Alimentació i Nutrició, Exercici, Vida Sana

Body Pump: què és i quins beneficis té per a la salut?

Body Pump

La manca de temps i la lentitud per aconseguir resultats són alguns dels motius pels quals es fa costa amunt començar a fer exercici. Una bona alternativa és el Body Pump, una rutina d’exercicis que enforteix i tonifica el cos i que està tenint molt èxit entre els que volen estar en forma però no disposen de gaire temps. T’expliquem per què el Body Pump és l’entrenament de moda.

Què és el Body Pump?

El Body Pump és un programa d’entrenament físic intens que combina activitat aeròbica i treball muscular mitjançant l’aixecament de peses al ritme de la música. Són sessions dirigides, divertides i motivadores, en les quals s’enforteix el sistema cardiovascular i gran part dels músculs del cos. La senzillesa dels exercicis, la intensitat elevada i el poc temps de descans que es fa entre els grups musculars faciliten que s’aconsegueixin resultats evidents ràpidament.

Aquest sistema d’entrenament va ser patentat per Les Mills International, un grup dedicat a la creació d’entrenaments de fitness. A més del Body Pump, també són creadors, per exemple, del Body Combat i Body Balanç, i tots són programes precoreografiats per donar homogeneïtat a l’entrenament.

[mautic type=”content” slot=”ebook-04-ca” /]

En què consisteixen les classes?

Amb una durada aproximada de 55 minuts, s’utilitzen deu temes musicals per treballar de forma individual tots els grups musculars del cos. El primer s’utilitza per fer un escalfament general. Vuit temes es dediquen al treball de cames, glutis, pectorals, esquena, tríceps i bíceps, espatlles i abdominals. I l’últim, als estiraments. Existeixen també variacions de la mateixa classe amb una durada de 45 i 30 minuts, que ometen certs grups musculars, per a les persones que no disposen de més temps o per als que volen iniciar-se en la pràctica d’aquest entrenament i estan en baixa forma.

En Body Pump, tots els exercicis es fan amb una resistència afegida mitjançant una barra, uns discos de pes variable que permeten treballar el múscul amb més o menys intensitat i, opcionalment, un banc aeròbic. El pes varia en funció del grup muscular que es treballi, segons la capacitat de la persona que el practiqui i dels objectius que es pretenguin assolir amb les classes. Entre els exercicis típics es troben les esquat o les flexions, així com l’aixecament de barra.

La classe té sempre la mateixa estructura i la coreografia es repeteix durant aproximadament tres mesos, per la qual cosa es practiquen quatre coreografies a l’any. Aquest punt pot resultar un avantatge per a l’exercici, ja que els moviments són senzills i resulten fàcils d’aprendre.

Body Pump

Quins beneficis ens aporta el Body Pump?

La combinació de treball aeròbic i muscular del Body Pump té molts beneficis:

  • Ajuda a remodelar el cos gràcies a l’enfortiment i el guany muscular.
  • Aporta més resistència pulmonar i cardiovascular, cosa que redueix el risc de contraure malalties cardiovasculars.
  • Ajuda a perdre pes perquè es cremen calories. En una sola classe de Body Pump es poden fer al voltant de 800 repeticions ràpides (de 4 a 7 minuts per cada grup muscular) i cremar una mitjana de 600 calories.
  • Tonifica i enforteix els músculs, de manera que s’aconsegueix més flexibilitat i una millor postura, sobretot en relació amb l’esquena. Això evita els dolors ocasionats per mantenir una postura incorrecta i ajuda a prevenir lesions en la pràctica d’altres esports.
  • Millora la coordinació, protegeix els ossos i les articulacions de possibles lesions i millora la condició física en general.
  • Millora el benestar psicològic gràcies a l’alliberament d’endorfines que es produeix amb l’esport i al benestar que produeix la música i les activitats en grup.

Per a qui és indicat?

Gràcies a la facilitat per variar el pes amb què es treballa segons la condició física de cada persona, el Body Pump és una activitat recomanada per a tothom. Si el fons físic és baix, per evitar lesions només cal afegir menys pes o cap a l’hora de fer els exercicis en les primeres sessions, i anar incrementant a mesura que es guanya condició física.

Com en qualsevol exercici físic, qualsevol persona amb una condició especial de salut ha de fer l’entrenament sota prescripció i supervisió mèdica.

Body Pump

Recomanacions per fer Body Pump

Per aprofitar al màxim els beneficis de la classe es recomana assistir-hi com a màxim tres vegades a la setmana, amb un dia de descans entre dues sessions, i complementar amb dues o tres classes d’exercici cardiovascular. Tot i que els exercicis són senzills, per evitar lesions hem de conèixer la tècnica i fer-los de la manera correcta, mantenir una bona postura i evitar un excés de pes a la barra, augmentant la intensitat de forma progressiva.

I, per descomptat, gaudir de la classe. Les classes grupals de base musical solen ser molt motivadores i divertides, per la qual cosa podem oblidar-nos de la resta i gaudir de l’activitat i de la companyia.