Sector assegurances

Quines són les diferències entre la salut pública i la privada?

Gaudir de bona salut és una de les prioritats de qualsevol persona, i encara més als temps que corren. Una forma eficaç de garantir aquest dret és l’accés a l’assistència sanitària, que al nostre país compta amb un gran suport per part de l’Estat. No obstant això, també implica unes certes limitacions que convé tenir en compte per a valorar altres alternatives com la sanitat privada. Si et sorgeixen dubtes respecte a les diferències entre la salut pública i la privada i aquestes determinen la teva elecció, aquí pots trobar una explicació detallada.

Diferències entre salut pública i privada

La sanitat pública és aquella que depèn dels programes de cada govern i de la inversió en salut que es contempli en els seus pressupostos. Per tant, la seva gestió no es manté constant, sinó que pot veure’s sotmesa a modificacions cada cert temps.

Però atès que la salut és un dret universal al qual té accés tota la ciutadania, al nostre país es garanteix l’atenció gratuïta i de qualitat, amb independència que s’estigui afiliat o no a la seguretat social o del poder adquisitiu que es tingui.

Les funcions establertes per a la sanitat pública són promoure i gestionar la salut, protegir el medi ambient i reduir la contaminació d’aquest, fomentar la recerca i reduir l’impacte de les emergències i els desastres en el pla sanitari.

La sanitat privada, per contra, és aquella que no depèn de l’Estat. És a dir, que el seu finançament no es basa en els impostos que es recapten cada any, sinó que són fruit de la inversió d’empreses, que presten els serveis d’assistència. Per a poder accedir a aquests serveis privats i convertir-se en beneficiari d’aquests, és necessari contractar una assegurança de salut i pagar les corresponents pòlisses.

Una altra de les diferències entre la salut pública i la privada és que els serveis als quals s’accedeixen sí que poden variar d’una persona a una altra, ja que tot depèn de la cobertura triada. En funció d’aquesta, així com de l’edat de la persona assegurada o del seu estat de salut, la quota a pagar també varia.

La sanitat privada com a complement de la pública

Amb la diferència entre la salut pública i la privada present, cal demanar-se quina de les dues és millor o en quin moment s’hauria d’optar per l’una o l’altra. La realitat és que cadascuna té els seus avantatges i inconvenients i que, per les seves pròpies característiques, l’ideal és utilitzar la sanitat privada com a complement de la pública.

Per què? Per les pròpies limitacions d’aquesta última i que constitueixen els seus desavantatges respecte a la privada. Encara que a Espanya s’ha perdut alguna posició en longevitat respecte a la resta de països de la Unió Europea, la nostra sanitat és una de les més eficients, amb un cost relativament baix i accessible per a qualsevol persona.

Però aquesta característica favorable es converteix en el seu propi inconvenient, ja que implica una demanda de serveis molt elevada que col·lapsa el sistema i equival a llargues llistes d’espera i a una atenció poc personalitzada.

Aquestes deficiències es veuen compensades per la sanitat privada, amb un accés a l’atenció sanitària més ràpid i que, en la mesura que sigui possible, pot triar el client. D’aquí ve que, en l’actualitat, siguin ja una de cada cinc persones les que compten amb una assegurança de salut privada, sigui individual o col·lectiva.

Closeup Of Happy Arab Family Of Three Having Fun Together At Home

Avantatges de la sanitat privada

No és d’estranyar que el nombre de contractacions de pòlisses d’assegurances continuï incrementant-se any rere any, i més en situacions com l’actual en la qual la sanitat pública està abocada al control de les emergències i de la pandèmia i les seves conseqüències.

Però si ens centrem en els avantatges de la sanitat privada, una d’elles és que la seva demanda encara és menor que la pública. En conseqüència, rebre atenció sanitària per part d’especialistes es redueix a una qüestió de dies, en lloc de mesos, i fins i tot menys, del que s’acostuma a tenir en la pública. A més, de manera directa, sense haver de passar primer pel metge de capçalera.

D’altra banda, el client pot triar quan li convé la seva cita, sempre dins de la disponibilitat de cada centre, i també el centre que prefereixi i els especialistes que l’atendran. Cosa que no succeeix a la sanitat pública.

Però, els avantatges no acaben aquí, perquè una altra de les diferències entre la salut pública i la privada és el tipus d’atenció que es rep. En aquesta última, es personalitza a cada pacient i es dedica un major temps a l’estudi del seu historial i del seu perfil. Si bé hem dit que l’assistència és un dret, l’elevada demanda redueix considerablement el temps que se li pot dedicar a cada pacient. El mer fet de saber que enfront de qualsevol dubte o complicació que pugui sorgir estarem coberts i tindrem atenció garantida ens dona una tranquil·litat sense igual.

En conclusió, la sanitat pública i la privada no són excloents, sinó que la combinació d’ambdues és la que permet gaudir de la millor i més completa assistència sanitària. És per això que a MGC Mútua treballem per a portar fins tu les millors pòlisses d’assegurança de salut. Comptem amb diferents pòlisses perquè trobis la que més s’adapta a tu: Per a una persona en solitari, per a famílies, per a treballadors, etc. Sigui el que sigui el que estàs buscant ho trobaràs a MGC Mútua!