Actualitat Mútua

“Actualment els gremis i associacions tornen a ser d’una importància vital en el sistema productiu del nostre país”

El Gremi Fusta i Moble promou el canvi cultural en el món de la fusta, genera projectes que projecten els socis en mercats locals i internacionals, i fomenta valors com la sostenibilitat, la salut i l’eficiència energètica. A més, impulsa la cadena de valor de la fusta, la formació i la innovació, i representa els interessos econòmics, socials i laborals d’empreses i professionals del sector.

Entrevistem Alfons Solé, president del Gremi Fusta i Moble des del 2021. Soci del Gremi des de fa 30 anys, és nascut a Barcelona, propietari de Fusteria, Ebenisteria i Decoració Solé des de 1989 i professor tècnic de formació professional de la fusta i el moble del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya des del 2007.

L’aparador de la seu central d’MGC Mútua, al carrer Tuset de Barcelona, vol retre homenatge als antics oficis que no volem que es perdin i actualment fem un homenatge a l’ofici de fuster. Així com les mutualitats tenen el seu origen en el col·legis d’artesans de l’època romana, que van evolucionar en el si dels gremis medievals, l’ofici de la fusteria també es va refermar gràcies als gremis.

Quin és el paper que creu que compleixen els gremis i quins són en concret els objectius que persegueix el Gremi Fusta i Moble?

Actualment els gremis, associacions, etc., tornen a ser, i crec que seran, d’una importància vital en el sistema productiu del nostre país. Crec que per donar servei i que aquet sigui de qualitat i amb garantia tothom tard o d’hora tindrà que pertànyer a un gremi, cada dia més i degut al intrusisme laboral el client no sap si la persona que realitza el treball esta preparada per dur-lo a terme i si tindrà una garantia.

Els gremis van néixer com associacions per progressar econòmicament i socialment, per estar coberts pel que pogués passar, per formar i remar sempre endavant. Avui en dia aquests objectius comuns s’han perdut una mica. Tothom es pensa que amb un mòbil i un ordinador ho té tot a l’abast- Doncs no, ens perdem les propostes de cursos, estudis, ofertes i, sobretot, l’avanç econòmic que el Gremi té, les persones preparades per extraure el que necessita un empresari, i l’assessorament jurídic i fiscal.

Espero que en pocs anys tot professional pugui tenir un carnet que ho demostri de la mateixa manera que tothom pugui demostrar la seva qualificació professional. Per tant els gremis hem d’estar al nivell per donar resposta als empresaris, treballadors i clients. Per això tenim, entre altres, moltes coses: perits, assessors, advocats, dintre del nostre organigrama i sobretot que són especialistes en el nostre camp.

Com creu que afronta el futur un ofici amb tanta història?

La historia és fa, després s’escriu. Avui en dia és un dels oficis que més càrrega digital té, no hem canviat la forma de fer sinó de com ho podem fer, m’explico: en màquines, ordinadors,  IA, cada vegada anem avançant en seguretat, qualitat i sobretot productibilitat. Es un ofici dels més antics, per tant ja portem molt temps al mercat.

Si volem ser sostenibles, el nostre material es l’únic que és cent per cent reciclable; és en edificació l’únic que et manté una temperatura estable tot l’any, mitjançant el qual hi ha un estalvi energètic considerable per a la gent. De fet, sempre explico que des d’on he escrit aquestes paraules és en una cadira de fusta, sobre una taula de fusta, tot fet per un fuster; a més, tinc una prestatgeria i un armari. Per acabar de arrodonir, el terra també es de fusta; així doncs, si ens mirem el que ens envolta veurem la importància de la fusta.

En què consisteix la fusteria constructiva?

És com un ofici nou, però que te milers d’anys. Cal recordar que l’edifici més antic del món es de fusta. A diferència a la fusteria que tots coneixem, és l’amplificació de qualsevol encaix, ni mes ni menys. La fusta constructiva és sobretot de la manera que avui en dia ens és presentada, per tal de poder-la treballar, en trossos de fusta o taulons de mides més reduïdes i encolades entre si, per al moviment o la deformació és casi nul·la , com si fos un tauler de partícules. Això fa que l’aprofitament forestal sigui mes productiu i es pugui aprofitat més del 80% d’un arbre i l’altre 20% passi a taulers o biomassa. Ara podem inclús demanar les mides d’escairada o de llargada que en faci falta per ús en edificació .