Fills, Vida de Parella

Com afavoreix la lactància materna la salut de la mare?

lactancia materna

La lactància és un període molt especial en el qual mares i nadons formen un vincle físic i emocional indescriptible, però també és molt més. Sabem que la llet materna està considerada el millor aliment que la mare pot oferir al seu fill, però alletar també aporta molts beneficis, a curt i a llarg termini, en la mateixa salut de la mare.

Afavoreix la recuperació després del part

La succió que realitza el nadó estimula a la mare la producció d’oxitocina, una hormona que contreu l’úter i afavoreix que retorni a la seva mida natural de forma més ràpida. També ajuda a eliminar les restes de sang i placenta que queden després del part i a reduir el sagnat, per la qual cosa prevé l’anèmia.

Ajuda a perdre pes de forma natural

Les mares poden incrementar de mitjana 12 quilos durant l’embaràs, ja que l’organisme acumula reserves durant aquests nou mesos per facilitar la producció de llet materna després del part. Aquesta producció de llet és un procés metabòlic actiu que suposa molta despesa energètica: donar el pit pot suposar una pèrdua d’entre 400 i 500 calories diàries (equivalents a una hora de natació o de bici costa amunt), de manera que després de sis mesos de lactància i amb l’ajuda d’una mica d’exercici, la mare pot aconseguir recuperar el seu pes habitual sense grans esforços.

Afavoreix un millor descans

Durant la lactància també s’allibera prolactina, una hormona que estimula la producció de la llet i que té un efecte calmant, tant per al nadó com per a la mare. A més, acostar-se el nen al pit durant la nit quan toca alimentar-lo és molt més còmode i ràpid que haver de llevar-se, preparar biberons, etc., de manera que també es pot dormir una mica més.

Redueix el risc cardiovascular

Hi ha diversos estudis que han demostrat que donar el pit té beneficis importants a llarg termini per a la salut del cor de les mares. Aquest aspecte està relacionat amb la capacitat que té la lactància a l’hora de modificar el metabolisme de la glucosa i els lípids, al costat de la de mobilitzar els dipòsits de greix acumulats en l’organisme durant l’embaràs. Juntament amb la pèrdua de pes, també suposa un menor risc de diabetis i un augment del colesterol bo (HDL).

Els estudis van revelar que, a la postmenopausa, les dones són menys propenses a tenir la pressió arterial alta, a patir infarts, accidents cerebrovasculars i malalties del cor en general.

lactancia bebe

Prevé diversos tipus de càncer

La lactància materna redueix el risc de patir en el futur càncer de mama i d’ovari, ja que aquests tipus de càncer estan relacionats amb les hormones que circulen en l’organisme i amb els hàbits i l’estil de vida de la mare. A causa d’una menor exposició als estrògens i al retard de l’ovulació durant aquest període, la incidència d’aquest tipus de malalties és molt menor.

A llarg termini, prevé l’osteoporosi

Donar de mamar afavoreix la remineralització òssia, ja que tots els minerals que l’organisme destina durant els mesos d’embaràs al desenvolupament del nadó tornen a estar disponibles per a la mare. La lactància, al seu torn, mobilitza els dipòsits ossis per augmentar els nivells de calci en la sang, necessari per a la producció de la llet materna.

Preveu la depressió postpart

Emocionalment, les hormones que s’alliberen durant la lactància, l’oxitocina i la prolactina, produeixen una sensació de calma i positivitat que facilita la relaxació, alhora que promouen un intens sentit d’amor i afecció entre mare i fill, amb la gratificació i el benestar emocional que aquests sentiments comporten per a tots dos.