Sector assegurances

Les assegurances mèdiques cobreixen la cirurgia plàstica?

El nombre d’operacions relacionades amb la millora de la nostra aparença no deixa d’incrementar-se any rere any. D’acord amb la Societat Espanyola de Medicina Estètica (SEME), Espanya ocupa el cinquè lloc en el món en aquesta mena d’intervencions, amb prop de 450.000 el 2021. Aquesta demanda fa que sorgeixi una nova qüestió: les assegurances de salut cobreixen la cirurgia plàstica?

los seguros de salud cubren cirugia plastica

Diferències entre la cirurgia estètica i la reparadora

Per a poder donar resposta a la pregunta de si les assegurances de salut cobreixen la cirurgia plàstica, cal conèixer la definició d’aquesta i la diferència entre l’estètica i la reparadora. En primer lloc, la cirurgia plàstica és una especialitat quirúrgica la finalitat de la qual és corregir els processos que necessiten una reparació o reposició, perquè afecten les funcions del cos o a la seva forma.

Pot tractar-se d’una patologia o anomalia congènita o adquirida, d’un tumor a la pell o en els teixits o de lesions causades per accidents, cremades o malalties, principalment. Les zones que es tracten amb més freqüència  en cirurgia plàstica són la cara, les mans i els genitals.

Cirurgia estètica

En el cas de la cirurgia estètica, els qui se sotmeten a aquestes intervencions gaudeixen d’un bon estat de salut. La finalitat de la cirurgia és aconseguir una harmonia en la zona a tractar, de cara a millorar l’autoestima i la imatge i, en conseqüència, les relacions en qualsevol àmbit.

La majoria de les cirurgies parteixen de la pressió social, que estableix cànons de bellesa que van variant amb el temps i que repercuteixen en la imatge i la valoració que cada persona té de si mateixa. Les dones són les principals pacients, atès que són elles als qui se’ls exigeix en major mesura complir amb una determinada estètica.

La cirurgia estètica, per tant, cerca una millora de l’aparença física per causes psicològiques i relacionades amb l’autoestima, però la zona a tractar és perfectament funcional. D’aquí ve que en molts casos es considerin banals i ni tan sols estiguin cobertes per la Seguretat.

Cirurgia reparadora

La cirurgia reparadora o reconstructiva, per contra, és aquella que persegueix posar solució als danys físics que s’hagin produït a conseqüència d’una malaltia, d’un accident o d’una operació, entre altres causes. La finalitat és la millora de la qualitat de vida i per això sí que estan cobertes per la Seguretat Social.

Si ens centrem en les assegurances de salut, aquestes últimes sí que estan cobertes en la majoria de les companyies, per tenir una repercussió directa en el benestar de la persona i en el desenvolupament de les funcions del seu cos. La intervenció més comuna dins de la cirurgia reparadora és la reconstrucció mamària en la dona després de patir un càncer.

La cirurgia plàstica en les assegurances de salut

Amb les diferències clares entre uns i altres tipus, resulta més senzill donar una resposta a si les assegurances de salut cobreixen la cirurgia plàstica, ja que n’hi ha prou amb fer ús de la lògica. Com que parlem de la salut d’una persona, és molt poc freqüent, per no dir impossible, que una pòlissa cobreixi les operacions per raons estètiques.

Per a la cirurgia reparadora, les assegurances de salut amb millors cobertures contemplen aquesta modalitat i inclouen l’assessorament al pacient amb seqüeles estètiques derivades de patologies com el càncer, accidents o uns certs tractaments.

No obstant això, a vegades la línia entre el que es considera salut i una simple qüestió estètica és molt prima. En gran part perquè la majoria de les repercussions són psicològiques, i encara que aquest camp entra dins de la salut, si no és a causa de una patologia o un accident, el que es recomana és la teràpia psicològica per a l’acceptació de la imatge.

Què tenir en compte en contractar una assegurança mèdica privada?

Com ja hem indicat, les intervencions quirúrgiques amb finalitats purament estètiques estan excloses de les assegurances de salut. Però a més a més d’aquestes, tampoc s’ofereix cobertura als tractaments o les noves necessitats d’intervencions o proves derivades d’aquelles.

Tanmateix, això no vol dir que algunes companyies no ofereixin facilitats per a accedir a ella. Els professionals de la cirurgia estètica i plàstica solen formar part del quadre mèdic d’una asseguradora, així que és habitual que s’ofereixin descomptes com a persona assegurada si s’accedeix a aquestes intervencions.

No només a aquestes en si mateixes, sinó també a altres tractaments d’estètica facial i corporal i fins a serveis complementaris relacionats amb la medicina alternativa, com l’acupuntura. Si es té algun interès particular en alguna d’aquestes cirurgies estètiques, la nostra recomanació és consultar les condicions que ofereix cada asseguradora en les seves pòlisses i així sortir de dubtes.

A MGC Mútua comptem amb una assegurança médica de salut amb màximes cobertures per als nostres pacients. Dona un cop d’ull a les nostres pòlisses d’assegurança mèdica i de salut en la nostra pàgina i posa’t en contacte amb nosaltres si necessites assessorament personalitzat. T’atendrem sense cap mena de compromís!