Actualitat Mútua, Salut i medicina

Campanya de donació de sang a la Mútua General de Catalunya

Cada dia a Catalunya es necessiten 1.000 donacions de sang. El proper 20 de juliol, la Mútua, en col·laboració amb el Banc de Sang i Teixits, torna a fer campanya de donació de sang. Es realitzarà al Centre Mèdic (Tuset, 5-11 de Barcelona), de 10 a 14h. Com en anteriors edicions, la campanya està oberta a tots els que hi vulguin participar: personal, mutualistes i ciutadania en general. La teva aportació és molt valuosa. Dona Sang. Dona vida.

Per què donar sang?

La sang és un recurs necessari en multitud d’intervencions quirúrgiques, en situacions d’emergència i en l’atenció materna i perinatal. Disposar de reserves suficients i innòcues pot suposar la supervivència d’alguns pacients i l’augment de l’esperança i la qualitat de vida de molts altres. Com que la sang no es pot fabricar, garantir que les necessitats estiguin cobertes és bàsic en el sistema de salut de qualsevol país. Per a això ha de tenir un sistema de transfusions eficaç basat en les donacions voluntàries regulars i altruistes de la població.

La sang és un element molt valuós: una sola unitat pot dividir-se en diversos components i administrar-se per separat a diverses persones, segons les seves necessitats. Però té data de caducitat. Així que, com que la necessitat de sang és constant, les donacions també han de ser-ho.

Qui pot donar sang i cada quant s’ha de fer?

Per donar sang s’han de complir alguns requisits senzills i tenir el vistiplau d’un metge, que farà una valoració després que el donant hagi emplenat un qüestionari:

  • Tenir entre 18 i 65 anys. Excepcionalment, els majors de 60 anys que donen per primera vegada i els majors de 65 poden donar sang amb un permís exprés del seu metge.
  • Pesar més de 50 kg. La quantitat de sang extreta no ha de superar el 13% del volum sanguini calculat segons el pes corporal de la persona. Com que les bosses de sang utilitzades contenen 450cc., amb un pes menor aquesta quantitat supera el percentatge de sang recomanat per a l’extracció.
  • La pressió arterial i el pols han de trobar-se dins dels límits adequats en el moment de l’extracció.

S’ha de complir un interval mínim de 2 mesos entre donacions de sang. Els homes poden realitzar un màxim de 4 donacions a l’any i les dones un màxim de 3 (per la pèrdua que ja es pateix durant els períodes de menstruació).