Hàbits Saludables, Vida Sana

L’estiu, el moment perfecte per deixar de fumar

Dejar de fumar

Sortir de la rutina crea una bona oportunitat per trencar hàbits, que és el que necessitem quan ens plantegem deixar de fumar. El relax i la tranquil·litat de l’estiu fan que aquesta època sigui un bon moment per aconseguir aquest difícil repte.

Un dels problemes més grans a l’hora de plantejar-nos deixar de fumar és que aquest hàbit, a més de crear una addicció física a la nicotina, també crea una addicció psicològica. A través de la repetició de l’acte de fumar, es va generant una associació estímul-resposta que es converteix gairebé en un ritual que és molt difícil d’abandonar.

Per fer front a aquesta addicció psicològica, que potser és la més difícil de trencar, un canvi d’hàbits és fonamental. Per això les vacances d’estiu, durant les quals els nostres costums i activitats canvien dràsticament, és un dels millors moments de l’any per deixar de fumar. El canvi de localització, l’allunyar-se de l’estrès de la feina, les noves activitats, el relax i la tranquil·litat, ens omplen de la vitalitat i l’energia que necessitem per plantejar-nos aquest difícil repte. Distreure’ns i no pensar és la millor manera d’eliminar el ritual de la cigarreta amb menys esforç. I quan tornem, ja haurem adquirit nous hàbits que seran més fàcils de continuar.

Alguns beneficis que podem notar a l’estiu mateix si deixem de fumar

Els efectes de deixar de fumar són molts i es comencen a apreciar de forma gairebé immediata. Però a més, a l’estiu:

S’accelera la recuperació dels refredats estiuencs.

Els canvis bruscos de temperatura que patim a l’estiu amb els aires condicionats, fan que en aquesta època proliferin els refredats. El tabac pot fer que la recuperació sigui més lenta. Si deixem de fumar, l’acceleració de la recuperació es pot notar de forma significativa.

Millora la qualitat de la pell.

El consum de tabac té efectes negatius sobre la pell, sobretot la de la cara, perquè provoca una desoxigenació cel·lular. La pell està més deshidratada i resseca i, unit als efectes negatius dels raigs UV, fa que es produeixi un envelliment prematur. Eliminar el tabac suposa una millora en la qualitat de la pell, sobretot a l’estiu.

Evitar guanyar pes

Molts temen que, en deixar de fumar, el menjar sigui el substitutiu de la cigarreta a l’hora de calmar l’ansietat. Però deixar de fumar i no engreixar-se no és una missió impossible. L’estiu, que convida més a cuidar-nos de forma saludable, és també una bona època en aquest sentit. El truc: bons hàbits d’alimentació, beure molta aigua, descansar bé i practicar exercici. Sabem que el tabac crea addicció i ningú posa en dubte que és molt difícil plantejar-se deixar de fumar i, a més, aconseguir no recaure. Però realment val la pena. Seguint alguns consells per afrontar aquest repte de la forma adequada i aprofitant el canvi de rutina de l’estiu, podem aconseguir-ho.