Salut Mental

L’ansietat matinal

Et lleves al matí amb neguit o ànsia perquè alguna cosa va malament? L’ansietat matinal és molt comuna, la desencadena qualsevol problema i origina un sentiment general que no hi ha manera d’eliminar.

Si et passa això, pensa que no estàs sol. La prevalença de l’estrès i de l’ansietat ha augmentat i, d’acord amb diversos estudis, una tercera part de la població jove pateix trastorns d’ansietat per temes ben variats, com ara el canvi climàtic, el cost de la vida o la inestabilitat laboral.

Ara bé, per quina raó l’ansietat es manifesta amb més intensitat tot just quan et lleves? Es pot superar l’ansietat matinal?

L’ansietat matinal

La pregunta és per quin motiu hi ha gent que té una ansietat més aguda a primera hora del matí. Una resposta podria ser que al matí estem més alerta. Després d’un nit sencera dormint, ens aixequem més frescos i a punt per processar la informació. Qualsevol pensament que crea ansietat ens pot sorprendre amb la guàrdia baixa i amb la ment desperta i preparada per aprofundir en aquests pensaments, per tal com ens hem relaxat al màxim durant el son.

Durant la resta del dia, en canvi, anem més cansats i tenim menys capacitat per entrar a fons en aquestes cabòries.

Causes comunes de l’ansietat matinal

Hi ha un seguit de factors que poden causar ansietat matinal, segons uns quants experts:

  • Temps per pensar

Som més proclius a centrar-nos en els nostres pensaments al llit. Per als qui tenen ansietat això pot ser tant bo com dolent.

  • Què passa si…

El matí és també el moment de pensar en el dia que comença, cosa que pot ocasionar molts hipotètics “què passaria si…”; és a dir, estones d’ansietat per situacions noves o difícils que podrien tenir lloc durant el dia.

  • Malsons

Els somnis poden alterar els graus d’ansietat. Hi ha persones que es desperten amb la sensació que els somnis s’han esdevingut de veritat, i poden arribar a experimentar realment l’ansietat o els símptomes físics associats als seus somnis, però que són ficticis.

  • Resposta a la por

No és gens estrany de desvetllar-nos per una alarma que interromp el repòs i ens trasbalsa quan som desperts, fet que també pot causar ansietat. Això és per culpa de les alarmes que, si s’activen durant certes fases del son, simulen una resposta a la por semblant a l’ansietat que experimentem en cas d’una baralla.

Com hem de superar l’ansietat de la primera hora del matí

Per superar els sentiments d’ansietat matinal pots seguir les recomanacions següents:

  • Dedica’t més temps

Una de les fórmules més efectives és dedicar-te una mica més de temps: programa l’alarma del despertador deu minuts abans. Et pot ajudar a evitar la pressió addicional que tens quan t’has d’afanyar i el neguit potencial de fer tard.

  • Deixa el cafè

En comptes de cafè, pren-te una infusió de camamil·la. També t’anirà bé, perquè els estimulants com el cafè solen exacerbar els símptomes de l’ansietat.

  • Aparca una mica les xarxes social

No entris a les plataformes digitals així que et despertis, si tens una necessitat constant de comprovar-hi les teves publicacions. Et causarà ansietat la pressió a què et sotmets amb les xarxes socials.

  • Prova de practicar l’atenció plena (mindfulness)

Inverteix temps en la meditació; hi ha aplicacions que t’ajuden a controlar les emocions i els sentiments, i et preparen per relaxar-te i afrontar el dia.

  • Exercici = endorfines

El teu cos és agraït i, si li regales una estona d’exercici diari (perquè l’exercici és un regal per al cos), t’ho tornarà amb un augment del benestar a llarg termini i, a curt termini, et compensarà segregant endorfines, que són les hormones de la felicitat, és a dir, la millor estratègia per combatre l’ansietat i el mal humor.

  • Parla dels teus problemes

Si ho passes realment malament, ha arribat el moment de plantar cara a les raons de fons d’aquesta ansietat. Per què no fas una consulta al metge de família? Et sabrà orientar potser per seguir una teràpia cognitivoconductual, entre d’altres. En tot cas, t’oferirà una possible solució a l’ansietat.