Salut i medicina

La neteja diària té riscos per a la teva salut

Productos de limpieza

A hores d’ara no és nou per a ningú que fumar és dolent, igual que ho és la contaminació. Contra el primer cas, ja s’adverteix dels riscos fins i tot en els paquets de tabac i ja resulta més difícil fumar, de vegades inclús pel carrer. Pel que fa a la pol·lució, els governs limiten la velocitat a les carreteres com a mesura per reduir de les emissions de CO2.

Amb tot, no som massa conscients de la importància que tenen els pulmons en la salut. La respiració és un procés reflex, no voluntari, i pensem que el nostre manxa estarà sempre aquí. Però cal tenir cura dels pulmons i de vegades no ho fem adequadament.

Un estudi ha posat de manifest que una cosa tan aparentment innocu com la neteja domèstica diària pot influir negativament en la salut pulmonar. Segons els investigadors, els resultats van mostrar que les persones a càrrec de feines de neteja tenien una disminució de la funció respiratòria de fins a un 17%, per causa del seu treball. I que les persones responsables d’aquesta tasca a casa seva veien disminuïda la funció pulmonar un 14% després de 20 anys.

“Hi ha determinats productes de neteja que són perillosos”, conclou el Dr. Jörgen Vestbo, de la Universitat de Manchester i líder de l’estudi. “Molts productes són realment nocius per a la salut i s’han de prendre precaucions per evitar-los. I si hi haqualsevol dubte sobre ells s’hauria de consultar amb el metge de família”.

Els agents netejadors detectats:

  • Alguns desinfectants bactericides contenen clorur de benzalconi, un compost de l’amoni que s’usa en neteges profundes pel seu poder desinfectant (bactericida). És tòxic per a la pell, els pulmons i el sistema immune, segons la Cosmetic Safety Database (una base de dades nord-americana sobre productes químics corrents).
  • Alguns blanquejadors, que contenen productes derivats del sodi, com l’hipoclorit de sodi.
  • Additius per afegir aroma al producte, com el limonè, que fa olor de llimona.
  • La isotiazolinona, present en alguns detergents líquids.

El que pots fer

Els experts suggereixen formes efectives per evitar l’efecte nociu sobre els pulmons. Recomanen el següent:

  • Llegeix detingudament els ingredients dels netejadors, procurant evitar els abans esmentats.
  • Segueix atentament les instruccions d’ús tal com s’indiquen a l’etiqueta.
  • No facis servir netejadors en esprai, que inunden l’ambient de gotes microscòpiques que penetren més fàcilment en els pulmons i que poden acabar per provocar asma. Utilitza millor baietes.
  • Ventila bé, tant després de la neteja com durant ella. Assegura’t que l’habitació queda ben ventilada.