Fills, Vida de Parella

Febre en els nens

Per què es produeix la febre en els nens i quan hem d’anar al metge? Parlem amb la Dra. Laura García Oller, especialista en Pediatria del Centre Mèdic Mútua General de Catalunya, sobre què fer quan els nostres fills tenen febre.

Què pot produir la febre als nens? La febre en els nens principalment es produeix per processos infecciosos, siguin vírics o bacterians, encara que predominantment els nens tenen més malalties víriques que bacterianes. Tot i així hi ha altres malalties que també poden produir febre sense que la causa sigui infecciosa i, el que fa la febre en aquest cas, és donar un avís que pot existir una patologia crònica o aguda, encara que principalment crònica.

Com puc saber si el meu fill té febre?  Ho notarem sobretot per l’augment de la temperatura del cos, encara que també veurem que hi ha un comportament diferent. Veurem que el nen està com més abatut, més cansat, tindrà, fins i tot, una mica un mal color, els ulls vidriosos… però, sobre tot, el que notarem és l’escalfor del cos. I l’escalfor del cos, la manera de objectivar-ho, és posant el termòmetre. De totes maneres, hi ha moltes mares i pares amb experiència que només acostant la mà ja saben que el seu fill té febre. A partir de 38º es pot considerar que el nen ja té febre. 37’5º és febrícula, no és febre del tot i febre alta es considera ja 39, 39’5º, 40º.

Quan és necessari anar al metge? La febre, d’entrada, t’està avisant que en el cos s’està iniciant una malaltia. A vegades el que hem de donar és una mica de temps a veure que passa. Perquè, a vegades, ens vénen a consultar pacients amb una hora de febre i no ens dóna temps a determinar que té el nen. La febre t’avisa, dones l’antitèrmic, veus como respon aquell nen… Sense dubte, si la temperatura baixa, el nen normalitza el comportament i està bé i, fins i tot, no caldria anar al metge. Ens podríem esperar una miqueta. En el cas que la febre sigui alta, costi baixar-la i veiem que el nen està pitjor, sens dubte cal avisar al metge perquè  veure den què ens està avisant aquest augment de la temperatura.

Què alternatives podem utilitzar per baixar la febre als nens? Aquí es podria dir que hi ha una mica de controvèrsia, però sempre s’aconsella treure la roba sens dubte. Desabrigar als nens. Perquè, a vegades, porten moltes capes de roba. El que ja està una miqueta més en dubte és si s’han de banyar en aigua freda… Les mesures físiques, que són treure roba, aplicar tovalloles fresques, fer un bany una mica refrescant, si es fan de manera correcta no hi ha cap problema.

Quins medicaments són adequats per baixar la febre als nens? Podem donar-los paracetamol, que de fet és antitèrmic i analgèsic. Amb aquest ja baixaríem la febre i també eliminaríem el dolor. I després tenim l’ibuprofè, que és també molt conegut i que té, a més, un component antiinflamatori. Per tant, en el cas que la febre sigui produïda per processos infecciosos inflamatoris, com pot ser una otitis o una amigdalitis, o també en els processos més importants, com pot ser una bronquitis o una pneumònia, baixa la inflamació del procés. Aquests són principalment els dos medicaments que podem donar-los.

Centre Mèdic Mútua General de Catalunya, un centre mèdic obert a a tothom