Hàbits Saludables, Vida Sana

Deu consells que t’anirà bé de seguir: el teu metge hi estarà d’acord!

10 consejos de salud

Quan ens superen les circumstàncies o estem sotmesos a una pressió especial (i tothom s’hi troba en aquests moments d’incertesa), és fàcil de ser negligent amb la salut, encara que només sigui perquè mengem malament o dormim poc.

Si això que et diem t’és familiar, potser et convindria mirar enrere i recordar coses com que cal beure aigua o trobar temps per relaxar-se –i relaxar-se de debò– cada dia.

Tot seguit recuperem unes quantes recomanacions que faries bé de tenir en compte.

1. Beu aigua: mantingues la hidratació corporal

Sabies que quan naixem gairebé el 97 % del cos és aigua? A mesura que creixem, el percentatge davalla fins a una mica més del 70 %, tot i que continua essent un volum d’aigua molt alt. La majoria de les cèl·lules del cervell es componen d’aigua i, fins i tot, les dents en contenen un 10 %. Totes les funcions cel·lulars del cos estan relacionades, d’una manera o una altra, amb els nivells de fluids: la sang i el sistema immunitari necessiten aigua per eliminar els residus cel·lulars i per proveir les cèl·lules de nutrients i aminoàcids vitals. Per aquesta raó és fonamental que beguis així que tinguis una mica de set (tingues en compte que, quan ens fem grans, el sentit de la set s’afebleix, per la qual cosa aquest consell és especialment vàlid per a la gent gran).

Es calcula que una deshidratació del 2 % comporta una davallada dels nivells d’energia d’un 20 %.

2. Dorm bé

Qualsevol seguidor d’aquestes pàgines ha llegit aquesta recomanació en diverses ocasions, i sabem que per als qui tenen problemes de son això és més fàcil de dir que no pas de fer.

No s’ha fixat quin temps ideal cal destinar a dormir, però s’estima que convindrien entre 7 i 9 hores diàries. Durant el son el cos es restitueix i s’enforteix, i per això és essencial seguir una bona rutina de repòs.

3. Menja correctament

Una dieta equilibrada no ha de ser pas complicada o difícil de seguir. Menja de tot, per damunt de tot fruita i verdura (ja saps que han de ser cinc porcions al dia), hidrats d’absorció lenta, com ara els llegums, i greixos no saturats, com els que contenen l’oli d’oliva o el peix blau.

La regla general pel que fa a les calories depèn del grau d’activitat de cadascú, però normalment una persona activa crema cada dia entre 2.000 i 2.500 calories.

4. Si tens sobrepès, aprima’t

Els índexs d’obesitat a Espanya són alarmants, sobretot entre les criatures. Tal com dèiem més amunt, menjar de manera equilibrada et pot ajudar, a tu i a la família, a mantenir el pes ideal. Els nostres lectors saben prou bé que l’excés de pes pot causar problemes importants, com ara tenir diabetis de tipus 2, una malaltia cardíaca i, fins i tot, determinats càncers. Així doncs, si tens sobrepès, n’hauries de perdre.

5. Cal mantenir-se actiu: belluga’t més

Fer prou activitat física de manera continuada t’ajudarà a controlar el sobrepès. No volem dir pas que t’hagis de tancar al gimnàs cada dia, sinó que ens referim a fer coses com ara pujar les escales en comptes de fer servir l’ascensor o baixar de l’autobús un parell de parades abans d’arribar a destinació. Busca un exercici que t’agradi, tant si és caminar, com anar amb bicicleta o córrer, i practica’l tan sovint com puguis.

6. No fumis

Si fumes, deixar el tabac serà, ras i curt, una de les decisions més encertades de la teva vida. És el pas més important que pots fer per millorar la salut. Saps que gairebé la meitat dels fumadors moren per causes derivades del tabac? I, a més a més, cap a la meitat dels fumadors que ho fan durant una temporada llarga no passen dels 70 anys.

No és mai tard per decidir-s’hi. Els fumadors que ho deixen abans dels 45 anys tenen una esperança de vida similar als no fumadors; els qui ho deixen més tard d’aquesta edat veuen com es redueix la seva esperança de vida, malgrat que els avantatges per a la salut continuen sent molt clars.

7. Prens medicaments? Segueix estrictament la medicació recomanada

Abandonar la medicació és un problema molt generalitzat a Espanya i a altres països i es diu: “com que em trobo bé, ja no la necessito”. És difícil de fer-ne l’estadística, però es calcula que fins a un 50 % dels pacients no segueix adequadament les pautes de medicació, fet que implica que no es poden controlar com cal els trastorns que exigeixen fàrmacs, encara que els símptomes no en siguin evidents. Problemes com ara la hipertensió, la diabetis o el colesterol elevat, entre d’altres, no manifesten símptomes clars, però l’efecte d’aquests trastorns perdura i empitjora sense la medicació. Si tens cap dubte, val més que ho consultis al metge, però no deixis de prendre els medicaments.

8. Renta’t les mans

És una de les contribucions més importants que pots fer a la salut pública, juntament amb les vacunacions que corresponguin segons l’edat, i encara més en aquestes circumstàncies. És una manera segura de reduir la possibilitat que hi hagi infeccions. Renta’t les mans a consciència doncs, amb sabó, i dedica-hi un minut ben bo. Caldria que ho fessis en concret després de cuinar, de mocar-te, de tossir, d’esternudar o de posar-te les lents. I, no cal dir-ho, després d’estar amb una persona malalta que puguis tenir a càrrec.

9. Protegeix-te del sol

Tenir la pell morena es veu de vegades amb bons ulls, com un símptoma de bona salut. Ara bé, en realitat no és així, i encara menys en la canalla. La situació empitjora si es fan servir dispositius com ara els llits solars per bronzejar-se. Els casos de càncers de pell continuen augmentant a Espanya, sobretot en les persones amb la pell clara o pèl-roges. L’efecte del sol és acumulatiu, en especial per als qui han patit, encara que faci temps, cremades greus amb butllofes. El risc augmenta si es tenen deu pigues o més.

10. Relaxa’t

Tothom està sotmès a pressió en un moment o altre, però l’estrès crònic no és dolent per a la salut i prou, sinó que també pot fer que et sigui més difícil de relaxar-te quan convingui. Les tècniques de relaxació modernes són molt efectives i combinen exercicis respiratoris i musculars que t’ajudaran a alleujar les manifestacions de l’estrès.

Si estàs estressat, intenta d’aplicar aquestes tècniques i no hi pateixis si al començament semblen difícils. Persisteix en la pràctica i ho aconseguiràs. Et trobaràs molt més bé!