Salut i medicina

Consells per prevenir el càncer de pell

evitar cáncer de piel

Les cremades solars i l’exposició continuada als rajos ultraviolats (UV) poden augmentar les possibilitats de desenvolupar càncer de pell. Ara que arriben les vacances i que a gairebé tots ens agrada veure’ns bronzejats, quins consells de prevenció hem de seguir?

Segons dades de l’Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia (AEDV), només en els últims quatre anys s’ha produït un augment del 38% en l’aparició de càncer de pell a Espanya. Cada any es detecten uns 150.000 nous casos i es produeixen 600 morts.

Encara que tots hem sentit a parlar d’aquesta malaltia, potser en desconeixem molts aspectes, com ara que hi ha tres tipus principals de càncer de pell:

  • Càncer de pell de cèl·lules basals (carcinomes de cèl·lules basals)
  • Càncer de pell de cèl·lules escamoses (carcinomes de cèl·lules escamoses)
  • Melanomes

Els carcinomes són els tipus més comuns i estan molt relacionats amb l’exposició solar a la qual ha estat sotmesa una persona, de manera que es detecten principalment al cap i al coll. En comparació amb els melanomes, tenen menys probabilitat d’estendre’s a altres parts del cos i de representar una amenaça mortal. Tot i així, és important trobar-los i tractar-los a temps.

El melanoma però, tot i que és un tipus de càncer menys comú, pot ser molt més greu. Té l’origen en els melanòcits, les cèl·lules que produeixen el pigment marró que dona color a la pell i que, de forma benigna, originen les pigues. Els melanomes poden aparèixer en qualsevol part del cos, però són més propensos a començar a certes àrees. En els homes és més comú que apareguin al pit i a l’esquena. En les dones és més freqüent que el melanoma s’origini a les cames, al coll i a la cara. Si no es troba a temps, aquest tipus de càncer de pell té més probabilitat d’estendre’s a altres zones del cos, on pot ser molt difícil de tractar.

evitar cáncer de piel

Com afecta l’exposició solar en el càncer de pell?

En general, els danys que pateix la pell estan molt relacionats amb l’exposició contínua i sense protecció a les radiacions solars que arriben a la terra durant tot l’any, sobretot els raigs UVB i UVA. Aquests danys i el risc de càncer de pell augmenten amb dos factors:

  • Les cremades solars: sobretot a edats primerenques.
  • L’exposició continuada al sol: els raigs UV danyen l’ADN de les cèl·lules de la pell, que, amb el temps, van perdent les seves capacitats regeneradores. Això és el que origina l’envelliment de la pell i a la llarga pot derivar en càncer de pell.

No podem oblidar una dada important: els efectes del sol són acumulatius i comencen a manifestar-se després d’aproximadament 20 anys de l’exposició. Per tant, les mesures de prevenció més eficaces són la fotoprotecció (des de la infància i durant tot l’any, però molt més a l’estiu) i els controls dermatològics periòdics.

La importància de l’autoexploració

A l’hora d’identificar un possible carcinoma hem d’estar atents i anar al dermatòleg si apreciem alguna lesió nova que creix a la pell o ferides que no es curen en 2-3 setmanes i que poden sagnar.

La millor eina per curar el melanoma és la detecció precoç i l’extirpació quirúrgica abans que pugui haver fet metàstasi. Per fer seguiment nosaltres mateixos d’alguna taca sospitosa i descartar un melanoma, podem posar en pràctica la regla AVCDE: Asimetria, Vores irregulars, Color bigarrat, Diàmetre més gran de 6 mm, Evolució o canvis de la lesió cutània). Si apreciem alguna taca amb aquestes característiques hem d’acudir immediatament a l’especialista.

Consells de prevenció a l’hora de l’exposició solar

A les vacances tots passem molt més temps a l’aire lliure i exposats al sol. Hem de tenir cura i intentar evitar que el nostre desig de tenir una pell bronzejada no ens posi en perill. Les mesures indicades que hem de seguir són:

evitar cáncer de piel

  • No exposar excessivament els nens al sol i evitar l’exposició total durant els 6 primers mesos de vida.
  • Evitar el sol a les hores centrals del dia, especialment de 12 a 16 h. En general, hem de buscar l’ombra.
  • Aplicar fotoprotecció solar de forma abundant, sempre 30 minuts abans de l’exposició solar i cada 2 hores. L’aplicació ha de ser més freqüent si ens banyem o suem. El factor de protecció ha de ser de 30 SPF durant tot l’any i d’almenys 50 SPF a l’estiu. En aquest sentit hem de tenir en compte que la majoria dels protectors solars només protegeixen contra els raigs UVB. Per a una protecció superior hem d’optar pels d’ampli espectre, que protegeixen també contra els UVA. Pots preguntar-ho a la farmàcia, on t’informaran de les característiques de cadascun.
  • És essencial protegir-nos amb para-sol, roba adequada, barret, ulleres de sol amb protecció UV… fins i tot quan ja estem bronzejats.
  • Tenir cura en els dies ennuvolats i dies de vent, perquè encara que no veiem el sol, la radiació segueix present i hem de protegir-nos igual.
  • Augmentar en la nostra dieta el consum de betacarotens i alfacarotens (pastanaga, carabassa, tomàquet, espinacs, enciam …), que són antioxidants, disminueixen el dany solar, incrementen la melanina i proporcionen més bronzejat amb menys exposició.
  • Evitar sempre les màquines de raigs UVA per la seva alta concentració de radiació. L’ús de llits bronzejadors ha estat associat a un risc superior de desenvolupament de melanoma, especialment si es va començar a utilitzar aquests llits abans dels 30 anys d’edat.

Així que pren nota i gaudeix de l’estiu amb cap. Recorda que els efectes negatius del sol són acumulatius i que ens poden passar factura quan menys ho esperem.