Salut i medicina

Com es poden eliminar els fongs dels peus de manera natural i efectiva

Què són els fongs

Els fongs són éssers vius i formen un dels cinc grups en què es classifiquen els organismes vius. Els altres grups són: animals, vegetals, protoctists (els protozous, per exemple) i moneres (arquees i bacteris).

Se’n coneixen més de 150.000 espècies diferents, entre les quals, els llevats, les floridures i els bolets, tot i que la ciència és lluny de tenir-les totes controlades.

Els fongs dels peus. Classes

En general, s’anomena fongs dels peus a una classe d’infecció fúngica causada principalment per dermatòfits. S’estima que el 70 % de la població tindrà una infecció per fongs al llarg de la vida, i que més del 40 % en patirà episodis repetits en el transcurs dels anys.

Són molt contagiosos i s’escampen amb molta rapidesa. Els més freqüents són els següents:

  • Peu d’atleta

El peu d’atleta és la infecció que més sovinteja i, fins i tot, se n’ha fet servir la denominació com a terme genèric de les micosis. Normalment apareix entre els dits dels peus, on hi ha un hàbitat propici: humitat i escalfor. La propagació de la infecció pot ser molt ràpida i manifestar-se a qualsevol part del peu.

Els símptomes que produeix són:

  • Envermelliment de les zones infectades.
  • Picor i coïssor.
  • En fases avançades, poden aparèixer butllofes.

Són més freqüents a l’estiu, quan caminem descalços a les piscines, les dutxes públiques i per la gespa i, a més a més, fem servir sabates que no són transpirables.

  • Infecció a les ungles: onicomicosi

Primer se sol manifestar als peus, però passa ràpidament a les ungles, que es trenquen amb facilitat i augmenten de gruixària. També es tornen grogoses.

Les onicomicosis solen tenir més incidència a l’estiu i afecten sobretot la gent que treballa amb els peus a l’aigua o els té humits.

  • Fongs plantars: dermatofitosi

Es manifesten, d’entrada, a la planta del peu i ocasionen picor i descamació (pell seca que es desprèn). La pell es pot arribar a clivellar i sagnar.

La infecció més freqüent és conseqüència de caminar descalços a les piscines i dutxes públiques. Per tant, és més habitual a l’estiu.

  • Candidiasi

La candidiasi és la infecció que causa el fong Candida albicans i és la més perjudicial. Al contrari que les anteriors, comença a les ungles, que es tornen d’un groc verdós, i això dona als peus un aspecte brut molt poc atractiu. També pot causar pudor.

És dolorosa; el mal recorda al que fan les ungles quan es claven als costats dels dits (ungles encarnades), però encara més intens.

No són estacionals i apareixen tant a l’hivern com a l’estiu.

Símptomes comuns dels fongs als peus

Ja hem enumerat els símptomes específics que s’associen a les diferents classes de fongs, però els fongs produeixen amb caràcter general:

  • Envermelliment de la zona afectada.
  • Sequedat, que pot acabar originant clivelles.
  • Coïssor constant, que pot ser extremadament empipadora.
  • Butllofes subcutànies (sota la pell).
  • Ungles afectades per diferents canvis (fragilitat i tonalitat).
  • Pudor de peus.

Tractament dels fongs

Com més aviat et tractis els fongs, millor. Cal tenir en compte que es propaguen molt de pressa i que són molt contagiosos, per la qual cosa és ben probable que la gent amb qui comparteixes la dutxa, per exemple, també se n’encomanin.

Si sospites que te n’has infectat perquè tens cap dels símptomes esmentats, la mesura més prudent i segura és consultar-ho amb el metge de família o un dermatòleg.

Malgrat tot, a la farmàcia trobaràs moltes cremes i pólvores antimicòtiques de venda lliure, és a dir, sense recepta, i el farmacèutic et podrà recomanar quin producte és més adequat en el teu cas. Aquests productes contenen fàrmacs com ara l’isoconazole, el clotrimazole o el tolnaftat. Per més que desaparegui la infecció, val més que els continuïs fent servir almenys una setmana després, per evitar-ne un altre brot.

Quan s’ha de consultar el metge

Si es manifesta cap dels trastorns següents, ves al metge:

  • Si se t’infla el peu i és calent quan el toques, perquè voldrà dir que probablement tens una infecció bacteriana.
  • Si hi ha cap ferida o lesió que supuri, o si tens febre.

Les infeccions de fongs responen generalment bé, per regla general, als tractaments disponibles, tot i que sovint desapareixen. De vegades cal prendre medicaments a llarg termini.

Prevenció de les infeccions per fongs

Si observes les normes següents, minimitzaràs en bona mesura l’aparició dels fongs o altres brots:

  • Intensifica la higiene dels peus, amb força aigua i sabó. Seria ideal que te’ls rentessis dos cops al dia.
  • Eixuga-te’ls amb cura, sobretot entre els dits, que és on els fongs solen créixer, tal com hem explicat.
  • Fes servir sandàlies o xancles netes a les piscines i les dutxes públiques.
  • Si has tingut fongs abans, procura de fer servir pólvores antimicòtiques (es venen a les farmàcies) després d’eixugar-te els peus.
  • També són recomanables els desodorants per a peus, després d’eixugar-te’ls.
  • No facis servir sabates fabricades amb material sintètic, com ara el plàstic. Val més optar per un calçat de cuir i, si pot ser, alterna les sabates, de manera que no facis servir les mateixes dos dies seguits.

Bibliografia

https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000875.htm
https://www.mayoclinic.org/es/diseases-conditions/athletes-foot/diagnosis-treatment/drc-20353847