Fills, Salut i medicina

Què és la bronquiolitis? Tot el que has de saber

bronquiolitis

La bronquiolitis és una malaltia vírica pulmonar que afecta, principalment, a nadons i nens petits, generalment a nens i nenes menors de dos anys. Tanmateix, també pot afectar nens més grans, adolescents i adults, encara que a menor escala.

En l’article d’avui parlarem de què és la bronquiolitis, quins símptomes té, si és contagiosa o no i com afecta la salut, tant la dels més petits de la casa com als majors.

Què és la bronquiolitis i quins símptomes té

Com hem comentat, aquesta malaltia ocasionada per un virus, es tracta d’una infecció als pulmons i a l’aparell respiratori. Aquesta infecció pot ser causada per diferents classes de virus.

El més comú és el denominat Virus Respiratori Sincicial, conegut comunament per les seves sigles VRS. Altres virus menys freqüents que poden desencadenar en aquesta infecció són el virus de la grip, parainfluenza, adenovirus i metapneumovirus.

Aquesta patologia afecta els bronquis, especialment als més fins. Com ja hem esmentat, és molt comú que els bebès menors de dos anys pateixin aquesta malaltia.

El període de màxima incidència del virus és de novembre a febrer, pel fet que són els mesos d’hivern, quan es produeixen pràcticament el 70% d’ingressos hospitalaris en nadons durant aquests mesos. No obstant això, en els adults el mateix virus afecta d’una manera diferent, comportant-se com un refredat de vies altes amb major repercussió.

Els símptomes de la bronquiolitis, en un inici poden ser molt similars als d’un refredat comú, especialment els primers dies. Per això és important parar esment per a poder portar al petit al metge com més aviat millor i evitar que s’agreugi la situació.

Normalment, el procés sol durar una setmana, però a partir del segon o tercer dia és quan pot començar a empitjorar si no s’ha acudit al metge. Els símptomes inicials solen ser l’obstrucció del nas a causa de la mucositat, una mica de tos durant dos o tres dies, a vegades febre, etc.

En cas de tenir aquesta malaltia, al cap d’uns dies, és probable que el nen s’estabilitzi i no empitjori o que comenci a tossir més, a respirar més de pressa i amb més dificultat, a tenir respiració sorollosa i amb sibilàncies (un xiulet quan el nen exhala) o un so més greu o de bombolleig. Això passa pel fet que els seus bronquis estan obstruïts per la inflamació i pels mocs propis de la malaltia.

bronquiolitis

És una malaltia contagiosa?

La bronquiolitis és una malaltia contagiosa i es contagia de la mateixa manera que un refredat, és a dir, a través del contacte pròxim amb saliva o moc. També a través de les mans amb aquests fluids. Els gèrmens poden disseminar-se en petites gotes de fluid del nas o de la boca de la persona infectada, aquestes gotes poden ser traslladades per l’aire en esternudar, tossir, riure, etc. També poden ser dipositades sobre objectes, per exemple joguines, que el nen hagi usat.

A pesar que sigui contagiosa, és una malaltia que es pot prevenir. Per a prevenir que un bebè es contagiï i evitar així que es continuï propagant la malaltia, cal tenir en compte les següents mesures:

  • Evitar (en la mesura que sigui possible) portar al bebè a la llar d’infants, especialment si és menor de 3 mesos o ha nascut de manera prematura.
  • Evitar el contacte del petit amb alguna persona constipada.
  • Rentar molt bé les mans amb aigua i sabó, tant del petit com de les persones que estan amb ell.
  • Evitar romandre molta estona en sales d’espera d’un hospital o d’una consulta mèdica amb el nen.
  • No fumar dins de casa o prop del petit.

Bronquiolitis en bebès i en adults

Aquesta malaltia no afecta de la mateixa manera als bebès que als adults. Per a un adult, sofrir aquesta patologia, a efectes pràctics, suposa passar un refredat fort, sense cap mena de complicació.

Normalment, un adult no té febre o, almenys, no té febre alta. Ara bé, com ja hem vist, en el cas dels bebès, afecta de manera diferent i més greu. Això és pel fet que els nens tenen unes vies respiratòries encara molt petites, per la qual cosa és molt més fàcil que s’obstrueixin.

A més, els bebès compten amb un sistema immunitari immadur, per la qual cosa les seves defenses no estan tan desenvolupades com les d’un adult, per això un adult pot gestionar de manera més lleugera aquesta infecció.

En qualsevol cas, si sents que el teu bebè o el tu podries estar sofrint bronquiolitis, el més aconsellable és acudir al metge i seguir les seves recomanacions per a cuidar la salut, tant la del petit com la del seu entorn.

bronquiolitis

Bibliografia

https://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/06_bronquiolitis_aguda_viral_0.pdf

https://www.neumologia-pediatrica.cl/index.php/NP/article/view/56

https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3646804