats de mantenir la visió.

pupila_La retinopatia hipertensiva

Són les complicacions a la retina degudes a uns valors elevats o molt elevats de les xifres de pressió arterial. Si la pressió arterial es troba elevada durant temps, o bé si els valors de pressió arterial són molt elevats, es poden produir lesions de les artèries i venes de la retina que poden minvar la visió. En aquest cas, només la normalització dels valors de pressió arterial pot fer desaparèixer aquestes lesions. Tot i així, si la pressió ha estat molt alta durant massa temps, les alteracions que ha causat aquesta situació poden deixar seqüeles irreversibles.

Degeneració macular associada a l’edat

Aquesta malaltia es deu a l’envelliment cel•lular de la part central de la retina, la màcula, on la capacitat de visió és molt més acurada. Aquest envelliment es pot veure més freqüentment a partir dels 65 anys. Les cèl•lules de la retina perden, amb els anys, la seva capacitat d’alliberar-se de les substàncies que fabriquen fruit del seu funcionament. Aquestes substàncies s’acumulen in situ, provocant amb el temps un deteriorament accelerat d’aquestes cèl•lules i, per tant, la pèrdua de la seva funció visual.

En aquest tipus de degeneració macular, la detecció precoç és crucial per a aturar la greu pèrdua de visió que freqüentment comporta ja que, des de fa pocs anys, disposem de tractaments específics que injectats directament en la superfície de la retina, aconsegueixen en molts casos aturar la progressió de la malaltia. És per això que, en cas de perdre nitidesa del centre de la visió o bé visió deformada de la imatge, és recomanable sol•licitar visita amb el seu oftalmòleg de forma preferent per a poder descartar que estiguem davant d’aquesta forma de degeneració macular.

Article elaborat pel Dr. Luís García Linares – Oftalmòleg del centre Mèdic Mútua General de Catalunya