Actualitat Mútua, Sector assegurances

El millor que pots fer per la teva salut: és fàcil i gratuït

Pareja caminando

Sí, ben fàcil, no et costarà diners i ni tan sols suaràs. Però et protegirà de l’ictus i reduirà el risc que pateixis càncer, diabetis o depressió…

A hores d’ara tots sabem que caminar és fonamental. És una de les maneres més senzilles de millorar instantàniament la salut, tant la mental com la física. Tots els metges ho recomanen i les estadístiques avalen el gran poder curatiu que té caminar.

Camina

Les modes canvien, i ja s’ocupen els experts que sigui així. I el fitnes no és aliè a la moda, com gairebé tot. I diem gairebé perquè l’exercici de caminar sempre ha estat ben considerat. És apte per a tothom, des dels qui estan més en forma fins als més sedentaris. Es cremen calories, posa en marxa el cor i ha estat considerada l’activitat més beneficiosa per a la salut. Un passeig diari pot resoldre molts problemes de salut. Però també és cert que cada vegada caminem menys.

Segons l’Institut Nacional d’Estadística, els espanyols caminem més, de mitjana, que els altres europeus: les dones caminen al voltant de 32 minuts diaris, i els homes, 39. Però, una vegada més, aquestes xifres semblen anar a la baixa, i en són culpables, entre altres factors, les pantalles: els ordinadors, les tauletes, els mòbils i la televisió. Això ens diu l’Enquesta Nacional de Salut de 2014.

Recorrem un cop més a l’estadística: caminar a pas ràpid dues hores i quart a la setmana (tampoc no és gaire) suposa afegir dos anys a l’esperança de vida.

Quantes calories consumeixo?

A tots ens agradaria quantificar el benefici d’un passeig. Però saber quantes calories cremes en una caminada és molt variable, i depèn de la velocitat a què caminis, del teu pes i del temps que hi dediquis. Com a exemple, una persona de 70 kg que camini a 5 quilòmetres per hora durant 60 minuts estarà cremant 230 calories.

Mujer caminando

La teva edat importa

Si tens 25 anys i camines 4,5 o 5 quilòmetres a l’hora usaràs entorn del 30% del teu consum màxim d’energia, però això decau un 10% per cada dècada d’edat. És a dir: si en comptes de 25 anys ens tens 75, usaràs el 60% de la teva energia màxima.

Per què caminar és el millor

Malaltia d’Alzheimer: Caminar redueix a la meitat el risc de desenvolupar aquesta demència durant cinc anys. La clau d’això rau en el fet que millora el reg sanguini, i això fa que arribi més sang al cervell, de manera que s’estimula el desenvolupament de noves cèl·lules cerebrals.

Càncer: dedicar-se a caminar de pressa entre 30 i 60 minuts diaris, 5 dies a la setmana, aconsegueix reduir el risc de càncer de mama un 40%.

Depressió: només cal mitja hora diària de passeig per reduir els símptomes d’aquesta malaltia entorn del 36%.

Diabetis: 3.500 passos diaris comporten un 29% de reducció del risc de diabetis.
Fractures: quatre hores setmanals reduiran el risc de trencaments de maluc fins a un 43%.

Cor: mitja hora diària de caminada redueix el risc de malaltia coronària un 19%.

Obesitat: amb una hora diària, el risc d’obesitat es redueix un 50%.

Ictus: l’exercici cardiovascular ajuda a controlar la pressió arterial (la tensió), que és una de les causes més habituals d’ictus. 30 minuts diaris caminant de pressa en disminueix el risc un 27%.

Dades elaborades per C3 for Health Charity and The Stroke Association.