Benestar, Salut Mental

Coronavirus: Nou signes que tens ansietat postconfinament

Ansiedad postconfinamiento

Sembla que el confinament arriba a la fi. Fase 2, fase 3… Tot indica que ben aviat passarem a la “nova normalitat” que, en realitat, no sap ningú ben bé què és. I aquest fet crea un grau important d’incertesa. Què canviarà? Farem teletreball (qui pugui és clar)? La canalla tornarà a l’escola abans de l’estiu o no? Els espectacles de masses, com ara el futbol, els cinemes o tants d’altres seran com abans?

Les respostes a totes aquestes preguntes, i a moltes d’altres, romanen en l’aire i l’efecte mínim que produeixen és aquesta incertesa, sinó és un estat d’ansietat general.

Tot seguit repassarem les causes d’aquesta ansietat i unes quantes tècniques que et poden ajudar a fer-hi front.

Signes d’ansietat postconfinament

L’ansietat es manifesta de moltes maneres diferents. Les circumstàncies següents en poden ser indicatives:

  • Sentiment de preocupació o estrès pels esdeveniments futurs
  • Problemes del son
  • Cansament, irritabilitat o problemes per concentrar-se
  • Palpitacions: el ritme cardíac s’accelera
  • Punxades o recargolament estomacal
  • Manca d’alè o respiració anhelosa
  • Suor

Altre senyals d’alerta són rumiar-se massa les coses, ajornar obligacions que, en circumstàncies normals, faries de seguida, però que una por inexplicable t’impedeix d’abordar, mals de cap o de panxa i nàusees.

És normal de tenir una certa ansietat davant d’allò desconegut, enfront de situacions que no controles, però quan tens pensaments obsessius, el mal humor és constant, t’irrites fàcilment i perds la paciència en excés, pot ser que l’ansietat et creï problemes.

Et pots trobar que et rentis les mans de manera compulsiva, amb pensaments desficiosos a causa d’una possible infecció per COVID-19, i que desinfectis obsessivament tot el que toques –o toquen terceres persones. No li agrada a ningú l’ansietat, i podria ser que la provis d’ignorar, o hi reaccionis de manera negativa i l’intentis controlar.

[mautic type=”content” slot=”ebook-03-ca” /]

Causes de la ansietat postconfinament

Després del temps de tancament, hi ha moltes coses diferents que poden causar ansietat pel futur, des de la por d’encomanar-se’n fins a les preocupacions per la feina i els diners.

Tot sovint l’ansietat es manifesta quan intentem de preveure com es desenvoluparan aquestes situacions amenaçadores. Tot i que avançar-se a possibles situacions d’incertesa ens hi pot ajudar, mirar de resoldre problemes que en realitat encara no han sorgit pot disparar la preocupació i l’ansietat.

“Mal de molts…” Ja sabem com continua la dita, però és cert que tothom es troba poc o molt en les mateixes circumstàncies. I aquestes ens poden aclaparar, però cal recordar que aquests sentiments són respostes “normals” a la situació que vivim.

Ens hem trobat protegits a casa, en la bombolla que el virus ens ha obligat a crear. Ens han dit que sortir no era convenient i, ara que ho podem fer, segons la fase que tinguem, pot augmentar en alguns casos la por del contagi.

Parla’n amb algun amic o familiar de confiança. T’hi pot ajudar, encara que no et resolgui els problemes, és clar. I si comences a tenir un neguit compulsiu, pensa de demanar ajuda psicològica.

Com es pot resistir l’ansietat postconfinament

Fixa’t objectius diaris

No es tracta que fixis uns objectius inassolibles, sinó de coses com ara que facis aquell plat difícil que et va agradar tant, o que miris finalment aquella pel·lícula que fa temps que et ve de gust. D’aquesta manera, tindràs alguna cosa a fer que, a més, et procurarà satisfacció i també alegria.

Accepta la situació

Hi ha moltes coses que estan del tot fora del teu control, i això no és sempre fàcil d’admetre. Has de “practicar” l’autoacceptació, i també evitar de donar-te’n la culpa; és a dir, t’has de perdonar i, fins i tot, pensar a ser compassiu amb tu mateix, cosa que de ben segur et farà disminuir l’estrès. No vulguis aclarir d’un sol cop els dubtes, perquè no ho podràs fer: en aquesta situació són massa nombrosos!

Viu el present

T’hi ajudarà el fet de no angoixar-te per la situació d’incertesa. Cerca els petits plaers que et pot aportar el dia a dia: en trobaràs. Podries començar el dia fent una mica de meditació, perquè això et donarà una visió global del teu estat emocional i evitarà que la teva vida estigui regida pels pensaments negatius.

Gestiona la informació que reps

Si el que ens expliquen cada dia els mitjans (TV, diaris o ràdio) pot causar preocupació, la informació que rebem per les xarxes socials fa trasbalsar. Al Twitter, a Facebook, a l’Instagram, etc., hi corren moltes fake news (notícies falses), informacions incorrectes, si no són falses i tendencioses directament, i tot plegat pot desencadenar una reacció d’ansietat més acusada. Intenta filtrar la informació i queda’t només amb els fets importants. No dubtis a l’hora d’abandonar un xat que t’angoixi.

Inclou una mica d’exercici en la rutina diària

Un passejada diària. Encara millor si és de mitja hora i a un pas ràpid, però fins i tot “fer un tomb” et farà un efecte de canvi d’entorn i gaudiràs d’una mica d’aire fresc. Veure els altres, fins i tot els qui no coneixes, en la mateixa situació que tu t’animarà.