Benestar

Cura dels peus a l’estiu: Mantingues els teus peus suaus i saludables

La cura dels peus ha de realitzar-se durant tot l’any, ja que, encara que tendeixen a ser els grans oblidats, es tracta d’una zona molt delicada. Tanmateix, en els mesos de més calor, cal extremar aquestes cures, així com prendre precaucions per a protegir-los de les altes temperatures i del sol. Si vols conèixer quins són els problemes més habituals dels peus a l’estiu i com evitar que et passin, només has de continuar llegint.

Problemes comuns als peus durant l’estiu i com prevenir-los

Hi ha diverses raons per les quals la cura dels peus s’ha d’extremar a l’estiu, i és que a més de l’exposició solar pel calçat obert o perquè prenem el sol, també incrementem les activitats a l’aire lliure, caminem per superfícies calentes i la mateixa calor fa que suïn més de l’habitual. Tot això fa que puguin aparèixer una sèrie de problemes:

Dureses i callositats

Caminar descalços per llocs com les platges o els passejos marítims facilita el desenvolupament de dureses i calls en la pell, en tractar-se de superfícies aspres. Per a la cura de la pell i dureses, cal portar sempre algun tipus de calçat que sigui còmode i que protegeixi als peus de la calor. Una vegada a casa, és convenient una exfoliació per a eliminar les cèl·lules mortes i aplicar crema hidratant per a evitar la deshidratació de la pell.

Cremades solars

Quan t’apliques protector solar abans de sortir al carrer o ja a l’exterior, recordes aplicar-lo també als teus peus? Rares vegades ens en recordem de la part superior del peu i dels dits, que també són susceptibles de cremar-se. Tingues en compte que aquesta pell a més a més és molt fina, per la qual cosa les cremades es produeixen en poc temps.

Talons esquerdats

La calor i la sequedat a l’ambient són responsables de les esquerdes que apareixen en els talons. No només es tracta d’una qüestió estètica; quan les esquerdes van incrementant la profunditat, arriben a ser doloroses. Per a prevenir la seva aparició, aplica regularment cremes específiques per als talons esquerdats i elimina regularment les dureses amb pedra tosca o amb una llima.

Esperons calcanis

Les sandàlies resulten molt atractives, però quan són massa planes ocasionen altres problemes. Un d’ells són els esperons calcanis, que són un creixement en l’os del taló que sol associar-se a la facilitis plantar. Perquè no apareguin, tria sempre calçat de qualitat i que ofereixi un bon suport en l’arc del peu i amortiment en el taló.

Consells per a protegir els teus peus de la calor i l’ús de calçat adequat

Encara que ja hem vist que la hidratació i l’exfoliació són fonamentals per a la cura dels peus a l’estiu i la prevenció de molts problemes, també hi ha altres mesures eficaces que es poden prendre. En qualsevol cas, si en pateixes algun dels anteriors, però no sents cap molèstia, consulta al metge perquè potser tens peu diabètic.

Mantingues els teus peus frescos

El nostre cos es regula a través de la suor, atès que és el mètode amb el qual comptem per a fer descendir la temperatura corporal. A més de la incomoditat que suposa, les altes temperatures en l’ambient incrementen la sudoració, que al seu torn pot produir mala olor pel cúmul de toxines.

Per a mantenir els teus peus frescos, aposta en la mesura que sigui possible per calçat i mitjons transpirables. Aquests seran de cotó o de fibres sintètiques amb la capacitat d’absorbir la humitat.

Tria calçat obert

Si bé ens exposa a dureses, en els dies de més calor és important usar calcat que faciliti la ventilació del peu. D’aquesta manera, es mantindran secs i s’evitarà l’aparició de fongs. Encara que el plàstic acostuma a ser el material més habitual avui dia en la fabricació pel seu baix cost, és preferible apostar pel cuir o la lona; eviten l’acumulació d’humitat i faciliten l’evaporació de la suor.

Protegeix-te de la calor extrema

Tots hem corregut alguna vegada a la platja per a arribar a l’aigua sense cremar-nos, i encara que pot resultar divertit si és una cosa puntual, els nostres peus es ressenten i poden sofrir cremades. Aposta per sandàlies específiques per a l’aigua o porta sempre calçat si és paviment.

Cerca calçat amb bon suport

El calçat no només protegeix els peus, sinó també la nostra esquena. Tant a l’estiu com a l’hivern, hem de triar opcions amb suport en la zona de l’arc i amb prou amortiment per a absorbir l’impacte de cada trepitjada. Verifica també que la talla és la correcta, ni molt ajustat ni molt solt; en tots dos casos provocarà rascades.

Cura i prevenció de butllofes, fongs i altres

A més dels problemes que esmentem que solen aparèixer a l’estiu, n’hi ha d’altres més difícils de tractar i que poden arribar a complicar-se. Són les butllofes i els fongs. Les primeres són sacs plens de líquid en la capa més externa de la pell i que resulten molt doloroses. A més, són molt delicades, ja que poden trencar-se amb facilitat. Apareixen per la fricció amb el calçat o per caminar per superfícies aspres.

Els fongs, per contra, es deuen a la presència d’humitat. Solen créixer en piscines i dutxes públiques, i el peu d’atleta és el cas més habitual. Per a evitar-los, n’hi ha prou amb utilitzar calçat impermeable en aquests espais i eixugar-se bé els peus després de qualsevol bany. Altres mesures són el canvi regular de mitjons i l’ús de pólvores antifúngiques.