Alimentació i Nutrició

Els beneficis de la pasta mare per a la salut

Pan masa madre

El confinament va fer que mitja Espanya es dediqués a cuinar; en realitat, mitja Europa. I, segons sembla, elaborar el propi pa n’ha encapçalat la llista.

Fer pa té un benefici immediat: és una activitat lenta, que demana paciència i un petit grau de concentració. Una feina que exigeix atenció plena o mindfulness, és a dir una activitat molt adequada per relaxar l’estrès.

Ara bé, la cosa no s’acaba aquí, perquè el pa amb pasta mare aporta altres beneficis: Llegeix tot seguit quins són.

Què és el pa amb pasta mare

Dit breument, el pa que no conté llevat comercial i creix de manera natural amb el llevat que produeix la fermentació de la farina i de l’aigua: és l’“impulsor” de la pasta mare. Aquest impulsor es combina amb un altre parell d’ingredients més, la farina i la sal, per obtenir el pa amb pasta mare.

La pasta mare aprofita els bacteris i el llevat natural per fer fermentar el pa i augmentar-ne el volum. Té un gust lleugerament àcid, a causa de l’àcid làctic que es genera durant el procés. Fa que el pa es mantingui tou durant més temps.

[mautic type=”content” slot=”ebook-02-ca” /]

Contingut del pa amb pasta mare

Naturalment, el contingut exacte de nutrients depèn de la quantitat de farina que es fa servir, però, pel cap baix, una llesca de pa mitjana amb pasta mare (d’aproximadament 55 grams) conté o aporta:

  • Calories: 162
  • Carbohidrats: 32 grams
  • Fibra: entre 2 i 4 grams
  • Proteïnes: 6 grams
  • Greixos: 2 grams
  • Seleni: 22 % de la DDR*
  • Folats: 20 % de la DDR
  • Tiamina:16 % de la DDR
  • Sodi: 16 % de la DDR
  • Manganès: 14 % de la DDR
  • Niacina 14% de la DDR
  • Ferro: 12% de la DDR

(*) DDR: Dosi diària recomanada

Beneficis per a la salut

Amb ben pocs ingredients, el pa amb pasta mare és tan natural com ho pot ser el pa. Ara bé, quins beneficis té exactament?

Es paeix més bé que el pa normal

Aquest fet és, de ben segur, una bona notícia per als qui tenen trastorns digestius com ara la síndrome de l’intestí irritable.

Una part del gluten fermenta durant el procés d’elaboració de la pasta mare, cosa que pot implicar facilitar la digestió a les persones amb trastorns digestius, en les quals el gluten fermenta en el còlon i això és la causa d’inflor i diarrea.

Hi ha persones que han suprimit el pa de la dieta per problemes digestius. Els recomanaríem d’intentar de menjar-ne una petita quantitat i comprovar si tenen símptomes d’incompatibilitat.

És més nutritiu

Amb només tres ingredients —farina, pasta mare i sal— és més nutritiu que el pa normal, i això és fruit, novament, del procés de fermentació.

Tots els pans, tant si són fets amb pasta mare com no, contenen minerals essencials per a la salut: potassi, magnesi i zinc. La diferència rau en el fet que el pa normal també té àcid fític, que és un compost que dificulta l’absorció d’aquests minerals.

El pa amb pasta mare conté un nivell d’àcid fític molt inferior, perquè, durant el lent procés de fermentació natural, es descompon en bona part, cosa que facilita en un alt grau l’absorció dels minerals per l’organisme.

Molts pans tenen força glucosa, i això pot fer que augmenti el valor de la glucèmia (és a dir la concentració de glucosa a la sang), després de menjar-ne. El pa amb pasta mare no té tanta glucosa, atès que la major part de pasta mare es fa servir per produir el llevat natural.

Els lactobacils, o els bacteris que conté la pasta mare, són els mateixos que trobem en el iogurt o en el quefir, fet que els converteix en bons probiòtics. Són bacteris “amics” del sistema digestiu.