Sexualitat, Vida de Parella

La prevenció de la sida

lazos rojos sida

L’1 de desembre se celebra el Dia Mundial de la Lluita Contra la Sida, que enguany compleix 40 anys de la detecció dels primers casos. Encara que el tractament antiretroviral ha aconseguit que la infecció per VIH passi de ser gairebé sempre mortal a una afecció crònica manejable, el VIH continua sent una amenaça per a la salut mundial. Quines conductes de risc hem d’evitar a l’hora de prevenir el contagi?

Les últimes dades que es disposen respecte a la infecció per VIH revelen que, en 2020, la mitjana de persones contagiades rondava els 37,7 milions, amb 1,5 milions de noves infeccions. No obstant això, el nombre de persones amb accés a la teràpia antiretroviral era de 28,2 milions. Des del començament de l’epidèmia, són ja més de 36 milions els qui han perdut la vida per malalties relacionades amb la sida.

El VIH i la sida: Son el mateix?

Tenir VIH no vol dir tenir la sida. Estar infectat de VIH (Virus d’Immunodeficiència Humana) vol dir que el virus es troba en l’organisme, i es multiplica i actua de manera que debilita el sistema immunitari, però no necessàriament es desenvolupa una malaltia.

Per la seva banda, la sida (Síndrome de la Immunodeficiència Adquirida) és un conjunt de manifestacions clíniques que apareixen quan el sistema immunològic ha quedat tan debilitat per l’acció del VIH que l’organisme ja no és capaç de defensar-se. La sida és l’etapa més greu de la infecció per VIH i es manifesta per la presència de patologies que posen en risc la vida del pacient.

Quan el VIH es converteix en sida

Com comentàvem anteriorment, quan el nostre sistema immunitari ha sofert grans danys a causa del VIH, el nostre organisme ja no pot defensar-se, i és quan es desenvolupa la sida.

El VIH s’encarrega de destruir per complet els nostres limfòcits (T CD4), que són uns glòbuls blancs amb una funció importantíssima en el nostre cos, principalment perquè s’encarreguen de lluitar contra les malalties. És per això que com menys limfòcits T CD4 tinguem en el nostre organisme, més feble estarà el nostre sistema immune.

Com es contagia la sida?

A l’hora de prevenir la sida és important tenir presents els mecanismes de transmissió. Davant de qualsevol dubte d’un possible contagi, el millor és fer la prova de detecció del VIH, ja que un diagnòstic precoç pot millorar el pronòstic de forma notable.

El primer que hem de saber és que el contagi del VIH es pot donar per tres condicions:

  1. Cal que una de les persones sigui portadora del VIH. El contagi de la sida és impossible sense aquesta premissa, encara que es practiquin conductes de risc, ja siguin sexuals o d’altre tipus.
  2. Hi ha d’haver una concentració de VIH suficient perquè es produeixi el contagi. A la sang la concentració del virus és més gran, de manera que una petita quantitat de sang pot infectar una altra persona. No obstant això, la concentració en altres fluids és menor (per exemple, en el semen o el flux vaginal), de manera que amb la mateixa quantitat de fluid, la probabilitat de contagi es redueix.
  3. Cal que el VIH entri en el corrent sanguini, ja sigui a través d’una ferida oberta, un tall, un estrip, una fissura o per contacte amb les membranes mucoses (es troben dins de la boca, la vagina, l’obertura del penis i del recte). El simple contacte amb el fluid infectat no és suficient, ja que la pell actua de barrera.

Els fluids d’una persona infectada per VIH són la sang (on es troba més concentració de VIH), el semen, el fluid pre-ejaculatori (els nivells de concentració del VIH són molt baixos, però hi ha risc), les secrecions vaginals i la llet materna. De cap manera no es pot transmetre la malaltia a través de la saliva, la suor, les llàgrimes, l’orina o la femta.

prevención pareja preservativo

¿Quins són els símptomes de la sida?

Per a parlar de la simptomatologia d’aquesta malaltia, cal tenir present, tal com hem explicat, que la sida és l’etapa final del VIH. Quan es produeix el contagi d’aquest virus, poden passar fins i tot una dècada fins que es manifesta algun símptoma. Si es descobreix el contagi i es comença amb la medicació, aquest període pot allargar-se encara més.

Tanmateix, algunes persones poden mostrar símptomes entre dues i quatre setmanes després del contagi de VIH. Se’l coneix com a infecció primària o VIH agut. La simptomatologia és similar a la d’una grip: febre; mal de cap, muscular i articular; erupcions a la pell; mal de coll; nafres a la boca; inflamació de ganglis limfàtics; diarrea; tos; suors nocturnes i pèrdua de pes.

En haver una quantitat de virus molt elevada en el cos, aquesta augmenta la facilitat per al contagi a altres persones, encara que sempre existeix risc de contagi. Superada aquesta etapa, de nou passaran anys fins a tornar a mostrar símptomes.

VIH crònic i simptomàtic

A mesura que passa el temps, el virus s’instal·la en els glòbuls blancs i es converteix en crònic. Aquí pot gaudir-se de bona salut durant anys, però augmenta el risc de desenvolupar malalties, en particular si no es rep la teràpia antiretroviral.

A mesura que el virus continua multiplicant-se, destrueix les cèl·lules del sistema immunitari, la qual cosa provoca una indefensió cap a qualsevol altre germen, virus o bacteri. Per aquest motiu, comencen a aparèixer infeccions lleus o els símptomes crònics d’aquesta malaltia. Aquí s’inclouen la febre, la fatiga, inflamació de ganglis, diarrea i pèrdua de pes, pneumònia, herpes i candidiasis.

Simptomatologia avançada de la malaltia

Sense medicació, s’assoleix aquesta etapa entre vuit i deu anys després del contagi. Amb l’ús dels antivirals, la majoria de persones que viuen en països avançats no arriben a veure’s afectades per la malaltia, és a dir, la SIDA. Però d’entrar en aquesta última etapa, els símptomes es compliquen i inclouen, a més del desenvolupament de tumors; mal de coll i aftes; una capa blanca en la boca i la llengua, infeccions fortes per fongs; cansament i marejos, gran pèrdua de pes, tos seca i profunda i falta d’aire, embalums i taques blaves i violetes a la pell, febre, infeccions recurrents, malaltia pelviana inflamatòria, sagnat, formigueig i pèrdua de control dels músculs, entre altres.

Conductes de risc que hem d’evitar

Tenir clar les conductes de risc és quelcom vital per a prevenir la sida i reduir les possibilitats de sofrir aquesta patologia. Aquests són alguns dels consells que et donem per a prevenir-ho, pren nota:

Realitzar un control i proves de detecció del VIH freqüents

És important realitzar la prova de detecció del VIH i conèixer l’estat de la nostra parella en relació amb el virus, sobretot quan es tenen relacions esporàdiques freqüents. També dur a terme les proves de detecció de malalties de transmissió sexual (MTS) i instar les nostres parelles a fer-les, ja que tenir una MTS pot incrementar el risc d’infecció pel VIH o de propagació a altres.

Per a prevenir la sida utilitza de manera correcta els preservatius

En les relacions sexuals, utilitzar de manera correcta preservatius de làtex a l’hora de practicar sexe amb penetració (oral, vaginal o anal).

Empra instrumental correcte

Utilitzar sempre instruments estèrils o d’un sol ús a l’hora de perforar la pell. Per exemple, per a fer una anàlisi de sang, aplicar injeccions o fer-se tatuatges. És molt important també no compartir agulles quan s’està injectant qualsevol mena de droga.

Prevenció de la sida en professionals de la sanitat

Els professionals de la sanitat que estiguin en contacte amb malalts de sida han d’extremar les precaucions per a no punxar-se de manera accidental amb agulles infectades i protegir-se molt bé a l’hora d’evitar el contacte amb la sang i els fluids infectats.

Prevenció de la sida en embaràs

Les embarassades que són portadores del VIH han de rebre un tractament per a minimitzar el risc d’infecció del fetus durant la gestació i el part, que és aconsellable que sigui per cesària. Tampoc han d’alletar al bebè.

S’han d’analitzar de manera exhaustiva la sang i els productes sanguinis emprats per a realitzar transfusions o tractaments, així com el semen donat.

Aquestes situacions requereixen atenció totalment personalitzada i és tan important la prevenció com la ràpida detecció i tractament del VIH en cas de patir-ho. És per això que a MGC Mútua comptem amb un ampli equip de professionals en el quadre mèdic de les nostres assegurances de salut. Tranquil·litat i protecció davant qualsevol situació! Posa’t en contacte amb nosaltres si estàs interessat/da i t’informarem sobre ells sense cap mena de compromís!