Salut i medicina

Insomni: No puc dormir!

L’insomni és un trastorn de la son que es caracteritza per la dificultat per agafar la son, per mantenir-la o per aconseguir una qualitat i una duració adequades.

Actualment l’insomni és un dels problemes més estesos en la població. La Sociedad Española de Neurología (SEN) calcula en 4 milions (10%) els casos d’insomni crònic en adults. No obstant això, més del 50% de la població pateix aquest trastorn del son al llarg de la seva vida, incrementant-se amb l’edat.

Malgrat aquestes xifres tan altes, són poques les persones que van a les consultes mèdiques per rebre informació o tractament sota supervisió. La majoria de persones tendeixen a automedicar-se i, en alguns casos, aquesta mesura pot ser un error.

Hem parlat sobre insomni amb la Dra. Núria Paredes, especialista en medicina preventiva i medicina general del Centre Mèdic MGC.

A què li diem insomni?

L’insomni és un trastorn del son que es caracteritza per una dificultat tant per agafar el son, per mantenir-lo o per aconseguir una qualitat i una duració del mateix adequades per restaurar l’energia de l’organisme.

Què pot causar l’insomni?

Hi ha molts factors. Els més freqüents són aquells que es deriven d’un mal estil de vida, allò que coneixem com una mala higiene del son.
Per tenir una bona higiene del son el que hem de fer és:

  • Mantenir uns horaris regulars per anar a dormir i per llevar-nos, incloenti el cap de setmana i les vacances.
  • Fer exercici moderat durant el dia, mai vigorós abans d’anar a dormir.
  • Fer una dieta adequada.
  • Sopar dues hores abans d’anar a dormir. Mai menjar i anar a dormir immediatament.
  • No abusar de la cafeïna, la teïna, substàncies excitants, tabac, alcohol, etc. que, a més de ser perjudicials per a la salut, ens poden dificultar molt el son.
insomni_mal de cap noia_

Com ens pot afectar a la vida diària? 

A la vida diària ens pot donar:

  • Sensació de somnolència, de fatiga.
  • Alteracions emocionals augmentant la irritabilitat, el nerviosisme i, fins i tot, la tristesa.
  • Alteracions cognitives, com ara dificultats d’atenció, pèrdua de memòria, manca de concentració, que ens poden afectar a les relacions laborals i interpersonals.
  • També s’ha vist que hi ha una excessiva preocupació pel son i per la capacitat de la persona per a dormir.

Què podem fer quan no podem dormir? 

Primer hem de tenir en compte les mesures que hem comentat abans: mantenir una bona higiene del son. Després el que hem de fer és no estar molta estona al llit. Un cop estem al llit, s i no podem dormir, quan han passat uns 30 minuts ens hem d’aixecar, hem de canviar d’habitació i fer una activitat tranquil·la i relaxant. Per exemple, llegir una mica, escoltar música… i quan ens torni a entrar el son, tornem al llit.

Quan és necessari tractar l’insomni i quin és el tractament?

Sempre que estigui afectant la qualitat de vida de la persona. El tractament sempre ha de ser individualitzat i amb un abordatge integratiu, tenint presents molts aspectes. Un seria l’estil de vida, que hem dit abans. Un altre seria un aspecte més de psicoteràpia, que funciona molt bé en insomnis crònics: hi ha tècniques de relaxació, tècniques de control d’estímuls, tècniques de restricció del son. Això són diferents estratègies que s’utilitzen i que funcionen molt bé. Altres serien tractaments fitoteràpics. Hi ha moltes plantes com la valeriana, la passiflora, la rhodiola, que poden ajudar a aconseguir dormir. Per últim, quan no funcionen aquests tractaments, entraríem ja en el camp del tractaments amb benzodiazepines, que són els fàrmacs més importants en el tractament de l’insomni. Aquests fàrmacs s’han d’utilitzar sempre sota prescripció mèdica, amb tractaments curts i en la dosi més baixa possible.