Alimentació i Nutrició

Per a què és bo el magnesi?

La nostra alimentació ha anat variant amb el pas dels segles. Però encara que ara tenim al nostre abast una infinitat d’opcions per a tots els gustos, no sempre aconseguim obtenir tots els nutrients que ens fan falta. Un mineral la popularitat del qual no ha deixat d’incrementar-se és el magnesi. En aquest article, et contem quines són les seves funcions i com pots obtenir-lo.

Què és el magnesi?

El magnesi és un mineral que es troba en la naturalesa i en el nostre cos. De fet, és el tercer més abundant del planeta, per darrere del ferro i de l’alumini. El seu símbol és Mg i el seu nombre atòmic, el 12.

En el nostre organisme, és un mineral essencial per al correcte funcionament i desenvolupament, ja que intervé en diferents processos biològics. En concret, és present en més de 300 reaccions bioquímiques.

Funcions del magnesi en el cos

Aquest mineral exerceix un paper multifacètic en el nostre cos. Participa en el manteniment de la funció muscular i nerviosa; regula els nivells de sucre en sang, contribuint a prevenir la diabetis, a la formació d’ossos i dents fortes, recolza el sistema immunitari i participa en la producció d’energia i en la síntesi de proteïnes, greixos i àcids nucleics.

Quanta quantitat de magnesi necessito diàriament?

Les necessitats diàries de magnesi canvien depenent de diversos factors, com l’edat, el sexe o l’estat de la persona. A més, aquest mineral és segur i es pot consumir fins i tot en forma de suplements.

Per a menors entre un i tres anys, la dosi diària és de 170 mg/dia. Entre els tres i els deu anys, augmenta a 230 mg/dia. Des dels deu fins a la majoria d’edat, la dosi és de 250 mg/dia per a elles i de 300 mg/dia per a ells. Ja en els adults, la dosi és de 360 mg/dia per a dones i de 420 mg/dia per a homes. Si la dona està embarassada, s’ha d’incrementar la dosi en 40 mg/dia.

Quins aliments són fonts naturals de magnesi?

Per sort, el magnesi que necessitem es pot obtenir fàcilment a través de l’alimentació. Les principals fonts d’aquest nutrient són els llegums, les llavors, les nous, els plàtans i els alvocats, grans sencers, espinacs i peix. Ja veus que tens moltes opcions diferents entre si per a aconseguir una aportació de magnesi.

Suplements de magnesi

En certs casos, pot ser necessari recórrer a suplements de magnesi per a satisfer les nostres necessitats diàries, sobretot, per a aquelles persones que presenten deficiències o que tenen alguna malaltia que dificulti la seva absorció.

Tanmateix, abans de prendre suplements amb regularitat, és convenient realitzar una analítica completa que reflecteixi aquests valors i consultar un professional de la medicina per a verificar la necessitat del suplement.

Com saber si estàs obtenint suficient magnesi?

El nostre estat de salut ve determinat per l’alimentació que seguim, però també pels nostres hàbits o per la presència de malalties i patologies. Quan es presenta una deficiència de magnesi, es poden experimentar una sèrie de símptomes que ens envien un senyal d’alarma.

Aquests són feblesa muscular, fatiga, falta de gana, nàusees o vòmits. Si la manca no és moderada, també es poden experimentar espasmes musculars, convulsions, canvis de personalitat o batecs cardíacs irregulars. En les deficiències molt greus, baixen els nivells de calci i potassi en sang.

No obstant això, existeixen moltes altres raons per les quals podem presentar aquesta simptomatologia. Per això, en cas que algun d’ells o tots els símptomes siguin presents de manera continuada i que no remetin amb l’alimentació o el descans, caldrà consultar un metge. A través d’un examen i una analítica, es podrà comprovar els valors del magnesi i determinar si aquesta és la causa o si bé es deu a una altra raó que s’hagi de tractar.

Quins són els riscos de la deficiència de magnesi?

La deficiència prolongada de magnesi pot tenir conseqüències greus per a la nostra salut. Igual que passa quan els nivells d’altres minerals essencials són baixos, com ara el cas del ferro.

Entre els riscos més destacats, podem citar un augment del risc de malalties cròniques com la diabetis tipus 2, la hipertensió arterial i les malalties cardíaques. A més, la deficiència pot afectar negativament la nostra salut òssia i contribuir al desenvolupament d’osteoporosi.

El magnesi i la seva importància en una dieta equilibrada

Després de tot l’indicat, pot afirmar-se que el magnesi és un mineral essencial que mereix la nostra atenció. Des del seu paper en la funció muscular fins a la seva contribució a la formació d’ossos forts, el magnesi és indispensable per a mantenir un estat òptim de salut. Cal Assegurar la seva presència en la nostra dieta a través d’aliments rics en magnesi i, quan sigui necessari, amb suplements, és la millor estratègia que podem seguir per a cuidar de la nostra salut a curt i a llarg termini.