Alimentació i Nutrició

Dejuni i salut

Ayuno y salud

Tot i que encara és un procediment poc conegut, cada vegada hi ha més experiències clíniques que demostren que un dejuni controlat beneficia la salut i funciona de manera terapèutica en el tractament d’algunes malalties. En què consisteix?

El dejuni és una pràctica que forma part de moltes tradicions culturals i religions arreu del món (Quaresma, Ramadà…). Fa alguns anys que es realitzen estudis clínics sobre els beneficis que té el dejuni controlat, tant en la salut general com en el tractament d’algunes malalties. Els resultats són tan positius que en alguns països, com Suïssa, França i Alemanya, ja es comença a prescriure de forma mèdica. A Espanya, aquesta pràctica terapèutica encara no està gaire estesa.

En què consisteix el dejuni?

Dejunar és ingerir de forma temporal i voluntària un màxim de 280-300 calories diàries únicament a través de líquids, com ara sucs, brous de verdures, infusions o aigua. En suprimir l’alimentació sòlida i reduir dràsticament la ingesta de calories, es provoca en l’organisme una sèrie de reaccions que l’obliguen a mobilitzar les seves pròpies reserves d’energia i a viure d’elles. És un procés de reajustament i reactivació que ens afecta de forma física i psíquica, i és un acte natural, de manera que a més de suprimir l’alimentació sòlida, s’ha d’eliminar tot el superflu, com ara el cafè, el tabac o l’alcohol.

ayuno y salud

Al principi pot ocasionar símptomes molestos, com ara mal de cap, irritabilitat, cansament o nàusees, que solen desaparèixer al cap de poc temps, igual que la sensació de gana.

Per què ha de ser controlat?

Dejunar s’ha de fer sempre de forma controlada, voluntària i sota supervisió mèdica. Cada individu és diferent i disposa d’unes reserves determinades, de manera que el dejuni només és beneficiós mentre l’organisme segueix comptant amb energia per subsistir. Si es continua el dejuni un cop esgotada aquesta reserva calòrica, es produeix un desajust en l’organisme que pot afectar el sistema immunològic i fer descendir les defenses, de manera que podem emmalaltir i trobar-nos que òrgans vitals com el fetge o el ronyó quedin afectats.

Per tant, és important tenir molt controlats els períodes en què es realitza el dejuni: poden ser d’un a tres dies o poden ser dejunis molt més llargs si es compta amb una reserva molt excessiva de calories (per exemple persones amb problemes seriosos d’obesitat). Sempre ha de ser voluntari i mantenir-se mentre tinguem reserves dels elements essencials que necessitem per viure, per la qual cosa hem d’estar atents a com ens sentim físicament i saber reconèixer els nostres límits.

[mautic type=”content” slot=”ebook-02-ca” /]

Quins beneficis té el dejuni per a la salut?

El dejuni és com un mecanisme d’auto-neteja de l’organisme. Durant aquest període de reducció de la ingesta de calories, el cos pot descansar dels processos digestius, que requereixen aproximadament el 65% de l’energia corporal, i alliberar les toxines acumulades.

Les investigacions realitzades a l’Institut del Cor del Centre Mèdic Intermountain, a Utah, Estats Units, han revelat que el dejuni redueix el risc de desenvolupar malalties del cor i diabetis perquè provoca canvis positius importants en el nivell de colesterol: com a resposta al dejuni i a cert nivell d’estrès que pot generar-se durant el procés, l’organisme acudeix a les reserves de colesterol per utilitzar-les com a font d’energia en lloc de la glucosa. A més de reduir els nivells de colesterol, és beneficiós perquè com menys cèl·lules grasses tingui l’organisme, menys probabilitat hi ha d’experimentar resistència a la insulina o diabetis.

Ayuno y salud

Altres estudis realitzats a la Universitat de Saragossa també han constatat “l’eficàcia del dejuni en el tractament de malalties reumàtiques, dolor crònic, hipertensió, malalties inflamatòries i degeneratives cròniques, o fins i tot com a complement per pal·liar els efectes de la quimioteràpia en els processos contra el càncer”. I és que el dejuni facilita la posada en marxa dels mecanismes naturals de curació de l’organisme, sense la intervenció d’agents externs. I com com que el cos sap com curar-se a si mateix de forma natural, la conclusió és que el dejuni ajuda a reequilibrar-lo en general.

Encara que se segueixen realitzant estudis per constatar tots els beneficis del dejuni, ara mateix els resultats són prometedors. Però no hem d’oblidar que, en general, el mètode més efectiu per tenir cura de la salut és fer una dieta saludable i exercici físic de forma regular.