Hemorroides: 7 maneres de prevenir-les

hemorroides

És poc freqüent sentir-ne a parlar, perquè resulta incòmode. Després de tot, es localitzen en una part del cos de la qual ningú li agrada parlar. I el cert és que és un problema extraordinàriament freqüent: fins a un 80% de la població té hemorroides en algun moment, encara que en molts casos no en té símptomes. Poden causar inflamació i sagnats, a més d’altres secrecions. I també poden ser molt doloroses.

Et proposem 7 coses fàcils per prevenir-les.

1. Mantingues un pes adequat

Una de les causes més comunes de les hemorroides és l’excés de pes, ja que aquest sobrepès sotmet a més pressió de la normal els músculs del recte. Si és el teu cas, fes un esforç per millorar la teva dieta, fer més exercici i aprimar-te. Mantenir-te en el pes òptim per tu és una de les millors maneres de prevenir el problema.

2. Fes exercici

Insistim en el que t’acabem de dir. És sobrer parlar-te ara de la conveniència de fer exercici, perquè és ben sabut que prevé les cardiopaties, la diabetis tipus 2 i una infinitat de problemes potencialment greus. L’exercici també pot prevenir les hemorroides. Estar assegut durant molt de temps seguit pressiona els músculs de la zona rectal (i, per tant, els vasos sanguinis). Aixecar-te de la cadira de tant en tant, posem cada mitja hora, reduirà el risc que es presentin. Inclou en la teva rutina un bon passeig de mitja hora, o una estona de natació tres vegades a la setmana. A més, t’ajudarà a abaixar el pes.

Però s’ha d’anar amb compte amb algunes formes d’exercici. Per exemple, aixecar pes obliga a treballar més els músculs abdominals i pot acabar provocant un trastorn.

3. Beu molta aigua

Beure molta aigua t’ajudarà amb el restrenyiment, un problema també molt freqüent. Mantenir-se ben hidratat incrementa els moviments intestinals (o peristàltics) que són els responsables de la digestió, i accelera el trànsit cap a l’evacuació. El restrenyiment és, en si, una causa freqüent de les hemorroides, ja que qui el pateix s’esforça més per defecar, la qual cosa augmenta la pressió sobre els vasos sanguinis de la zona rectal.

4. Menja més fibra

La fibra també t’ajudarà a reduir el restrenyiment, ja que augmenta el volum de la femta, de manera que et resultarà més fàcil eliminar-la, amb menys esforç. Si encara no ho fas, inclou en la teva dieta més verdures, cereals (sempre integrals), llegums i fruita seca, la qual cosa mantindrà un bon volum de fibra a l’intestí.

5. Evita l’alcohol i el “menjar escombraria”

L’alcohol provoca, entre altres problemes, el desequilibri de la flora intestinal (recorda el que t’explicàvem fa un parell de setmanes sobre el microbioma). I, a més, causa deshidratació, el que provoca restrenyiment. Si ets bevedor, beure menys t’ajudarà.

Per la seva banda, el “menjar porqueria” −que en general conté greixos poc recomanables i pocs nutrients, a més de poca fibra− és un factor negatiu més per a les persones amb tendència a patir hemorroides. Si forma part de la teva dieta habitual, planteja’t eliminar o, almenys, limitar força aquests menjars.

Sentada en el baño

6. En principi, deixa-les estar

T’ho dèiem al començament: hi ha persones que tenen hemorroides i ni tan sols ho saben, perquè poden no provocar cap símptoma; però també poden resultar extremadament molestes i doloroses. En molts casos, els símptomes poden desaparèixer al cap de pocs dies si segueixes algunes recomanacions:

  • Espera que la necessitat de defecar sigui real per fer-ho (perquè faràs menys esforç).
  • No facis servir paper higiènic, sinó tovalloletes humides d’un sol ús o, millor encara, renta’t amb aigua i sabó.

Si amb aquests senzills consells (a més dels que et donàvem abans), no milloren, parla amb el teu farmacèutic, que et podrà recomanar algun producte sense recepta que t’ajudarà. N’hi ha molts de disponibles, en forma de pomades, gels o cremes.

I si malgrat tot et continuen molestant, potser és el moment que visitis el teu metge de família, que recomanarà el tractament més adequat en el teu cas. N’hi ha de diversos tipus, des d’injeccions locals per a la cicatrització fins a la intervenció quirúrgica per extirpar-les.