Hàbits Saludables, Vida Sana

Comprar per Internet és dolent per a la salut

Compras internet

S’estima que el 43% de la població espanyola va fer com a mínim una compra per Internet durant l’any 2018. Això no situa el nostre país entre els més cibercompradors en el rànquing mundial. Al capdavant hi ha els danesos i els anglesos, amb fins a un 75% de la població compradora a la web. Però a Espanya avancem molt ràpidament cap a les posicions de la zona alta. I portals com Alibaba o Amazon es troben entre les empreses de més valor del món.

Els avantatges són innombrables: no fem cues, comprem des del sofà i ho fem en el moment que ens va millor, ens porten la compra a casa, i la possible devolució, si escau, també passen a recollir-la per casa i ens l’abonen en la targeta bancària. Tot plegat fa que la tendència a augmentar sigui absolutament imparable.

Hi ha un primer vessant dolent, que rau precisament en la facilitat amb què es fa la compra: és més fàcil gastar més diners.

I hi ha un segon vessant nociu, que és el que ens ocupa. La compra sistemàtica a través d’Internet pot tenir conseqüències pernicioses per a la salut. Un estudi que ha dut a terme la Chartered Society of Psysiotherapy (CSP) adverteix que cada cop carreguem menys bosses de la compra, cosa que generarà inevitablement una pèrdua gradual de les forces, i això, al seu torn, farà augmentar el risc de caigudes.

La investigació mostra que prop del 25% dels participants en l’estudi no feia cap exercici “de força”, és a dir, destinat a enfortir o, si més no, a mantenir les forces actuals. Segons l’estudi, hi ha dues raons principals: d’una banda, la manca de voluntat de fer-ho i de l’altra, la ignorància sobre com fer-ho.

Tots hauríem de fer, tal com ens diu l’Organització Mundial de la Salut (OMS), exercicis destinats a enfortir els grans grups de músculs, almenys dos o tres cops a la setmana i amb independència de l’edat. A més d’exercicis adequats i destinats específicament a això, de ioga i pilates…, aquesta recomanació pot incloure carregar les bosses de la compra.

La investigació es va centrar en persones de 65 anys o més, però els fisioterapeutes i els experts en exercici remarquen com d’important és mantenir-se fort amb l’edat. Estar fort és crucial per a la salut. L’entrenament de força té grans beneficis per al cos, ja que millora el to muscular, ajuda a l’hora d’aprimar-se, augmenta la densitat òssia, mitiga els dolors articulars i permet, en definitiva, estar més sa i en forma. A més, millora les habilitats per a les feines diàries, com ara aixecar coses pesades o simplement passar l’aspiradora. Addicionalment, ajuda a prevenir l’osteopènia. Encara més: una revisió recent que ha dut a terme el Monash Medical Centre, a Clayton, Austràlia, prescriu l’exercici per prevenir i tractar l’osteoporosi.

I quins són els exercicis destinats a enfortir els músculs? Bé, fer coses tan senzilles com aixecar deu vegades seguides una cadira, fer algun treball de jardineria o… carregar les bosses de la compra!