Hàbits Saludables, Vida Sana

Com afecta la capa d’ozó a la salut?

capa de ozono

La disminució de la capa d’ozó redueix la protecció natural que ofereix l’atmosfera de la Terra contra la radiació ultraviolada del sol, que és nociva per a la salut humana. En el Dia Internacional de la Preservació de la Capa d’Ozó, volem repassar la implicació que té la capa d’ozó sobre la salut.

Què és la capa d’ozó i quina és la seva funció?

La capa d’ozó és una fina franja de gas que protegeix la Terra dels efectes nocius dels raigs solars. Es concentra en l’estratosfera recobrint la Terra (aproximadament dels 15 km als 50 km d’altitud) i absorbeix entre un 97 i un 99% de la radiació ultraviolada de baixa freqüència, que és nociva per a la salut humana.

L’ús que s’ha fet durant anys de certs productes químics ha debilitat la capa d’ozó i ha posat en perill la salut humana i els ecosistemes. Afortunadament, l’esforç internacional conjunt ha permès que, de mica en mica, es vagi recuperant i s’espera que l’ozó es recuperi completament a l’hemisferi nord l’any 2030, a l’hemisferi sud el 2050 i deu anys després a les regions polars.

La incidència de l’afebliment de la capa d’ozó en la salut

La sobreexposició a la radiació ultraviolada que implica la reducció de la capa d’ozó comporta alguns problemes de salut que hem de tenir en compte:

Increment del càncer de pell

Els raigs ultraviolats, sobretot els UVB, penetren en les capes superiors de la pell, i causen cremades solars i danyen l’ADN de les cèl·lules de la pell. Quan aquest dany afecta l’ADN dels gens que controlen el creixement d’aquestes cèl·lules es produeix el càncer de pell.

Envelliment prematur de la pell

Els raigs UVA penetren profundament en la pell i a llarg termini són els responsables d’un envelliment prematur. Aquest es manifesta per l’aparició de línies fines i arrugues, un to de pell irregular (despigmentació) i taques d’envelliment (lentígens solars o senils).

Danys oculars

Les investigacions han demostrat que la radiació UV augmenta les probabilitats de tenir cataractes, una pèrdua de transparència en el cristal·lí de l’ull que ennuvola la visió.

També pot ser un factor de desenvolupament d’altres lesions oculars, com ara la pingüècula i el pterigi (creixements a la conjuntiva de l’ull que poden bloquejar la visió) i la degeneració macular (trastorn ocular que afecta la màcula, una part de la retina, i destrueix lentament la visió central i aguda, la qual cosa dificulta la lectura i la visualització de detalls) o el càncer de pell al voltant dels ulls.

envejecimiento de la piel

Debilitament del sistema immunològic

Els estudis científics han revelat que una sobreexposició a la radiació UV pot suprimir el funcionament del sistema immunològic del cos i les defenses naturals de la pell.

Per prevenir aquests problemes de salut hem d’evitar l’exposició directa al sol durant les hores centrals del dia, usar protecció solar amb fps alt i que serveixi per als raigs UVB i UVA i utilitzar ulleres de sol homologades que ofereixin una protecció adequada enfront de la radiació ultraviolada.