Salut i medicina

Diabetis: tinc nivells alts de sucre a la sang

La diabetis és una malaltia que es manifesta quan es produeix una alteració constant dels nivells de sucre en la sang. Parlem amb el Dr. Matteo Fabbi, especialista en Endocrinologia del Centre Mèdic MGC, sobre els tipus de diabetis més comuns, els seus símptomes i com viure amb aquesta malaltia.

Què és la diabetis mellitus?

La diabetis mellitus és un grup de malalties que tenen com a denominador comú l’alteració del nivell de sucre a la sang. Aquest trastorn metabòlic s’origina quan el pàncrees no pot fabricar suficient insulina o quan l’organisme no la pot processar correctament (resistència a la insulina).

La tipologia de la diabetis ve determinada per la causa que origina la hiperglucèmia. Encara que existeixen diversos tipus de diabetis mellitus, els més freqüents són la diabetis de tipus 1 i la diabetis de tipus 2. La diabetis de tipus 1 es caracteritza per una manca absoluta de producció d’insulina, mentre que la diabetis de tipus 2 es caracteritza per una reducció de l’acció de la insulina.

Quins factors poden causar la diabetis mellitus?

En la diabetis de tipus 1 moltes vegades les causes exactes són d’origen desconegut, encara que s’aprecien factors que donen lloc a aquesta tipologia, com l’herència genètica i el factor immunològic (els anticossos destrueixen les cèl·lules que produeixen la insulina).

Els factors que amb més freqüència s’associen al desenvolupament de diabetis mellitus de tipus 2 són el sobrepès i el sedentarisme. És a dir, que un estil de vida amb poca activitat física i amb una dieta en què s’ingereix un excés de greixos saturats i sucres senzills pot afavorir el desenvolupament de la diabetis de tipus 2.

Quins símptomes té i quan sol manifestar-se?

La diabetis de tipus 1 sol desenvolupar-se abans dels 30 anys i els símptomes són molt cridaners, perquè la falta d’insulina sol aparèixer de forma brusca amb signes de glucèmia molt alterada: molta set, necessitat d’orinar amb molta freqüència i una pèrdua important de pes.

La diabetis de tipus 2, però, sol desenvolupar-se de forma progressiva i el pacient no presenta símptomes clars (similars als de la diabetis de tipus 1) fins que la malaltia està més desenvolupada i els nivells de sucre són realment molt elevats, per la qual cosa és molt difícil trobar precoçment una alteració que pugui assignar-se a una diabetis de tipus 2. Per tant, des del centre mèdic és important detectar la població de risc: s’hauria de controlar les persones de més de 40 anys, les persones que tenen sobrepès o obesitat, les persones que tenen un estil de vida sedentari i les persones que tenen hipertensió o altres factors de risc coneguts. En aquest sentit, el Centre Mèdic Mútua General de Catalunya disposa de qüestionaris per a la població general per tal de fer un cribratge de les persones que podrien estar en risc de desenvolupar diabetis de tipus 2 i diabetis gestacional, ja que aquestes persones si han de fer un control periòdic del nivell de glucèmia a la sang.

Quin és el tractament recomanat?

La diabetis de tipus 1 es tracta exclusivament amb insulina. Per a la diabetis de tipus 2 hi ha, ara per ara, molts tractaments, alguns d’ells molt nous i bastant prometedors, sobretot de cara a la prevenció de les complicacions. Però la base fonamental del tractament és la prevenció basada en els factors de risc més que en els símptomes, és a dir, una dieta equilibrada i activitat física regular. De fet, l’activitat física regular és la que permet els millors resultats sobre el control de glucèmia afegida al tractament farmacològic. Quan el nivell de glucèmia està descompensat s’aplica un tractament amb fàrmacs hipoglucemiants orals, que són pastilles que milloren l’acció de la insulina o que en alguns casos estimulen el pàncrees a fabricar la insulina que necessiti.

Però si no s’aconsegueix controlar bé la malaltia tan sols amb tractaments orals, en alguns casos necessitem utilitzar insulina, perquè la seva falta d’activitat pot afectar molts òrgans i causar complicacions que poden arribar a ser greus.

Així, tot i que cada persona amb diabetis és diferent, el control i, quan sigui possible, la modificació dels factors de risc, és molt important: s’han d’efectuar controls regulars de glucèmia, seguir estrictament la medicació recomanada, controlar la dieta, sobretot els aliments rics en hidrats de carboni, controlar el pes i evitar el sobrepès i l’obesitat, fer exercici de forma regular i eliminar el tabac.