Salut i medicina

Efectes secundaris del càncer i com afrontar-los

efectos del cáncer

Els efectes secundaris del tractament del càncer són un aspecte assumit per la majoria dels malalts. No només poden aparèixer durant el tractament, sinó que alguns efectes poden desenvolupar-se mesos o, fins i tot, anys després de finalitzar-lo. Quin és el risc i com ens pot ajudar l’equip mèdic a afrontar aquests efectes?

Qualsevol tractament contra el càncer, com ara la quimioteràpia, la radioteràpia, el tractament farmacològic o la cirurgia, pot causar efectes secundaris, tant durant la seva aplicació com a llarg termini. Són el que s’anomena “efectes tardans“, i que una persona els arribi a desenvolupar depèn d’aspectes com ara el tipus i la ubicació del càncer, la zona del cos que s’ha tractat, el tipus i la dosi del tractament rebut, si hi ha problemes de salut anteriors, l’edat (sobretot en el càncer infantil i en la gent gran), els antecedents genètics, l’estat de salut general i l’estil de vida.

Els efectes secundaris tardans o a llarg termini del càncer

Els efectes secundaris del càncer poden incloure canvis físics i emocionals. Parlar amb el metge per conèixer-los, avaluar el risc de desenvolupar-los i saber com tractar-los són aspectes molt importants en el tractament dels supervivents. Els efectes més freqüents són:

Canvis derivats d’una cirurgia

Depenent del tipus de càncer i on es va aplicar la cirurgia, es pot veure afectat el sistema immunitari (com ara en l’extirpació de la melsa per limfoma de Hodgkin, extirpació o radioteràpia en els ganglis limfàtics). També es poden desenvolupar efectes físics i psicològics per la pèrdua d’una extremitat o d’una part de l’extremitat en el tractament del càncer d’ossos o teixit tou. O infertilitat, quan s’han extirpat òrgans de reproducció, s’han fet certes cirurgies o s’ha aplicat radioteràpia o quimioteràpia a la zona de la pelvis o l’abdomen.

efectos del cáncer

Problemes cardíacs

La radioteràpia a la zona del tòrax, la columna o la part superior de l’abdomen i la quimioteràpia s’han associat a més risc d’efectes cardíacs tardans, com ara deficiència de les vàlvules cardíaques i malaltia de les artèries coronàries. I l’ús de certs medicaments, com ara les antraciclines, pot causar ritmes cardíacs anormals, debilitat del múscul cardíac i insuficiència cardíaca.

Hipertensió

El debilitament del múscul cardíac, així com cert tipus de fàrmacs, és una causa freqüent de la pressió arterial alta. Tot i que normalment aquest efecte secundari desapareix quan acaba el tractament, es pot prolongar en el temps.

Problemes pulmonars i respiratoris

La radioteràpia, la quimioteràpia i la cirurgia a la zona del pit i els pulmons, així com alguns medicaments, poden augmentar el risc de patir dany pulmonar i respiratori: canvi en el funcionament pulmonar, inflamació o dificultat per respirar. Les persones amb antecedents de malaltia pulmonar i els adults grans poden desenvolupar un altre tipus de problemes addicionals.

efectos del cáncer

Afectació del sistema endocrí

La radioteràpia a la zona pelviana, la quimioteràpia i la teràpia hormonal, poden produir canvis hormonals, tant en els homes com en les dones. En la dona, el descens ràpid de les hormones pot produir símptomes menopàusics o avançar aquesta etapa. En l’home, tractaments com ara la teràpia hormonal i la cirurgia per a l’extirpació dels testicles poden produir símptomes similars a la menopausa. A més, qualsevol tractament que afecta els òrgans reproductors o el sistema endocrí augmenta el risc d’infertilitat, que pot ser temporal o permanent.

Problemes digestius

La cirurgia abdominal o pelviana i la radioteràpia al coll, el tòrax, l’abdomen o la pelvis poden afectar el sistema gastrointestinal i causar dolor a llarg termini, problemes intestinals que afecten la digestió o diarrea crònica.

Càncer secundari

La radioteràpia i alguns tipus de quimioteràpia poden produir risc de patir un càncer secundari, és a dir, un tipus de càncer diferent que apareix després de la diagnosi del càncer original. Els més freqüents són el de pell, el de mama i el de tiroide.

Altres efectes secundaris tardans

  • La quimioteràpia, alguns medicaments o la teràpia hormonal poden produir osteoporosi. I la immunoteràpia pot provocar problemes reumatològics, sobretot en persones sedentàries.
  • La quimioteràpia i les dosis altes de radioteràpia al cap i altres zones del cos poden provocar problemes cognitius en adults i nens.
  • La quimioteràpia pot afectar l’esmalt dental i augmentar el risc de problemes dentals a llarg termini. La radioteràpia a altes dosis en l’àrea del cap i el coll pot implicar canvis en el desenvolupament dental i causar malaltia de les genives.
  • Els medicaments corticoides poden augmentar el risc de problemes als ulls, com ara l’aparició de cataractes.
  • La fatiga és l’efecte secundari més freqüent, tant durant com després del tractament. Pot ser física, emocional o mental.
efectos del cáncer

Dificultats emocionals

Els supervivents del càncer normalment senten una gran varietat d’emocions, tant positives com negatives, que poden continuar a llarg termini: alleugeriment, gratitud, ansietat, depressió, soledat i por a la recurrència. Juntament amb els cuidadors i familiars, també poden desenvolupar un trastorn d’estrès posttraumàtic.

L’atenció de seguiment després del càncer

La cura de les persones amb càncer no acaba quan acaba el tractament. A més de l’adopció d’hàbits saludables i la rehabilitació necessària, per tal de detectar si el càncer torna a reproduir-se, controlar els efectes secundaris i l’estat de salut general en els mesos i anys futurs, cal treballar en conjunt amb l’equip mèdic per elaborar un pla d’atenció de seguiment personalitzat. Aquest pla pot incloure exàmens físics regulars, proves mèdiques i el manteniment de registres de salut personals amb informació sobre el pla de tractament i les recomanacions de l’atenció de seguiment.

Depenent del tipus i de l’estadi del càncer, els efectes secundaris del tractament, les normes de l’assegurança mèdica i les preferències personals, el seguiment es pot fer amb l’oncòleg, el metge de capçalera o un altre especialista mèdic.

Participar en l’atenció de seguiment pot ser de molta ajuda mentre es realitza la transició a la vida diària, ja que el suport mèdic és fonamental per conservar tant la salut física com la salut emocional del pacient supervivent al càncer.

efectos del cáncer

MGC Mútua vol estar amb tu en aquests moments difícils, de manera que t’ofereix cobertura integral del càncer

La Mútua inclou avenços d’última generació en matèria de diagnòstic i tractament del càncer i posen a l’abast dels assegurats els millors especialistes per tal d’oferir una atenció assistencial completa al pacient, amb la finalitat que els mutualistes no es trobin desatesos en aquests moments complicats. La cobertura d’assistència integral del càncer garanteix:

  • Les tècniques de diagnòstic. Destaca la Tomografia per Emissió de Positrons (PET), que permet localitzar la metàstasi precoçment.
  • La radioteràpia i la quimioteràpia oncològiques. Pel que fa a la radioteràpia, la Mútua cobreix els diferents tipus: bomba de cobalt, braquiteràpia, accelerador lineal de partícules en totes les seves modalitats, etc.
  • La medicació anticancerosa que el malalt requereix mentre està hospitalitzat i la que s’administra ambulatòriament (segons les condicions generals de la pòlissa) en els centres autoritzats: medicació citostàtica antineoplàstica, anticossos monoclonals que siguin utilitzats en tractaments oncològics… Els anticossos monoclonals són una teràpia biològica de nova generació i d’elevat cost que actuen, entre d’altres, disminuint o bloquejant l’activitat de les cèl·lules neoplàsiques de molts tumors, de manera que en frenen el creixement i augmenten l’interval lliure de la malaltia i, per tant, la supervivència.
  • La medicació antiemètica i protectors gàstrics que contrarestin els efectes secundaris de la medicació anticancerosa.
  • Remodelació mamària contralateral.

Per a més informació, contacta amb nosaltres a través del següent formulari o trucant al telèfon 93 414 36 00.