Salut i medicina, Sexualitat

Aproximació a la fimosi: causes, símptomes i tractaments

Què és la fimosi

En els homes, l’extrem del penis, anomenat gland, està recobert per un embolcall de pell que es diu prepuci, que té com a única funció coneguda cobrir i protegir el gland, la zona més sensible del penis.

En els nadons el prepuci té un orifici que permet la sortida de l’orina. Quan l’infant creix, el prepuci s’afluixa de mica en mica, cosa que en permet el replegament progressiu i que aparegui el gland. L’edat en què el prepuci es pot retreure del tot és molt variable, però s’esdevé durant la pubertat. La fimosi és el trastorn que impedeix que l’home adult no pugui retreure completament el prepuci.

No se n’ha de forçar la retracció, perquè s’hi poden fer clivelles que no cicatritzin adequadament, i això impediria que es replegués més endavant. De la mateixa manera, durant l’erecció el prepuci es podria retreure del tot i restar fixat al solc balanoprepucial. Anomenem aquest trastorn parafimosi i, si no es resol de seguida, cal fer una visita al metge.

Causes i símptomes

No hi ha una causa concreta que produeixi la fimosi, sinó que es tracta d’un trastorn congènit i, normalment, es resol tot sol durant la infantesa. Cal tenir en compte que amb prou feines el 50 % dels infants de tres anys pot retreure el prepuci, però el problema ha de desaparèixer totalment a partir dels 16 o 17 anys.

De manera excepcional, la fimosi es pot manifestar en l’edat adulta, com un efecte secundari de malalties com ara la diabetis, o per culpa de problemes cutanis a la zona.

En cas de dubte, val més anar al metge, perquè prescrigui el tractament idoni. En casos extrems, cal fer l’ablació del prepuci, de manera que el s’exterioritzi el gland de manera permanent. Aquesta operació és coneguda com a circumcisió.

Problemes que pot produir

Normalment el trastorn no causa problemes. Tanmateix, es poden donar els següents:

  • Alteracions durant l’acció d’orinar
  • Infeccions a sota del prepuci que, en general, es poden prevenir extremant la higiene de la zona
  • Dolor durant l’erecció quan es prova de retreure el prepuci, fet que causa el problema esmentat més amunt
  • Rarament una fimosi de llarga durada pot produir una lesió tumoral

Tractament de la fimosi

Si sospitem que tenim fimosi, cal consultar-ho al metge de família, a l’uròleg o al pediatra, si es tracta d’infants, perquè indicaran quin tractament és més escaient en cada cas.

Com a primer pas, s’hi pot aplicar una pomada amb un corticoide lleuger durant tres setmanes, dues o tres vegades al dia. S’hauria de poder replegar el prepuci amb cura, i avançar gradualment en l’aplicació de la crema per una superfície més extensa. Si no funciona el tractament, cal plantejar-se la circumcisió.

L’operació consisteix, normalment, a eliminar del tot el prepuci. En certs casos s’hi pot fer una incisió, per eixamplar-ne l’orifici i permetre’n la retracció completa, però el resultat estètic és dubtós.

La circumcisió no representa cap problema a curt o llarg termini i, en canvi, pot tenir diversos avantatges, com facilitar la higiene de la zona, reduir-hi el risc d’infeccions (incloent-hi les de transmissió sexual) i el perill de tenir problemes de tota mena al penis.