Actualitat Mútua

El 22% de les espanyoles confessa que no s’han fet mai una citologia

És el mètode més eficaç per detectar un incipient càncer de coll de matriu, afirmen els expertes. Moltes dones posposen la visita al ginecòleg per mandra o per vergonya.

Vinyeta de Josep Maria Blanco sobre la visita al ginecòleg

[Reproducció íntegra de l’article elaborat per nosaltres i publicat al suplement +Salud de El Periódico el 6 de novembre de 2012]

Des de les primeres relacions sexuals, o a partir dels 25 anys, encara que no es tinguin relacions sexuals, es recomana visitar el ginecòleg un cop l’any, per tal de comprovar el correcte funcionament de l’aparell reproductor i detectar possibles malalties, el tractament de les quals és molt més eficaç quan s’agafen a temps, com ara el càncer d’úter, el càncer de mama o les malalties de transmissió sexual, entre d’altres.

Una de les proves més comunes és la citologia, consistent en prendre una mostra de les parets vaginals i del coll uterí que desprès s’analitzaran en el laboratori amb la finalitat de detectar cèl·lules susceptibles de ser cancerígenes o, simplement, veure possibles infeccions.

El Virus del Papiloma Humà (VPH)

Es considera que el Virus del Papiloma Humà, una de les infeccions de transmissió sexual més comuna, és el causant del càncer de coll de matriu (o càncer d’úter o de cèrvix). Per a una detecció precoç de l’esmentat virus existeix la tècnica de la citologia, però no és l’única mesura de prevenció per fer-ne front. Des de fa no 4 anys està al mercat la vacuna contra el càncer de coll de matriu, que s’aconsella administrar a les adolescents preferentment abans que tinguin la primera relació sexual.

En qualsevol cas, a l’edat adulta, el diagnòstic precoç és la millor arma de prevenció contra el càncer, no només de coll de matriu, també quan aquest afecta als ovaris, l’endometri o, menys freqüentment, la vagina i la vulva, per la qual cosa és ineludible la revisió ginecològica anual o quan apareguin símptomes com ara:

  • Pèrdues sanguínies fora de la menstruació.
  • Quan s’observa un augment del volum de l’abdomen.
  • Quan se sentin molèsties en una zona determinada del baix ventre.
  • Si hi ha flux sanguinolent.
  • Quan es detectin molèsties vulvars en forma d’úlcera, nòdul o cremor persistent.

Actuar abans

La millor prevenció per evitar l’aparició de qualsevol tipus de càncer és actuar abans, és a dir, conèixer els factors de risc que poden provocar-lo. En el cas dels càncers ginecològics, els principals factors que s’han de mirar són els antecedents familiars i haver patit una lesió premaligna. Altres factors de risc ben coneguts per tothom són els hàbits perjudicials com les dietes desequilibrades, l’abús d’alcohol, el tabaquisme i la manca d’exercici. Aquest estil de vida és pot canviar de mica en mica fins adequar-lo a uns paràmetres més saludables.

Per altra banda, moltes vegades les dones posposen la visita al ginecòleg per mandra, per manca de temps o per vergonya. Per al Dr. Santiago Dexeus, la manera d’acabar amb aquesta situació és amb informació: “Tot és cultura. Quan vam començar a fer campanyes els anys 60 de diagnòstic precoç de càncer de coll de matriu, anàvem per les fàbriques explicant què és una citologia i perquè era tant important, i totes les dones anaven al ginecòleg. ‘Faci’m el Papanicolau’, ens deien. Ara, amb la vacuna del Virus del Papil·loma Humà (una de les infeccions de transmissió sexual més comunes, causant del càncer d’úter) avançarem encara més. Avui, és molt difícil trobar un càncer de matriu avançat en poblacions ben informades”, conclou.

Per cocloure, una dada a tenir en compte: el 17% de les espanyoles no han anat mai al ginecòleg per vergonya, segons un estudi portat a terme per la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia el 2008. Segons aquesta investigació, el 22% de les dones no s’han fet mai una citologia, considerat el mètode més eficaç per detectar un incipient càncer de coll de matriu.

No ho posposi més: visiti periòdicament el seu ginecòleg.