Salut i medicina

Com es pot calmar la tos

Jarabe para la tos

La temporada de les grips i els refredats ja ha passat, però arriba la de les al·lèrgies, i amb ella, la tos. Tossir sense parar pot ser una nosa, sigui quina en sigui la causa. Certament, hi ha molts medicaments per pal·liar la tos; la recomanació òbvia és que vagis a la farmàcia i consultis el teu farmacèutic, que et sabrà recomanar el més adequat per al teu tipus de tos. Perquè, bàsicament, hi ha dos tipus de tos.

Dos tipus de tos

En essència, la tos és un mecanisme del cos mitjançant el qual intenta alliberar-se d’alguna cosa estranya. N’hi ha de dos tipus fonamentals:

  • La tos seca, que està causada per una irritació de les vies aèries o de la gola.
  • La tos humida o productiva, que es produeix per un excés de mucositat als pulmons.

Què es pot fer per desempallegar-se d’una tos seca

Normalment, el procés comença amb una sensació estranya a la part posterior de la gola, un pessigolleig que normalment no produeix cap mucositat. S’acaba produint una irritació molt molesta a la gola i, finalment, si persisteix, cansament, sobretot en cas que interfereixi en el son.

Un degoteig postnasal, el degoteig de la mucositat per la part posterior del nas cap a la gola, pot ser el desencadenant de l’atac de tos, que sol ser pitjor si ets al llit.

Es pot tractar amb un medicament supressor, com ara la focoldina o el dextrometorfan. Aquests dos fàrmacs actuen sobre el cervell per inhibir el reflex que produeix la tos.

Què es pot fer per desempallegar-se d’una tos productiva

Si s’acumula mucositat als pulmons, arriba un moment que aquests reaccionen i intenten expulsar-la a l’exterior.

El tractament es fa els anomenats mucolítics, o expectorants, que ajuden a trencar i alliberar aquest excés de mucositat, i a reduir, mitjançant la tos, el risc que hi continuï acumulant-se. Habitualment, contenen uns principis que es diuen guaifenesina, ipecacuana i escil·la. Es prenen amb una mica d’aigua tèbia i ajuden a liquar la mucositat.

En resum: com es pot alleujar la tos

Diverses investigacions apunten el fet que, com que es tracta d’un reflex de l’organisme, no cal determinar si la tos és seca o productiva, i el tractament s’ha de centrar en la manera d’alleujar-la, juntament amb els símptomes associats.

Un xarop o unes píndoles antitussígenes fan un revestiment a la gola i tenen un efecte calmant. Com sempre, és el farmacèutic (o el metge, és clar) qui ha de determinar quin és el més adequat per a tu.

Alguns consells útils

Al marge del tipus de tos que tinguis, els seus efectes et poden causar esgotament, irritació de gola i malestar. No oblidis que el millor remei és el descans, però et suggerim que tinguis en compte el següent:

  • Descansa: el cos necessita estar fort per centrar-se en la lluita contra qualsevol tipus de virus que puguis tenir.
  • Beu molt: l’ideal és aigua tèbia amb unes gotes de llimona i una cullerada de mel; això té efectes calmants.
  • Fes bafs: per exemple, amb essència d’eucaliptus, que es ven a les farmàcies; els bafs ajuden a netejar les vies aèries i a liquar la mucositat.
  • Fes gàrgares: amb aigua tèbia amb sal; així es neteja la part posterior de la gola.
    Pren alguna pastilla: llepa-la com si fos un caramel, això et mantindrà la gola “lubricada”.
  • Els suplements amb vitamina C i zinc, o amb herbes com l’equinàcia, reforcen el sistema immunitari.