Actualitat Mútua

Donem sang

gracies sangLa Mútua, en col·laboració amb el Banc de sang, inicia una campanya de donació de sang. Tothom que ho desitgi pot ser donant. L’extracció es farà al Centre Mèdic  Mútua General de Catalunya, al carrer Tuset 5-11 de Barcelona, el proper 5 de desembre, des de les 9h fins a les 13h.

Cada dia es necessiten a Catalunya 1.000 donacions de sang. Tot i els avenços científics, la sang no es pot fabricar, per això la donació continua sent l’única manera per cobrir les necessitats dels malalts. Com que les necessitats són constants, també ho han de ser les donacions, ja que la sang no es pot emmagatzemar durant molts dies perquè caduca. A Catalunya hi ha un únic Banc de Sang que s’encarrega de garantir l’abastament i el bon ús de la sang. Es tracta d’una empresa pública que té centres fixos de donació als principals hospitals del país. A més organitza una seixantena de campanyes setmanals per tot el territori. L’objectiu és que la donació sigui el més fàcil i còmoda possible perquè el màxim número de persones pugui donar sang. L’any 2012, a Catalunya, van donar sang més de 200.000 persones que van realitzar un total de 275.000 donacions. D’elles, 40.000 van donar sang per primer cop.

probetaCondicions per donar sang

La major part de la població pot donar sang. Tan sols cal presentar un bon estat general de salut i complir unes condicions bàsiques: tenir entre 18 i 65 anys i pesar 50 quilos o més. No exclou per a la donació prendre alguns dels medicaments més freqüents, haver-se fet un tatuatge fa més de 4 mesos o tenir un nivell de colesterol elevat.

Les dones poden donar un màxim de tres vegades l’any i els homes un màxim de quatre, sempre respectant que, entre donació i donació, ha de passar un mínim de dos mesos. La diferència entre el número de donacions que poden fer les dones i els homes obeeix a què les primeres tenen pèrdues regulars de sang a causa de la menstruació.

A diferència del que passa quan ens fem una anàlisi de sang, quan fem una donació, no cal estar en dejú. Fins i tot és recomanable haver fet un àpat normal.

El procés de donació és molt ràpid i senzill. El primer pas consisteix en respondre un qüestionari i realitzar una entrevista mèdica. És un tràmit que cal fer cada cop que es dóna sang per tal de garantir tant la seguretat del donant com la del futur receptor. A l’entrevista mèdica es revisa la pressió i l’hemoglobina, és a dir, la concentració de glòbuls vermells que tenim a la sang. A més, es verifica que no hi hagi cap motiu que desaconselli la donació, com ara haver patit determinades malalties recentment o bé haver visitat alguns països.