Salut i medicina

El sol i els seus efectes sobre la pell

sol

A tots ens agrada el sol i, a tots, en més o menys mesura, ens agrada veure’ns bronzejats. Però fa anys que sabem que el sol es perniciós per a la pell si t’hi exposes sense protegir-te, de manera que no et vindrà de nou que et diguem que tots hem de vigilar quan prenem el sol. El que probablement no saps és que el nombre de casos de càncer de pell s’ha duplicat en els últims 30 anys, fet que, en part, és degut al forat cada vegada més gran a la capa d’ozó, entre d’altres factors possibles.

Tots hem de vigilar amb l’exposició al sol, però les persones de pell i cabells clars tenen un tipus de pell delicada i més risc de patir cremades del sol per l’escassa pigmentació de la pell. Les cremades solars ocasionals (pell de cranc) augmenten el risc de patir un càncer de pell. Les persones amb la pell blanca han de tenir més cura que les persones de pell fosca.

Però, atenció!, perquè això no vol dir que les persones de pell més fosca no en tinguin risc. Tots tenim una cosa en comú: se’ns posa la pell morena amb el sol. Això és per la presència d’una substància anomenada melanina, que és la responsable que la pell s’enfosqueixi. És considerada com la pròpia protecció de la pell davant del sol. La velocitat amb què ens bronzegem depèn, per tant, de la rapidesa amb què la pell de cada persona és capaç de sintetitzar aquesta substància.

L’efecte dels raigs solars també depèn d’on som, de la intensitat de la radiació i del tipus de pell. Per aprofitar al màxim el sol sense cremar-te, i sense que augmenti el risc de contraure posteriorment càncer de pell, és millor bronzejar-se progressivament. Com? Algunes pistes:

  • Evita el sol del migdia (de les 12 a les 15 hores).
  • Estigues el màxim temps possible a l’ombra.
  • Utilitza crema protectora (factor 15 com a mínim).
  • En el cas dels nens, millor que portin roba lleugera. Els menors d’un any no haurien d’exposar-se directament al sol, tot i que se’ls posi crema solar.

Els ultraviolats: UVA, UVB i UVC

Els raigs UVA són els que penetren més profundament en la pell, afecten la dermis, que es fa malbé a poc a poc, i provoquen un envelliment cutani prematur.

Els UVB són absorbits per la part més superficial de la pell, l’epidermis. Són els més “potents” i activen la producció de melanina, la substància que ens bronzeja. Són els que més cremen i els responsables de la majoria dels càncers de pell.

Els UVC són els que no ens arriben, perquè els filtra la capa d’ozó de la terra, cosa que és una sort, ja que són els que més energia tenen.

Els filtres solars

Els protectors i les cremes solars funcionen de diferents maneres i poden incloure filtres químics o físics.

Els filtres químics són substàncies que, després de penetrar a la pell, absorbeixen els raigs solars, de manera que impedeixen que actuïn a les capes més profundes. Alguns filtres químics només proporcionen protecció contra els raigs solars UVB (ultraviolat tipus B), mentre que d’altres protegeixen contra els raigs UVB i UVA.

Quemadura solar

Els físics creen una mena de membrana fina, com un mirall, a la part superior de la pell, que provoquen que els raigs solars s’hi reflecteixin. Protegeixen contra els raigs solars tant els UVA com els UVB.

El millor és que triïs una crema que et protegeixi tant dels raigs UVB com dels UVA. N’hi ha que poden portar productes al·lergògens, així que si ets al·lèrgic has de llegir-ne bé els ingredients, per si n’identifiques algun que coneguis. Si et continuen produint al·lèrgia, pots optar pels que porten només un filtre físic.

Si vols banyar-te per refrescar-te, assegura’t que el protector sigui a prova d’aigua: hidròfug o waterproof. Però si et fiques a l’aigua, acabarà desapareixent tard o d’hora, de manera que has de tornar a aplicar-te’l almenys cada hora.

Una capa gruixuda, i abans de sortir

Posa’t el protector generosament. Un adult s’ha de posar una capa de crema que correspon a 30 o 40 g, mentre que un nen en necessita uns 20 g perquè li cobreixi tot el cos. Normalment ens en posem molta menys quantitat i, per tant, la protecció no és tan eficaç com podem pensar.

Posa-te-la almenys mitja hora abans de prendre el sol, de manera que la pell estigui totalment impregnada quan et toqui el sol.

No tots els productes inclouen data de caducitat i, davant del dubte, millor llençar les cremes de l’any passat.

El factor de protecció

El número, el factor de protecció, quantifica la capacitat protectora de la crema, i com més alt sigui més protecció t’aportarà. El factor que has de triar depèn del tipus de pell i de quant de temps estaràs al sol. De manera general, el factor 15 està bé per a la gran majoria de persones de pell normal, i no hi ha gran diferència si es tria un factor més alt.

En són excepcions els nens i els adults que solen patir èczemes. De vegades és convenient utilitzar un protector en barra amb un factor alt a les zones del cos especialment exposades, com les espatlles, els llavis, les orelles i el dors del nas.