Hàbits Saludables, Vida Sana

Deixar de fumar beneficia la teva salut i la de la teva família

dejar fumar familia

Sabies que només el 15% del fum que desprèn la cigarreta és inhalat pel fumador? El 85% restant s’allibera a l’ambient al costat de substàncies tòxiques i cancerígenes molt més potents que el fum que aspira el fumador actiu i exposa les persones properes als efectes nocius del tabac. En el Dia Mundial Sense Tabac, expliquem que deixar de fumar no només beneficia la salut del fumador, sinó també la de la seva família.

El 31 de maig de 1987 l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va instaurar el Dia Mundial Sense Tabac per remarcar els riscos que té per a la salut i promoure polítiques eficaces que en redueixin el consum. Com a part de la celebració, l’OMS proposa “un dia sense tabac” arreu del món i anima els fumadors a realitzar una pausa de 24 hores en el consum de tabac. A més, insta els no fumadors i els fumadors passius a promoure la campanya.

Els efectes del tabac en la salut

El tabac és el responsable de la mort d’una de cada deu persones a tot el món. A Espanya ocasiona 50.000 morts a l’any i és la primera causa evitable d’invalidesa i de mort prematura. De mitjana, una persona fumadora pot perdre més de 10 anys de vida a causa dels efectes nocius dels components tòxics del tabac.

La salut pulmonar i la cardiovascular són les més afectades i es multiplica el risc de patir malalties greus. Els pulmons reben un contacte directe amb el fum, perquè és per on penetra, i per això són un dels òrgans més afectats. L’acumulació de la brutícia derivada dels elements tòxics del tabac provoca nombroses lesions en el sistema respiratori, que deriven en malalties respiratòries greus, com la MPOC (malaltia obstructiva pulmonar crònica) i el càncer de pulmó. D’altra banda, el tabac es posiciona com el principal factor de risc a l’hora de desenvolupar una malaltia cardiovascular i multiplica per tres la probabilitat de patir una patologia coronària. Així, la mortalitat cardiovascular augmenta un 18% en els homes i un 31% en les dones per cada deu cigarrets diaris que es fumen.

L’efecte del tabac en els fumadors passius

El tabaquisme no només afecta el fumador, sinó que també pot incidir greument en la salut dels que estan al seu voltant. Anomenem fumadors passius les persones que no són fumadores, però aspiren involuntàriament el fum de tabac generat per altres persones que sí que fumen: des del cambrer que serveix a les terrasses plenes de fumadors, fins als fills exposats als cigarrets que fumen els pares o les persones que conviuen o treballen amb fumadors.

tabaco familia dibujo

Per fer-nos-en una idea, l’exposició contínua al fum de tabac durant una hora equival a fumar dos o tres cigarrets. A més, l’aire contaminat pel fum del tabac que inhalen els fumadors passius conté fins a tres vegades més nicotina i quitrà que el que aspira el fumador, i unes cinc vegades més monòxid de carboni.

No es tracta d’una qüestió d’educació ni de simples molèsties: s’estima que el tabaquisme passiu mata cada any desenes de milers d’adults no fumadors a la Unió Europea i a Espanya moren anualment entre 1.500 i 3.000 fumadors passius. Dins de la població no fumadora, els més vulnerables als danys del tabac són els nens, els nadons lactants i les embarassades. Segons l’OMS, al voltant de 250 milions de nens que avui són vius moriran per causa del tabac.

Les conseqüències de l’exposició passiva al tabac són greus. A curt termini poden provocar irritació nasal, dels ulls i de les vies respiratòries (tos i flegmes), problemes dentals (danys a les genives, en l’esmalt i en les peces dentals), mal de cap i marejos. A mitjà termini augmenta el risc d’hipertensió arterial, arteriosclerosi, atac cardíac (augmenta entre un 25% i un 35%), MPOC, emfisema pulmonar, asma, infertilitat i pot causar danys en el fetus (baix pes, malalties genètiques i mort sobtada). I a llarg termini augmenta el risc de càncer broncopulmonar (s’incrementa en un 35%), de coll, de llengua, de boca, d’esòfag, així com d’estómac i de mama, entre d’altres.

humo niño

En plantejar-nos deixar de fumar no només hem de tenir en compte la nostra salut, sinó també la d’aquells amb els quals convivim i als qui també afecta el nostre hàbit. Val la pena intentar-ho encara que no sigui fàcil. Existeixen molts mètodes per deixar de fumar, encara que les possibilitats són molt més altes si en el procés disposem de l’ajuda i el control d’un metge. Com a motivació, hi ha un costat positiu en el qual podem centrar-nos: aquests efectes negatius són temporals i els beneficis en la salut són tan immediats que comencen a notar-se a partir dels 20 minuts de fumar l’últim cigarret. Avui, Dia Mundial Sense Tabac, és una bona oportunitat per començar a cuidar la teva salut i la de la teva família.