Exercici, Vida Sana

Els sis millors exercicis per a la salut mental

Les estadístiques són poc fiables, però entre el 49 % i el 60 % dels espanyols fan exercici amb regularitat. El mal és que n’hi ha un 15 % que són completament sedentaris, fet que representa un problema real de salut. L’Organització Mundial de la Salut recomana de dedicar almenys dues hores i mitja a la setmana a fer alguna mena d’exercici.

Els beneficis físics de l’exercici s’han documentat a bastament: de fer baixar la tensió i el risc de patir malalties greus fins a millorar l’aparença física.

I cada cop es fa més èmfasi en els avantatges que té per a la salut mental: millora l’estat d’humor i el son, alleuja els símptomes de l’estrès, de l’ansietat i també de la depressió.

De fet, ho avala la ciència. Un estudi va demostrar que, si s’augmentava l’activitat física de zero a tres vegades setmanals, es reduïa el risc de patir depressió en un 30 %. A més a més, els individus que feien exercici reportaven un 43 % menys de deteriorament en la salut mental que en el cas dels individus sedentaris.

Tot seguit, et descriurem els sis millors exercicis per a la teva salut mental.

Córrer (o caminar)

Si t’has de motivar per sortir a córrer, o a caminar, demana a un conegut que corri sobre el sentiment d’eufòria que produeix —gràcies a les endorfines— una sessió intensa d’exercici.

Segons certs estudis, l’exercici a l’exterior pot ser tan efectiu per tractar depressions moderades com els antidepressius.

Dos estudis van revelar que el 94 % dels participants que feien exercici a l’exterior, incloent-hi córrer i caminar, explicaven que l’exercici havia beneficiat la seva salut mental. En certs casos n’hi havia que havien començat a córrer per aprimar-se i que, un cop assolida la fita, continuaven corrent perquè feia que es trobessin més bé mentalment.

Practicar la boxa

Això que diuen que etzibar cops al sac de boxa fa desaparèixer l’estrès i el mal humor és ben veritat. Desfogar l’agressivitat pot ser reconfortant i, fins i tot, guaridor. Alguns assalts de boxa, si els alternem amb pauses, ens fan alliberar endorfines.

Si pots combatre una estona amb un altre boxador, potser aconsegueixes de centrar-te exclusivament en l’activitat present, que constitueix la finalitat tant dels atletes com dels monjos budistes.

 Pilates

En general, es tenen poc en compte els beneficis del pilates per a la salut mental, i són tan importants per a la salut de l’esquena com per a la fortalesa global.

Joseph Pilates (el fundador de la disciplina) creia tant a ulls clucs en la connexió entre la salut física i mental que va anomenar originalment el seu sistema “contrologia”: el control del cos amb la ment.

El mètode Pilates és excel·lent per reduir l’estrès i relaxar-se. Paral·lelament al sentiment de benestar que produeix bellugar el cos, la importància que es dona a la respiració i a la relaxació posa en funcionament el sistema nerviós parasimpàtic, que és responsable del son i del repòs de l’organisme.

Ioga

Una de les raons principals per les quals el ioga ajuda a millorar la salut mental és que s’integra el cos i la ment en els exercicis. I és encara més eficaç quan es complementa amb meditació i teràpia.

És una mica paradoxal, perquè sembla una cosa superficial, però funciona en profunditat per a tothom, sobretot per als qui els costa d’asseure’s i mirar endins, en la mesura que el ioga és la porta d’entrada per entendre quines són les necessitats mentals i emocionals de cadascú. La concentració constant en la respiració manté els practicants en el present i indueix una resposta del sistema nerviós parasimpàtic que ajuda a assolir un estat de calma.

Avui hi ha moltes modalitats de ioga i totes es basen en la creença fonamental de l’equilibri entre el yin i el yang (les energies més suaus i més potents, respectivament) i fan treballar el nostre cos per afavorir la salut holística i el benestar.

Ciclisme de sala

No t’has de comprar pas cap bicicleta estàtica, que sempre farà nosa com a moble. Segur que a prop de casa tens un gimnàs que en té diverses on et podràs dedicar a pedalar una estona, seguint el ritme de la música idònia (que es com es practica el ciclisme de sala o l’spinning en anglès).

Els avantatges de pedalar fan que sigui un dels millors exercicis per a la salut, com tothom sap. En el cas concret del ciclisme de sala, a més, és divertit, fet que repercuteix en la salut mental.

L’halterofília

Aixecar pes, o fer altres exercicis que incloguin la força, tenen un paper destacat en l’estat d’ànim i en la pròpia imatge i enforteixen la musculatura i l’autoestima, a banda de reduir l’ansietat.

Diversos estudis recents demostren que aquesta classe d’exercici, si es practica amb una intensitat de baixa a moderada, fa disminuir força l’ansietat. També s’ha confirmat que millora la cognició i el funcionament del sistema nerviós central, i que té una gran influència en l’ànim i en els graus de fatiga.