Salut i medicina

Infecció urinària: 9 símptomes que has de tenir en compte

Mujer sentada en el wc

Les infeccions urinàries ‒col·loquialment anomenades “d’orina”‒, són molt freqüents, i encara més en les dones. La raó que les dones en pateixin més és que la uretra ‒el tub pel qual s’expel·leix l’orina‒ és a la vulva, com la vagina. Aquesta proximitat entre la uretra i la vagina n’és la culpable: els bacteris tenen més facilitats per penetrar en l’aparell urinari i produir-hi la infecció, que pot afectar la uretra mateixa, la bufeta urinària o, fins i tot, en el pitjor dels casos, el ronyó.

Segons un estudi, el 37% de les dones espanyoles ha patit almenys una infecció urinària; i més del 32% d’aquestes n’han patit dues o més. Les dones sexualment actives i també les dones menopàusiques són més proclius a patir-ne.

Per tant, resulta evident la importància que té mantenir la zona tan neta com sigui possible, sobretot (però no només) després d’haver tingut relacions sexuals. Cal rentar-se de davant cap enrere, mai a l’inrevés, atès que això aproparia massa els bacteris de la zona anal a la uretra.

Una infecció d’orina té uns símptomes molt característics: necessitat d’orinar urgentment, sensació d’ardor en fer-ho i incapacitat per expel·lir res més que una quantitat molt petita d’orina.

A continuació, te’n presentem els nou símptomes més habituals.

Símptomes més freqüents

  • Persistent necessitat d’orinar urgentment
  • Dolor o sensació de cremor en orinar
  • No poder expulsar més que petites quantitats d’orina
  • Molèsties, o dolor, a la part baixa de l’abdomen
  • Coloració anòmala de l’orina: rosada, vermella o tèrbola
  • Mala olor de l’orina
  • Calfreds o, fins i tot, febre
  • Nàusees
  • Dolor a la part baixa de l’esquena

Quan hauries d’anar al metge

Com sol passar, hi ha tota mena de remeis casolans per fer front a una infecció; el suc de nabius, per exemple, s’ha posat molt de moda. No hi ha proves científiques que algunes d’aquestes receptes funcionin, i, per descomptat, el suc de nabius o altres coses similars no et curaran…

Has d’anar al metge si orines d’una manera diferent de l’habitual. Pots tenir una infecció o no tenir-ne, però, si en tens i arriba al ronyó, pot provocar problemes seriosos que acabarien portant-te a l’hospital.

El metge ja sap el que ha de fer, però el més lògic és que demani una anàlisi d’orina i no es conformi amb receptar-te un medicament. Els símptomes de la infecció urinària s’assemblen massa als d’altres trastorns que sempre cal descartar, com ara el trencament d’un quist ovàric, pedres al ronyó o una cistitis intersticial. Així doncs, l’anàlisi d’orina serà determinant per saber què tens realment.