Benestar, Salut Mental

És veritat que somriure allarga la vida?

chica sonrisa

En somriure es produeixen una sèrie de canvis fisiològics en el cos que tenen un efecte molt positiu en totes les àrees de la nostra vida: millora la nostra salut física, ens ajuda a mantenir un ànim positiu i fomenta les relacions socials. A més, és gratis i és contagiós. Així doncs, prepara el teu millor somriure, perquè està demostrat que allarga la vida.

Des de 1999, el Dia Mundial del Somriure se celebra cada any el primer divendres del mes d’octubre, impulsat per l’artista Harvey Ball, creador de la famosa emoticona de la cara somrient o “smiley”. En morir el dissenyador el 2001, es va crear en el seu honor el Harvey Ball World Smile Foundation, que des de llavors patrocina aquest dia.

Somriure és un impuls innat que realitzem des de l’úter matern i que es va perdent amb el temps: els nens somriuen unes 400 vegades diàries, mentre que el 75% dels adults solen fer-ho menys de 20 vegades al dia. El somriure és un gest universal, entès en tot el món i amb un immens poder a l’hora d’afavorir les relacions socials, transmetre positivitat i generar confiança.

[mautic type=”content” slot=”ebook-03-ca” /]

sonrisa-nena

Els beneficis de somriure

Quan riem, es produeixen en l’organisme una sèrie de canvis fisiològics que exerceixen un efecte molt positiu en tots els sentits. Tant és així, que un estudi publicat a la revista Psychological Science va revelar que les persones que somriuen sovint poden allargar la vida fins a 5 anys:

1. Fem exercici. En riure posem en moviment prop de 300 músculs en tot el cos gairebé sense adonar-nos-en. S’estima que riure durant 20 segons equival a 3 minuts d’exercici físic constant.

2. Activa l’organisme. Riure interromp el ritme de la inhalació i la exhalació i activa el sistema respiratori. Això afavoreix l’oxigenació de les cèl·lules i activa el sistema neurològic.

3. Millora el sistema immunològic. En somriure s’alliberen endorfines i òxid nítric, que actuen com uns potents vasodilatadors. La part interna dels vasos sanguinis (l’endoteli) es relaxa, cosa que afavoreix la circulació de la sang i disminueix la pressió arterial. Les endorfines també potencien l’activitat dels limfòcits que protegeixen l’organisme de les infeccions i el fan més resistent davant de malalties cronico-degeneratives, com la diabetis, i fins i tot poden protegir contra el càncer.

sonrisa-trabajo

4. Millora la digestió. El riure fa que el diafragma realitzi un suau massatge intern que redueix els àcids grassos de l’aparell digestiu, amb la qual cosa millora la funció intestinal i s’evita el restrenyiment.

5. És un analgèsic natural. Somriure allibera endorfines i serotonina, neurotransmissors que funcionen com analgèsics naturals.

6. Allibera l’estrès. Quan riem augmenten els nivells d’endorfines baixen els nivells de cortisol, l’hormona causant de l’estrès.

7. Millora la qualitat de la pell. En riure entra el doble d’aire als pulmons, la qual cosa millora l’oxigenació de la sang i incrementa la concentració de col·lagen. La salut de la pell millora, llueix més llisa i es retarda l’envelliment.

sonrisa-familia

8. Millora el nostre ànim i ens fa més positius. Somriure, encara que sigui de manera forçada, fa que els músculs enviïn un senyal al cervell, que entén que passa alguna cosa bona, i canvia el nostre estat emocional, ens fa més positius i alegres i això beneficia la nostra actitud davant la vida.

9. Millora les nostres relacions socials i professionals. En somriure, els altres ens perceben com a persones sociables i positives, la qual cosa augmenta un 10% la seva propensió a confiar en nosaltres i fa que ens vegin més atractius.

10. És contagiós! Somriure a una altra persona, encara que no sigui coneguda, sol provocar que ens tornin el somriure i crea un efecte positiu immediat en l’ànim de l’altre. Això és degut a l’acció de les neurones mirall. Un estudi de la universitat de Harvard va comprovar que quan estem a prop d’algú que està alegre tenim un 25% més de probabilitat d’estar contents també.

Així que somriu sempre que puguis. És gratuït i té incomptables beneficis que ens fan viure més i millor. Feliç Dia Mundial del Somriure!