Benestar, Taichi

Com ajuda el tai-txí a la teva salut?

tai chi

La combinació dels moviments suaus i el control de la respiració del tai-txí aporta beneficis en el sistema cardiovascular i respiratori, millora la força i la resistència muscular, la flexibilitat, l’equilibri i ens proporciona una millor salut mental. A més, és apte per a persones de qualsevol edat i condició. T’expliquem tots els beneficis per a la salut que pot aportar la pràctica del tai-txí.

El tai-txí és una disciplina mil·lenària originària de la Xina que combina les arts marcials i la meditació i que està enfocada a millorar la salut a través d’exercicis de respiració, relaxació i atenció mental. La seva pràctica consisteix en diferents rutines que es realitzen de forma suau i harmònica, combinant en cada moviment l’equilibri i la respiració. Cada postura flueix cap a la següent, de manera que el cos està en moviment constant. És un exercici de baix impacte en el qual preval la tècnica sobre la força i, pels seus moviments suaus, està recomanada per a persones de qualsevol edat i condició, especialment per a persones grans i persones que pateixen sobrepès.

Beneficis del tai-txí

La combinació dels més de 100 moviments i les pautes de respiració del tai-txí fan d’aquesta disciplina, en el seus diferents estils, una activitat que promou la salut física i mental:

1. Millora la força i la resistència muscular

Els exercicis enforteixen les extremitats inferiors i les superiors, així com la musculatura baixa de l’esquena i la de l’abdomen. Milloren la força a la columna vertebral, la qual cosa proporciona una estructura més sòlida i una millora en la postura corporal. En repartir el pes del cos en tota la planta del peu, el tai-txí exerceix un treball de prevenció i rehabilitació muscular que evita sobrecàrregues i actua sobre el dolor d’esquena, el dolor coll, la lumbàlgia i les contractures.

2. Millora la mobilitat, la flexibilitat, l’equilibri i la coordinació

Els exercicis estiren els músculs i els tendons, de manera que s’obtenen beneficis en les articulacions que milloren la mobilitat i la flexibilitat. La precisió i l’harmonia dels moviments ajuden a mantenir la coordinació i la propiocepció (la consciència de la pròpia postura corporal respecte al que ens envolta i que va quedant afectada amb el pas dels anys). En els moviments del tai-txí la transferència del pes és fonamental, per la qual cosa es realitza un treball essencial per mantenir l’equilibri, i això és molt beneficiós sobretot en els adults grans.

3. Millora la capacitat aeròbica 

En treballar l’exercici físic i la respiració s’oxigena de forma eficient l’organisme, cosa que afavoreix el bon funcionament cardiovascular, pulmonar i sanguini.

tai chi en el parque

4. Millora els problemes respiratoris, com l’asma

La respiració lenta, profunda i regular que acompanya els moviments en el tai-txí millora la capacitat respiratòria.

5. Redueix l’estrès

Les rutines del tai-txí requereixen un alt grau de concentració, que al costat dels exercicis de respiració són un mètode efectiu per connectar la ment i el cos, afavorir la relaxació i reduir l’estrès. Es pot dir que el tai-txi és com meditació en moviment. Aquesta combinació ens lliura de la rigidesa i les tensions diàries, facilita l’equilibri emocional, millora l’autoestima i la qualitat del son.

6. Activa la memòria i el control de l’atenció

La pràctica del tai-txí requereix memoritzar els moviments i centrar-nos en ells i en les nostres sensacions, de manera que s’activa la memòria i la concentració.

En conclusió, els beneficis en el cos i en la ment de la pràctica del tai-txí són molts. Encara que es poden començar a veure a curt termini, la constància és la clau per aprofitar-ne tot el potencial.