Salut i medicina

9 símptomes d’infecció urinària que has de saber

Mujer sentada en el wc

Les infeccions urinàries ‒col·loquialment anomenades “d’orina”‒, són molt freqüents, i encara més en les dones. La raó que les dones en pateixin més és que la uretra ‒el tub pel qual s’expel·leix l’orina‒ és a la vulva, com la vagina. Aquesta proximitat entre la uretra i la vagina n’és la culpable: els bacteris tenen més facilitats per penetrar en l’aparell urinari i produir-hi la infecció, que pot afectar la uretra mateixa, la bufeta urinària o, fins i tot, en el pitjor dels casos, el ronyó. A continuació, et parlarem dels principals símptomes d’infecció d’orina.

La infecció urinària en les dones és un problema comú

Segons un estudi, el 37% de les dones espanyoles ha patit almenys una infecció urinària; i més del 32% d’aquestes n’han patit dues o més. Les dones sexualment actives i també les dones menopàusiques són més proclius a patir-ne.

Per tant, resulta evident la importància que té mantenir la zona tan neta com sigui possible, sobretot (però no només) després d’haver tingut relacions sexuals. Cal rentar-se de davant cap enrere, mai a l’inrevés, atès que això aproparia massa els bacteris de la zona anal a la uretra.

Una infecció d’orina té uns símptomes molt característics: necessitat d’orinar urgentment, sensació d’ardor en fer-ho i incapacitat per expel·lir res més que una quantitat molt petita d’orina.

A continuació, te’n presentem els nou símptomes més habituals.

Símptomes més freqüents d’infecció d’orina

La simptomatologia de la infecció d’orina pot variar d’unes persones a unes altres, en funció d’on es troba aquesta i de la gravetat. En un primer moment, és possible que no existeixin símptomes, però segons avança la infecció, aquests es tornen gradualment més intensos. A continuació et deixem els símptomes més freqüents d’una infecció urinària.

Persistent urgència d’orinar

Un dels símptomes més notables és la polaquiuria o micció freqüent. Com que comença a sentir-se una coïssor, se sent la necessitat d’anar a orinar en repetides ocasions.

No poder expulsar més que petites quantitats d’orina

A causa de la freqüència de les miccions, la quantitat d’orina que s’expulsa cada vegada és molt petita, la qual cosa a la vegada incrementa la sensació de coïssor. La pròpia necessitat d’anar no es deu al fet que la bufeta es trobi plena, sinó que el motiu és la pròpia infecció.

Dolor o sensació de cremor en orinar

A mesura que avança la infecció, i especialment si es redueix la ingesta de líquid, apareix dolor a l’hora d’orina. De no tractar-se, es pot arribar a expulsar sang.

Molèsties en la part baixa de l’abdomen

En la zona inferior de l’abdomen, és a dir, on es troba la bufeta, pot experimentar-se dolor o molèsties. Si es fa pressió en aquesta regió, és probable que es noti una sensació de formigueig.

Coloració anòmala de l’orina: rosada, vermella o tèrbola

Si per a evitar anar al bany a orinar en repetides ocasions s’acaba reduint la ingesta de líquid i la infecció continua el seu curs, el color de l’orina es veu modificat. Això es deu al fet que s’expulsen glòbuls vermells a conseqüència de la pròpia infecció i fins i tot per la inflamació.

Mala olor de l’orina

Encara que l’olor no se sol veure modificat en un primer moment, quan la infecció no és tractada, sí que pot arribar a veure’s una alteració en aquest.

Esgarrifances i febre

Quan la infecció urinària es troba en els ronyons o avança fins a aconseguir-los, un dels símptomes més comuns són les esgarrifances i els tremolors. A més, la infecció pot causar febre.

Nàusees

Les nàusees i els vòmits són un altre dels símptomes de la infecció urinària en els ronyons. No obstant això, no solen ser presents quan es dóna en la uretra o en la bufeta.

Dolor d’esquena

Quan la infecció es troba en la uretra, no apareix dolor. Si és en la bufeta, se sent una pressió en la part inferior de l’abdomen. I quan és en els ronyons, apareix el dolor d’esquena o en un costat.

Si presentes qualsevol d’aquests símptomes, has d’acudir al teu metge de capçalera perquè et recepti un antibiòtic específic per a aquesta mena d’infeccions.

Infecció d’orina en dones: Quan hauries d’anar al metge?

Com sol passar, hi ha tota mena de remeis casolans per fer front a una infecció; el suc de nabius, per exemple, s’ha posat molt de moda. No hi ha proves científiques que algunes d’aquestes receptes funcionin, i, per descomptat, el suc de nabius o altres coses similars no et curaran…

Has d’anar al metge si orines d’una manera diferent de l’habitual. Pots tenir una infecció o no tenir-ne, però, si en tens i arriba al ronyó, pot provocar problemes seriosos que acabarien portant-te a l’hospital.

El metge ja sap el que ha de fer, però el més lògic és que demani una anàlisi d’orina i no es conformi amb receptar-te un medicament. Els símptomes de la infecció urinària s’assemblen massa als d’altres trastorns que sempre cal descartar, com ara el trencament d’un quist ovàric, pedres al ronyó o una cistitis intersticial. Així doncs, l’anàlisi d’orina serà determinant per saber què tens realment.

Recorda que a MGC Mútua comptem amb assegurances de salut amb cobertures màximes per a tu i els teus estimats. Tingues la tranquil·litat d’estar cobert i protegit davant qualsevol problema que pugui sorgir-te.